Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Odslej brezplačno sobivanje staršev v bolnišnici z otrokom do 14. leta

Situacija s koronavirusom se še vedno ni umirila. Vsak dan znova spremljamo številke okuženih, hospitaliziranih in umrlih zaradi covida-19. Včasih se nam zdi, da ne obstaja nobena druga bolezen. Pa vendar so te še vedno prav tako prisotne.
Name  sta se v obrnila Natja in Mitja, starša dveh pogumnih Junakov 3. nadstropja. Veste, kdo so to? To so otroci, ki so oboleli z rakom. Izpostavili so problem, s katerim se vsakodnevno srečujejo. Starši, ki imajo svoje otroke v bolnišnicah, plačujejo, da lahko sobivajo s svojimi otroki, ki imajo težke bolezni. V fazi zdravljenja in hospitalizacije potrebujejo otroci svoje starše, saj ti s svojo bližino pripomorejo k njihovemu hitrejšemu okrevanju. Staršem takrat ni pomemben denar oz. plačilo stroškov sobivanja, najpomembnejši jim je njihov otrok in njegovo zdravje. Veliko staršev je zaradi bolezni svojih otrok odsotnih z dela, kar tudi vpliva na njihove prihodke. Po trenutno veljavni zakonodaji morajo starši za sobivanje v zdravstvenem zavodu ob otroku, staremu šest let ali več, plačati sami. 

Ker se mi je zdelo, da to ni pravično urejeno, sem predlagal, da bi v šestem protikoronskem paketu (PKP 6) popravili to anomalijo. Na seji vlade je Matej Tonin vztrajal, da se to pomembno področje uredi na način, da sobivanje staršev krije zdravstveno zavarovanje. 
Vlada je mojo pobudo vključila v šesti protikoronski zakon, ki ga je potrdila v začetku meseca novembra, DZ pa ga je obravnaval 25. novembra. Po tem predlogu bodo po novem za sobivanje v bolnišnici plačali samo starši otrok, ki so stari 15 let ali več.

Ponosen sem, da bom lahko kot poslanec DZ, skupaj s podporo stranke NSi, pripomogel k sistemski rešitvi, ki bo pomagala vsem staršem in njihovim otrokom, ki se zdravijo v bolnišnicah. 
Vesel sem, ker držimo obljubo, da bomo delali za vse ljudi in to vestno izpolnjujemo – korak za korakom. Odpravljamo krivice in skrbimo za tiste, ki so bili vedno zapostavljeni.
 

Aleksander Reberšek

Oglejte si tudi