Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

PGD Verd obeležil 140. obletnico delovanja

Verd, 3. junij – Verdsko gasilsko društvo je obeležilo jubilej na sončno sobotno popoldne, ko se je skozi vas sprehodila gasilska parada. Pred gasilskim domom je sledil uradni del z govorniki, po tem pa so se gostje lahko poveselili na veselici.

Mimohod parade gasilcev in njihovih vozil je potekal pred gasilskim domom, nakar se je dogajanje preselilo pred tamkajšnji osrednji oder. Predsednik društva Tristan Weiss je zbrane gasilce in goste nagovoril, da je društvo v 140 letih doživelo veliko sprememb. »Tehnologija se je razvijala, naša oprema se je spreminjala, vendar pa so vrednote, ki nas povezujejo, ostale nespremenjene: vztrajnost, solidarnost, strokovnost in predanost.« Istega mnenja je bila predsednica Gasilske zveze Vrhnika Andreja Lenarčič, ki je ob tem še dodala: »Hvala, ker nadaljujete, kar so začeli vaši predniki. Ne vem, kaj bi si mislili, ko bi vas danes videli. Verjamem pa, da bi bili ponosni, v kaj je društvo preraslo - v društvo ljudi vrednih zaupanja.« Ljudje so najpomebnejši člen društva, je menil regijski poveljnik za notranjsko regijo Marko Gorše, potem pa je tehnika. A brez te je društvo boso. »Redkokatera gasilska zveza ima takšen vozen park, kot ga ima vaša zveza. Na to sem zelo ponosen. Vedno pravim, da je to naša notranjska težka konjenica. V regiji in izven nje smo imeli požare. Vedno ste se izkazali. Hvala vam, ker ste to, kar ste!« Pohvalne besede je društvu namenil tudi podžupan Mirko Antolović: »Vašega uspeha ni mogoče izmeriti le v številu požarov, ki ste jih pogasili, ali nesreč, ki ste jih preprečili, ampak v zaupanju in hvaležnosti, ki jih občani čutimo do vas.«
V drugi polovici uradnega dela prireditve, ki sta jo povezovala Franjo in Anita Čretnik, je sledila podelitev zahval in odlikovanj. Zahvalo so podelili generalnemu sponzorju prireditve družbi Gordeja in pa KS Verd. Marko Gorše je v imenu Gasilske zveze Slovenije podelil plamenico 3. stopnje Brunu Govekarju, 2. stopnje Edu Bradaču in 1. stopnje Petru Radaku. Odlikovanje za posebne zasluge je podelil Benjaminu Svenšku in posebno državno odlikovanje društvu ob njegovem visokem jubileju. Slednjemu je posebno odlikovanje ob jubileju podelila tudi Gasilska zveza Vrhnika.
Verd je v prejšnjem stoletju kar trikrat pogorel, zato so krajani začutili potrebo po ustanovitvi gasilske organizacije, ki bo sposobna omejiti oziroma ukrotiti rdečega petelina. Leta 1864 so ustanovili v Metliki prvo prostovoljno požarno četo na Slovenskem. V Verdu so tako četo ustanovili 19. marca 1883. Bili so med prvimi, ki so imeli slovenska povelja in leta 1922 drugi vozilo (Bianchi) na Notranjskem. Društvo je delovalo ves čas, razen med drugo svetovno vojno. V vsem tem času je bilo vloženega veliko prostovoljnega dela, veliko denarnih sredstev različnih generacij gasilcev in seveda krajanov Verda, da je društvo prišlo do imetja in znanja, s katerim danes upravlja. Vsekakor je bil največji zalogaj gradnja novega gasilskega doma, ki so ga predali v uporabo leta 1990. Društvo ni samo gasilsko, ampak se že od nekdaj uveljavlja tudi na kulturnem in družabnem področju. Osrednji cilj društva je nova avtocisterna, ki bo zapeljala v gasilski dom predvidoma prihodnje leto.

Po končanem uradnem delu na prireditvenem odru je sledila velika vrtna veselica za ansamblom Zvita feltna. Izkupiček od veselice bo društvu prišel ob omenjenih načrtih še kako prav, kakor tudi otrokom, za katere se je na veselici zbiralo denar. Z igro »ugani dolžino salame« in prostovoljnimi prispevki so namreč zbrali 500 evrov, tem so dodali še enkrat tolikšno vsoto, ter vse skupaj (1000 evrov) naslednji dan prispevali v akcijo Deželak junak.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi