Oceni objavo

Naknadne volitve v KS Verd - pogled v vzvratno ogledalo

Kot vam je verjetno znano, bodo za vasi Verd, Mirke in Bistro v nedeljo 15.1. 2023 naknadne volitve za svetnike KS Verd.

Do tega sila nenavadnega primera je prišlo zaradi tega, ker se v zakonitem roku do rednih lokalnih volitev ni javil noben junak, ki bi bil pripravljen prostovoljno delovati v skupno dobro v naslednjem mandatu. Jaz sem pravočasno seznanil takoimenovane lokalne veljake, da moja ekipa ne bo ponovno kandidirala za članstvo v svetu KS Verd. Seznanil sem tudi tiste, ki vedno vedo, kaj in kako bi moralo biti, pa po njihovem ni bilo. In kar je bilo, je bilo po njihovem mnenju itak narobe in bi moralo biti drugače. In niti eden od naštetih se ni ojunačil in s kandidaturo izpostavil sebe in svojih idej.

Sedaj so se organizirale kar tri skupine kandidatov, kateri so ob morebitni izvolitvi v svet KS Verd pripravljeni prostovoljno delovati v korist krajank in krajanov KS Verd. To je dober podatek, kajti krajanke in krajani KS Verd bomo tako lažje izbrali kandidate ali kandidatke, kateri so vredni našega zaupanja.

Predvolilnih obljub nosilcev posameznih list in kandidatov za svetnike KS Verd (tudi povsem nerealnih) je zelo veliko. Nekaj je obljubljati, drugo pa je obljube izpolnjevati in jih tudi izpolniti. V tem poslu se ob izpolnjevanju obljub žal vedno trči ob številne nepredvidene čeri, če hočemo voditi zastavljene projekte po nekakšnih bljižnicah. In obljubljati že narejeno je strel v lastno koleno.

Po vsakokratnih lokalnih volitvah smo se izvoljeni svetniki v okvirih svojih zmožnosti dogovorili, kaj je treba najprej postoriti v dobro krajank in krajanov KS Verd-a. In tega nikakor ni bilo malo. Prej nasprotno. Pač se nismo za vsak tosmerni korak in projekt "ven metali" v lokalnih medijih in družabnih omrežjih. Smo pač v miru aktivno izvajali zadane načrte in smernice. Zelo smo se zavzemali za projekte, kateri bodo v korist čim večjemu krajanov in krajank in se odločno borili proti tudi prikritim poizkusom realizacije ozkih osebnih interesov posameznikov. Tudi teh ni bilo malo. Nekateri so bili prav bizarne narave.

No, pa preidimo k bistvu oz. k merljivim dejstvom oz. kaj vse smo v KS Verd v treh mandatih mojega predsedovanja svetu KS Verd naredili v skupno dobro sami, na naše pobude z pomočjo občine in tudi z finančnim soprispevkom krajanov. Da je za vse naštete izvedene projekte bilo pred realizacijo le teh porabljeno ogromno časa, telefonskih klicev, elektronskih sporočil, osebnih stikov na Tržaški 1 in na terenu pa ni treba posebej poudarjati.  

 

Prireditveni prostor Stara žaga:

-        Na obstoječem lesenem objektu tlorisa 200m2 je popravljena dotrajana konstrukcija in ostrešje, objekt je prekrit z novo kritino in montirane so nove stene iz profilne pločevine.

-        Poleg starega objekta je dograjen nov lesen objekt (se držita z starim skupaj) z tlorisom 230 m2 z novo kritino in prav tako z stenami iz profilne pločevine.

-        Tla v objektu so utrjena in asfaltirana. Tako imamo sedaj na voljo kar 430 m2 pokritih površin, zaščitenih tudi proti vetru.

-        Na žagi je zgrajen tudi poligon za trial, na katerem so se že odvijala tekmovanja za slovenski pokal.

Park v Verdu:

-        V park smo na mojo idejo in pobudo umestili kamniti spomenik najstarejšemu kolesu na svetu z ustrezno informativno tablo. Spomenik je iz 6 tonske skale iz kamnoloma Verd v obliki globokega reliefa izdelala akademska kiparka Alenka Vidrgar. Najstarejše kolo na svetu so arheologi našli prav v Verdu in vas Verd si tak spomenik zagotovo zasluži. Čeprav sem jih zaradi tega dejanja slišal celo v mestni hiši ljubljanski…

-        Popravljena je razbita kamnita miza sredi Lenarčičevega parka, katera je bila pred leti žrtev lokalnih vandalov.

-        Na novo je urejen večji odtok meteorne vode iz Lenarčičevega posestva čez cel park. Stari velban kanal se je zaradi dotrajanosti začel rušiti in ogrožati številne obiskovalce parka.

-        Izdelati smo dali novo lično klopco iz sibirskega macesna okoli ginkota, ker stara je razpadla.

-        Položen je nov asfalt na pločniku skozi park.

Gasilski dom v Verdu:

Ker gasilski dom v Verdu služi kot objekt širšega družbenega pomena in je nekakšno formalno in neformalno središče vasi in stičišče ljudi, je KS Verd veliko vložila tudi v to smer oz. v samo zgradbo, ter tako močno finančno razbremenila gasilsko društvo.  Prostovoljno Gasilsko Društvo Verd ( PGD Verd) je tudi edino aktivno društvo v KS Verd z delovanjem v dobro širše družbene skupnosti. Zato smo ga tudi podpirali. Mladinsko Športno kulturno društvo Verd ( MŠKD) je zaradi neprimernega vodenja šlo v stečaj. V gasilskem domu ima sedež in svojo pisarno tudi KS Verd

V objekt smo investirali ali soinvestirali z gasilskim društvom Verd v naslednje projekte:

-        Nova sekcijska vrata na garažah in na leseni lopi ( skupaj 4 vrata)

-        30 novih zložljivih kompletov gasilskih miz in klopi

-        Nova peč za centralno ogrevanje z pripadajočo opremo

-        Nova izolacijska okna na celem objektu

-        Nov ustrezen priklop na kanalizacijo

-        Novi IR ogrevalni paneli v večini prostorov v objektu

-        Novo pohištvo v pisarnah in sejni sobi

-        Nova kuhinja

-        Novo pohištvo in nov LCD televizor z igralno konzolo v klubskem prostoru, kjer se v prostem času zdaj še z večjim veseljem zadržujejo mladi gasilci in gasilke

-        Zagotovili znatna sredstva za nakup novih gasilskih tovornjakov in gasilske opreme

-        Kamnita spominska plošča z portretoma ustanovitelja in mecena verdskih gasilcev gospoda Frana Kotnika in velikega gasilca Urbana Žirovnika

Retovje:

-        Nov most čez Ljubljanico pri slapu

-        Nova varnostna ograja ob nevarnih conah ob Ljubljanici

-        Nove klopce in smetnjaki

-        Nova javna razsvetljava ob sprehajalni poti skozi Retovje

Športna igrišča:

-        Novo asfaltirano košarkaško igrišče v Matjaževki s športno opremo

-        Razširjeno in asfaltirano košarkaško igrišče z novo športno opremo na Mirkah

-        Oprema za nogometno igrišče za mali nogomet v Janezovi vasi

Pokopališče:

-        Izdelan je idejni projekt z meritvami za nameravano obnovo in širitev pokopališča

-        Izveden je odkup 3. okoliških parcel z skupno površino 705 m2 za širitev pokopališča

-        Nove kamnite stopnice iz belega kamna na pokopališče

-        Sanirani temelji večje zapuščene grobnice pri zgornjem vhodu na pokopališče

-        Menjava 120 let stare kritine na cerkvi

-        Novo ozvočenje v cerkvi in izven nje

-        Novo ostrešje in kritina na poslovilni vežici

-        Novo zunanje ozvočenje na poslovilni vežici

-        Nov betonski lijak z pipo za točenje vode

-        Novi žlebovi na poslovilni vežici

Kapelica na Pritiski:

-        Zahtevna kompletna gradbena obnova z temelji hudo dotrajane kapelice na Pritiski skupaj z okolico in zahtevnim restavratorskim posegom na skoraj razpadlem velikem lesenem kipu Jezusa

Ceste - makadamske:

-        Ustrezno so bili razširjeni, utrjeni in komunalno urejeni 3. odseki lokalnih makadamskih cest v skupni dolžini 2040 m.  Za vse je Kamnolom Verd doniral nasipni materjal.

Ceste – na novo asfaltirane: (prej makadamske) in osvetljene z javno razsvetljavo:

Komunalno je bilo urejenih, utrjenih in asfaltiranih kar 13  (trinajst) od prejšnih vodstev KS Verd pozabljenih lokalnih makadamskih cestnih odsekov v KS Verd v skupni dolžini 1770 m.  Za vse utrditve in nasipe je Kamnolom Verd doniral nasipni materjal. Tako smo lahko občutno znižali ceno ureditev in asfaltiranja.

-        Najlepša hvala kamnolomu Verd za namensko donacijo cca 1300 m3 nasipnega materjala za lokalne ceste v mojih treh mandatih.

Jarki – barjanski:

Periodično smo skrbeli ( vsako leto enega) za čiščenje in vzdrževanje 7. glavnih barjanskih odvodnih jarkov na področju KS Verd v skupni dolžini 5360 m. Nekateri jarki niso bili očiščeni in vzdrževani od njihove izgradnje oz. vsaj 45 let.

Kolovozi – barjanski:

Periodično smo skrbeli ( vsako leto enega ali več) za ustrezno nasutje in utrditev 5. glavnih barjanskih kolovozov v KS Verd v skupni dolžini 4180 m.

 

Posamezni projekti so se zaradi nerazumevanja nekaterih odločevalcev vlekli tudi več let. Npr. od naše pobude do realizacije postaviteve nujno potrebne varnostne ograje v Retovju je preteklo kar 8 let.

Umestitev nujno potrebnega prehoda za pešce pri novi pekarni v Verdu bo mačji kašel potem, ko bosta z novo južno obvoznico ta cesta in križišče postala občinska. Sedaj je to še državna cesta in zaradi tega je to skorajda misija nemogoče.

Brezplodna je bila naša borba zaradi gradnje večstanovanjskega objekta na parceli stare Maroltove štale, kjer bi po veljavnem OPN-ju lahko stal zgolj dvojček. Očitna črna gradnja je rasla vsem na očeh kljub našim prijavam na vse mogoče občinske in državne inšpekcije – prav do šefice državnih gradbenih inšpektorjev. Ampak tudi te nekdo očitno za nekaj drži…

Posamenzniki smo se leta 2014 organizirali in začeli dolgoletno težko borbo z občino Vrhnika in županstvom proti izredno oderuškem komunalnem prispevku za novo kanalizacijo. Iz nekaj zagnanih krajanov in krajank se je rodila Lista za razvoj Vrhnike in podeželja. Preko svojega člana v takratnem občinskem svetu občine Vrhnika g. Sladič Viktorja smo dosegli določeno znižanje. In dosegli bi še veliko večje znižanje, če se ne bi takratni opozicijski svetnik odpovedal pravici do glasovanja. Je že vedel zakaj… Zgolj za primerjavo: V Verdu se je začela odmera komunalne prispevka za kanalizacijo od cca 1500 € do vrtoglavih 5500€ na stanovanjsko enoto. V občini Pivka pa za podobno velik stanovanjski objekt vsega dobrih 36 €. Obe občini sta sodelovali v skupnem projektu Čista Ljubljanica. 

Zelo smo se zavzemali za rešitev pereče problematike glede tovornega prometa iz in v Kamnolom Verd, katera bo rešila čim več prizadetih družin in ne zgolj ene. Predlagali smo del nove trase v izogib nevarnemu ozkemu delu, kjer sta stanovanjski hiši prav ob cesti. Ker je zelo zelo neprijetno in moteče, če nekomu tovornjaki cel dan in mnoga leta vozijo dobesedno mimo vhodnih vrat. Naš predlog smo poslali tudi na DARS, kateri pa ga je zavrnil. Ko smo DARS soočili z novimi destvi, se je pokazalo, da nam je DARS prvič prodajal buče in da je problem popolnoma drugje. Če torej dobro obrišemo prah iz te zgodbe, se pokažejo utemeljeni indici egoističnih parcialnih interesov. Novo vodstvo Kamnoloma Verd je odstopilo od sodelovanja pri širitvi ceste in odkupa stanovanjskega objekta, ker je Kamnolom Verd v 20 letih plačal občini Vrhnika kar 1 miljon € iz naslova koncesijskih dajatev. Poleg tega je stalni sponzor večine občinskih prireditev. Tudi vsako društvo iz občine Vrhnika, ki se je obrnilo na njih, je prejelo donacijo. Torej rešitev za čim več prizadetih družin ne bi smela biti problem za občino Vrhnika.

V starem delu Verda smo izvedli 14 dnevno prikrito meritev hitrosti v coni 30. Meritev je pokazala, da je kar 45,6 % voznikov prehitrih. To je izredno visok odstotek, katerega je potrebno močno znižati. Del krajanov se zavzema za t.i. ležeče policaje, del pa za radarsko kontrolo. Menim, da je v nas samih največja težava, katero pa zlahka odpravimo.

Z DARS-om potekajo tudi dogovori o možnosti za postavitev učinkovitejše protihrupne ograje ob avtocesti v Janezovi vasi. Prizadeti prebivalci iz tega naslova lahko pričakujejo tudi zamenjavo svojih oken z okni z najboljšo protihrupno zaščito na svojih objektih.  

Med vso to našteto aktivnostjo smo vzdrževanje Lenarčičevega parka, Matjaževke in Retovja ( sicer z težavo, pa vendar) prenesli na občinski Zavod Ivan Cankar (ZIC) in tako prihranili veliko denarja. S tem namenom je bilo ukinjeno tudi mesto tajnice, posledično tudi njeno plačevanje.

Sodelovali smo pri izvedbah miklavževanja, praznovanju prvega maja na žagi, športnih tekmovanjih, plesnih tečajih in tematskih delavnicah za otroke v gasilskem domu. Organizirali ogled gledališčne predstave v dvorani gas. doma v Verdu. Na našo pobudo se je zamenjalo ostrešje in kritina na stari Miklčevi kašči, fasada na tej kašči pa še čaka na boljše čase. Z domačimi gasilci smo soorganizirali več čistilnih akcij v KS Verd. Mnogi zelo glasni in politično opredeljeni kot zeleni žal niso niti ene.

Zagotovo sem pa tudi kaj pozabil napisati, ker je bilo resnično veliko dogodkov in aktivnosti.

Skratka, novemu izvoljenemu vodstvu KS Verd želim vse dobro in čim več uspešno zaključenih projektov.

In resen premislek novemu vodstvu KS Verd: po 15. 1. 2023 – dobrodošli v realnosti.

Lepo vas pozdravljamo svetniki KS Verd v odhodu: Sonja Vidmar, Irena Mlinar, Anton Špec, Franc Kržič, Boštjan Butko, podpredsednik sveta KS Verd Franjo Čretnik in predsednik sveta KS Verd Tomaž Gorišek

 

Tomaž Gorišek


 

Oglejte si tudi