Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
11°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Jutranji postroji in dvigi zastave poslej v družbi Cankarja

Vrhnika, 10. maj – Na ploščadi pred vojašnico Poveljstva sil Slovenske vojske na Raskovcu sta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in župan Občine Vrhnika Stojan Jakin odkrila doprsni kip Ivana Cankarja.
S kipom povezujemo dve značajski lastnosti naroda - ponos na slovensko vojsko in kulturo, je uvodoma povedal slavnostni govornik predsednik Pahor. Kot je dejal, smo si identiteto tekom zgodovine izoblikovali ter priborili ravno z njima. Po njegovem je tako spomenik pomnik na dozorelost naroda in hkrati opomin k naši odgovornosti, da ohranimo mir tudi zanamcem: »Na ta dva stebra smo lahko zelo ponosni in upam, da se bosta razvijala v trajnem miru.«

Govornik je bil tudi župan Jakin, ki je dejal, da je ponosen, da je vojašnica na Raskovcu poimenovana po največjem slovenskem pisatelju ter da je medsebojno sodelovanje med Slovensko vojsko in lokalno skupnostjo odlično. »Nenazadnje je tudi spomenik dokaz, da se vojska in lokalna skupnost povezujeta na vseh nivojih, tudi na kulturnem.«

Kip je delo kiparja Edina Šćuka iz Ljubljane in stoji na štiridelnem stebričastem podstavku, ki s primerne razdalje ustvarja vtis Triglava. »Ivan Cankar bo tako gledal na nas na vsakodnevnih postrojih, na dviganje zastave, na rodno Vrhniko in nenazadnje na domovino, ki mu je bila tako ljuba,« je dejal poveljnik vojašnice brigadir Ernest Anželj.

Kulturni program prireditve so obogatili kvintet trobil orkestra Slovenske vojske in učenci (Ajda Kogoj Fabčič, Živa Matevc in Vid Koprivec) osnovnih šol Antona Martina Slomška ter Ivana Cankarja Vrhnika z na natečaju nagrajenimi domovinskimi teksti.

 

Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi