Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Nadzorni odbor in vrhniške županske volitve

Z zagotovostjo trdim, da se je drugi krog volitev za župana Vrhnike odvijal v senci občinskega Nadzornega odbora. Res je, kar je napisal novinar Andraž Rožman v nedavnem Dnevniku pod naslovom "Na prizidek zdravstvenega doma še čakajo" in verjetno bodo Vrhničani morali še kakšno leto čakati, da se bo to realiziralo. In tu bi jaz k Andraževem prispevku še nekaj dodal.

Na občinskem svetniškem nivoju se je pričelo iskriti, ko se je v drugi polovici prejšnjega mandata prekonstruiral Nadzorni odbor občine. Nenadoma je zaradi osebnih razlogov odstopil predsednik odbora. Zamenja ga dr. Marjan Rihar, ki je znan kot pedanten in umirjen, dober oranizator. Za manjkajočega člana je bil prvikrat opravljen javni razpis, sprejet je bil Grega Kukec, znan kot uspešen nadzornik v več bankah po bivši Jugoslaviji, tudi prvi direktor Microsofta v Sloveniji. Skratka odbor petih članov je pod vodstvom Marjana Riharja začel opravljati tiste naloge, ki mu jih poslovnik določa: ali se denar občinskega proračuna v smislu dobrega gospodarja tudi investira. In tu se moj dodatek začne,

Nadzorni odbor je na oktobrski seji občinskega sveta leta 2017 aktualnega župana pred podpisom pogodbe  resno opozoril na slabo pripravljen projekt gradnje prizidka Zdravstvenega doma, ki pa je bil nujno potreben, saj je dom pokal po šivih. Z ustanovitvijo gradbenega odbora, v katerem so ostali samo županovi možje, dva sta takoj odstopila, je občinski svet dovolil začetek gradnje. Da pa se je podpisala nato pogodba z izvajalcem del, katerega lastnika naj bi že maja meseca zadela kap, je pač še zgodba posebej.

Zaradi slabo pripravljenega projekta in drugih okoliščin, so se začele težave pri gradnji že po mesecu dni - tudi banalne, na primer, kar so danes zabetonirali,so jutri razbijali. Kot član sveta ZD Vrhnika sem na te težave resno pismeno opozarjal, tudi v Dnevniku s prispevkom Izredne razmere v ZD Vrhnika. Nestrokovni gradbeni odbor se je sicer sestajal in sestajal, vendar so to resne zadeve. Strokovnjaki, ki jih Vrhnika kar nekaj ima, so to gledali in zmajevali z glavami z mislijo čigav spomenik bo to.

Takratni župan je bil večkrat dobrohotno opozorjen s strani Nadzornega odbora. Ne morem trditi, da se je pod županovanjem Stojana Jakina malo naredilo, vendar sem imel vseskozi občutek, da se gradi zato,da imajo gradbinci svoje delo v okviru občinskega proračuna. In tu je Stojan Jakin kaj kmalu ugotovil, da mora zapustiti županski stolček, saj je bilo vedno več kritik na njegovo županovanje. Za volitve je dobil zamenjavo in za okoli 400 glasov izgubil volitve.

Novemu Županu nič ne zavidam stanja, ki ga je dobil. Kot občinski svetnik mu svetujem, preden gre v ponoven razpis dokončanja Zdravstvenega doma, naj posluša stroko. Ni vsak gradbeni strokovnjak, ki si je sam naredil hišo, ti časi so minili.

 

Vid Drašček Vrhnika

Oglejte si tudi