Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Pokopališki križ na Hlevnem Vrhu je nujno potreben obnove

 

Razširjeno pokopališče na Hlevnem Vrhu okrog  cerkve sv. Nikolaja je bilo blagoslovljeno leta 1897. V pokončno kvadrasto kamnito bazo vstavljeni leseni pokopališki križ je prislonjen ob jugozahodni vogal cerkvene ladje. Ima leseno hrbtišče in zvonasto oblikovano pločevinasto strešico. Na njem je s tremi lesenimi žeblji pritrjen lesen polihromiran Križani (v. 130 cm, razpon rok ok. 120 cm), zgoraj je zastavica z napisom I.N./ R.I. Korpus je morda še s starega pokopališča pred širitvijo.

 

Figura je nekoliko razgibana v obliki rahle S-linije. Vitko telo okoli ledij pokriva prt, ki je zavezan ob desnem boku in sega ob strani vse do meč. Kristus nagiba glavo na svojo desno stran, izraz obraza diskretno nakazuje trpljenje, ustnice so rahlo odprte in oči priprte. Polžasto zavita brada je po sredi razdeljena, lasje so gosti in v valovitem kodru padajo na njegovo desno ramo; trnjeva krona je tradcionalno spletena iz  vej, na katerih pa ni videti trnja.

Kvalitetna, polnoplastična skulptura je zelo slabo ohranjena, poškodbe so številne in obsežne. Leva stran obraza je močno poškodovana, od sencà do ustnic in dalje proti bradi poteka globoka razpoka, polihromacija je mestoma povsem odpadla ali se lušči v večjih zaplatah. Kazalec in sredinec leve roke sta odlomljena, enako spodnji žebelj, ki prebada stopali.

 

Pri poškodovanih kipih na prostem, ko zaščitne plasti polihromacije skorajda ni več in ko se razpoke zažirajo globoko v samo tkivo, se stanje vedno zelo hitro slabša. Zato je nujno čim prej ukrepati in hlevnovrški korpus restavrirati.

Simona Kermavnar

Oglejte si tudi