Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Kolesarski spektakel v Cankarjevem mestu: Na Vrhniko prihaja Tadej Pogačar

To nedeljo se bodo na Vrhniko zgrnila vsa zveneča kolesarska imena, domača in tuja, ki bodo nastopila na dirki Po Sloveniji. V Cankarjevem mestu bo potekal start zadnje etape, nastop pa je potrdil tudi že kolesarski as Tadej Pogačar. Največji kolesarski dogodek v Sloveniji bo potekal dopoldne, že zjutraj pa bodo ulice zasedli kolesarji tradicionalnega ArgonavtSkega maratona.
Kolesarska dirka Po Sloveniji je največji kolesarski dogodek pri nas, ki ga iz leta v leto spremlja več ljudi, tako ob progi kot tudi preko medijev. Prva »slovenska pentlja« je bila organizirana v maju leta 1993. Od takrat je kolesarska dirka Po Sloveniji uspešno prestala že 27 izvedb, se pri tem nenehno razvijala v organizacijskem in tekmovalnem smislu ter danes predstavlja vrhunski športni dogodek, ki vsako leto na slovenske ceste pritegne zveneča imena slovenskega in svetovnega kolesarstva.

Lanski zmagovalec dirke je trenutno najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar, ki je nastop na dirki potrdil tudi letos. Poleg njega, bomo v živo na delu lahko videli in srečali nekatere najboljše naše in tuje profesionalne kolesarje, ki krojijo sam svetovni kolesarski vrh. Srečali se boste lahko tudi s 5. uvrščenim na svetovni lestvici Matejem Mohoričem, z Lukom Mezgecom in mnogimi drugimi zvezdniki svetovnega kolesarstva. Na štartu bodo poleg KK Adrie Mobil še: UAE team Emirates, Team BikeExchange - Jayco, BORA - Hansgrohe, Bahrain-Victorius, Alpecin-Fenix, Uno-X Pro Cycling Team in še mnoge druge.

Letošnja dirka Po Sloveniji bo potekala od 15. junija do 19. junija. V petih dneh bodo kolesarji na petih etapah prevozili 791,4 kilometrov. Vseh pet etap letošnje dirke boste lahko spremljali v prenosu v živo na televizijskih ekranih in sicer na programih Eurosporta in Televizije Slovenija, vabimo pa vas, da si štart zadnje, pete etape ogledate v živo.

5. etapa, nedelja, 19. junij 2022: VRHNIKA – NOVO MESTO

Zadnja etapa je bila v zadnjih letih tradicionalno namenjena hitrim kolesarjem, zna pa se zgoditi, da bo tokrat drugače. Prvi del etape bo zagotovo hiter, predvidena je tudi kar visoka povprečna hitrost. Kolesarji bodo najprej naredili krog po Ljubljanskem barju, se vrnili na Vrhniko, nato pa bodo skozi Ljubljano, Škofljico, Grosuplje in Ivančno Gorico nadaljevali pot proti cilju, ki bo že tradicionalno na prenovljenem novomeškem Glavnem trgu. Da etapa ne bi bila preveč lahka, kolesarje v zaključku etape čaka še krajši vzpon na Trško goro in tehničen spust, kar bi lahko premešalo karte ne samo za etapno ampak tudi za končno zmago na dirki. Koncentracija najboljših na dirki bo potrebna vse do ciljne črte.

Odločilni dan dirke Po Sloveniji se bo torej začel na Vrhniki. Start etape je ob 11.10 iz Športnega parka na Vrhniki. Kolesarji bodo najprej naredili ogrevalni krog po ulicah Vrhnike (Tržaška cesta – Stara cesta – Voljčeva cesta – Tržaška cesta), nato pa bodo krenili proti Verdu, kjer bo tudi uradni, leteči štart etape. Po dobri uri dirke bodo kolesarji iz smeri Horjula ponovno prišli na Vrhniko (Horjul – Stara Vrhnika - Robova cesta – Delavsko naselje – Jelovškova ulica – Ljubljanska cesta), od tukaj pa bodo nadaljevali dirko po stari cesti proti Ljubljani in naprej proti Novemu mestu. Priložnosti za ogled dirke in spodbujanje kolesarjev na Vrhniki bo tako več kot dovolj.

Več o dirki Po Sloveniji si lahko preberete na: tourofslovenia.si in https://www.facebook.com/TourOfSlovenia . Za aktualne informacije o dogodku pa spremljajte spletno stran in družbena omrežja VisitVrhnika.


11. Argonavtski maraton

Po premoru zaradi omejitve organizacije rekreativnih prireditev v 2020 in okrnjeni izvedbi v 2021, se bo v nedeljo, 19. junija 2022 s startom ob 8.30, odvijal že 11. Argonavtski maraton. Letos se vračamo s polnim programom s tremi trasami različne zahtevnosti, ki so speljane po Ljubljanskem barju in Polhograjskih dolomitih tako, da lahko vsakdo najde traso, primerno svoji fizični pripravljenosti.

Argonavtski maraton v dolžini 80 km – namenjen dobro pripravljenim rekreativnim kolesarjem,

Mali argonavtski maraton v dolžini 63 km – primeren za srednje pripravljene kolesarje,

Družinski argonavtski maraton v dolžini 32 km – primeren za družine in slabše pripravljene kolesarje.

Seveda nismo pozabili na naše najmlajše. V sodelovanju z lokalnima kolesarskima kluboma KK JAN SPORT in ŠKD SUPERPOTENCIAL bomo poskrbeli za brezskrbno kolesarjenje. Pripravili smo BREZPLAČEN program animacije in varstva za najmlajše, tako da bodo starši brezskrbno kolesarili na izbrani trasi. Program je zasnovan za malčke, ki obvladajo poganjalček in vse do 6. leta starosti. Vsi udeleženci Argonavtskega maratona bodo deležni praktičnih nagrad, okrepčil na poti in na cilju, ter spominske medalje. Posebno nagrado bomo podelili najmlajšim, najstarejšim udeležencem in udeleženkam, ne bomo pa pozabili niti na najštevilčnejšo ekipo.

START IN CILJ – JELOVŠKOVA CESTA

Start in cilj vseh na vseh razdaljah bo na Jelovškovi cesti - pri Mercatorjevem Trgovskem centru Vrhnika.

Tudi v letošnjem letu smo pri Kolesarski zvezi Slovenije uspeli s kandidaturo za umestitev naše prireditve na koledar kolesarskih dirk, ki štejejo za razvrstitev Pokala Slovenije. V letošnjem letu pričakujemo poleg najboljših slovenskih rekreativnih kolesarjev tudi številčno udeležbo kolesarjev iz Italije in Avstrije. Dirka bo potekala na 80km trasi, na dirki pa lahko nastopijo le kolesarji z licenco Kolesarske zveze Slovenije. Start dirke za Pokal Slovenije bo ob 8:30, start Argonavtskega maratona za rekreativne kolesarje pa bo ob isti uri vendar v ločenem štartnem boksu.

Po prihodu v cilj vas vabimo na ogled štarta zadnje etape 28. Dirke po Sloveniji, ki bo tokrat premierno na Vrhniki.

Na prireditvenem prostoru pa bomo za čas trajanja etape, poskrbeli tudi za neposredni prenos etape na velikem ekranu in seveda za okrepčila.

Vse informacije o prireditvi in prijave najdete na: www.argonavtskimaraton.si in na www.facebook/argonavtskimaraton

Vljudno vabljeni, da se nam na 11. Argonavtskem maratonu pridružite kot udeleženec ali gledalec!


Oglejte si tudi