Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Društvo Šola zdravja na Vrhniki

Na Vrhniki je organizirana skupina Društva šole zdravja, ki deluje za trgovino DEPO pri bazenu v centru Vrhnike. Srečujemo se vsak dan (razen sobote, nedelje in praznikov) ob 7.15 h, v slabem vremenu pa pod nadstreškom na isti lokaciji. V 30 minutah razgibamo vse sklepe telesa. Začnemo na zapestju, končamo pri podplatih. S tem dosežemo maksimalno gibljivost in okretnost telesa in zmanjšamo bolečine. Vaje vodijo usposobljeni prostovoljci. Eno letna članarina v društvu znaša 20 eur. Vabljeni, da se nam pridružite.

Trenutno deluje po celi Sloveniji več kot 130 skupin, kar pomeni, da vsako jutro telovadi cca.3.000 oseb.
Informacije so javno dostopne na strani www.srce-me-povezuje.si/solazdravja

Pozabljeni  naravni ritmi

Kratki zimski dnevi in dolge noči povzročajo spremembo vedenja pri živalih in tudi pri ljudeh. Zaradi pomanjkanja sončne svetlobe se upočasni presnova in postanemo manj aktivni. Nekoč, ko smo ljudje še živeli v ritmu narave, je zima bila čas praznovanja, druženja in počitka ter priprave na novo aktivno obdobje.

Današnji ritem življenja ne pozna počitka. Človek bi moral biti vedno v akciji, produktiven in ustvarjalen. Počitek je dobil negativen pomen, kot bi bili ljudje dobro podmazani stroji, ki se naj ne bi nikoli ustavili. Od tod tudi mnogokrat slab občutek, ko naše moči opešajo in zaradi upokojitve ali izgube službe izstopimo iz tega hitro se vrtečega stroja. Morda je prišel čas, da se znova spoprijateljimo z naravnimi cikli. Kakšna ura spanja več ali pa kilogram, ki se je nabral zaradi zimske prehrane (nabiranja energijskih zalog), naj ne bodo alarm za slabo vest. Tudi pretirana fizična aktivnost po tradicionalni kitajski medicini v zimskem času ni dobrodošla.  Zato pa naj bo vedno dovolj sprehodov po zasneženi pokrajini ali pa jutranjega gibanja, ki je do telesa prijazno in nenasilno. Vaje 1000 gibov, ki jih je osmislil dr. medicine Nikolay Grishin, te pa so v prakso ponesli člani Društva Šola zdravja, so primerne za vse, ki kaj dajo na zdrav življenjski slog. Družbi je v pomoč, ko ljudje znajo in hočejo sami kaj narediti za ohranjanje dobre duševne in telesne kondicije. Vsakodnevno razgibavanje in druženje z različnimi ljudmi nam prinaša dobro voljo, ki zanesljivo preganja depresijo in črnogledost. Poleg tega si v skupini lažje poiščemo novega prijatelja, ali sorodno dušo in se lažje vključujemo v družbeno oz. lokalno dogajanje. Tako si povrnemo izgubljeno samozavest in občutek koristnosti. V družbi se razvija tudi empatija do sočloveka, saj je skoraj vedno nekdo v naši bližini, ki mu lahko pomagamo ali potrebuje našo tolažbo.

V Društvu Šola zdravja razvijamo solidarnost, prijaznost in dobro voljo, izmenjujemo izkušnje in sledimo ideji, da je vsak dan lahko nov začetek. Ne pozabimo, da v svetu, ki se vrti v ciklih naravnega kroga, ima vsak dan in vsak izmed nas svoj pomen. Ko se bodo dnevi podaljšali in bo slišati ptičje žvrgolenje, bomo z nabranimi močmi in mirom v sebi pripravljeni na prihajajočo pomlad.

 

Mimi Šegina

 

Oglejte si tudi