Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Ribe v Merinščici

Vodotok Merinščica spada v kategorijo gojitvene vode, katere upravljanje je s koncesijo podeljeno Ribiški družini Šempeter, in je vpisan v ribiško gojitvenem načrtu (RGN), ki ga je potrdil Zavod za ribištvo Slovenije. V RGN Ribiške družine Šempeter je vodotok Merinščica v 3-letnem ciklusu, kar pomeni, da se ribiško upravlja na način tako, da se vsaka 3 leta vodotok izlovi. Po izlovu se ponovno vloži zarod male potočne postrvi.

V RD Šempeter opažamo, da kljub našim naporom in delu na vodotoku Merinščica upada populacija in prirast rib (potočne postrvi). Dejavnikov za trenutno dejansko stanje vodotoka Merinščica je več. Omenil bi le nekaj ugotovitev in dejavnikov, posledično krivih za zmanjšano populacijo vodnih živali in rib v Merinščici:  

- skozi vse leto prisotnost vedno večjega števila, z zakonom zaščitenih ribojedih ptic, kot so kormorani, bele čaplje, sive čaplje in race žagaric;

- opažena je prisotnost vider;

- zmanjšanje vodnatosti Merinščice skozi vse leto (sušna obdobja), ki vpliva na segrevanje vode v vodotoku Merinščica, temperature pa neugodno vplivajo na populacijo vodnih živali in rib;

- vpliv človeka na naravo (polivanje gnojnice in gnojenje po brežini vodotoka, razna neznana onesnaženja, gradbeni  posegi v vodotok, regulacije, pojav krivolova …).

Vsi ti dejavniki posledično močno vplivajo na številčnost rib in vodnih živali oziroma na vidno populacijo rib v Merinščici.


Zapisal:
Darko Jazbinšek, predsednik Ribiške družine Šempeter

Oglejte si tudi