Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Pomoč prostovoljnim gasilskim društvom

Vidi se, da sta tako obrambni minister Matej Tonin kot državni sekretar Damijan Jaklin gasilca in da konkretno delamo za gasilce.
Dejanja štejejo.

Na MORS in URSZR si prizadevajo status gasilca še izboljšati, prav tako se trudijo, da bi prepoznali probleme slovenskih gasilcev in pripravili rešitve. V lanskem letu so številni ukrepi prizadeli delovanje prostovoljnih gasilskih društev. Na MORS so v #PKP7 zagotovili pomoč, ki jo bodo prostovoljna gasilska društva (1301) dobila nakazano predvidoma februarja:

-        za PGD 1. kategorije 2.000 evrov,

-        za PGD 2. kategorije 3.000 evrov,

-        za PGD 3. kategorije 3.500 evrov,

-        za PGD 4. kategorije 4.000 evrov,

-        za PGD 5. kategorije 4.500 evrov,

-        osrednje enote prejmejo dodatnih 1.000 evrov.

Da bo v PGD izvajanje operativnih nalog nemoteno potekalo, so podaljšali veljavnost zdravniškim spričevalom operativnih gasilcev, ki so potekla v letu 2020, in sicer do 30. septembra 2021.


Z 1,7 mio. evrov na 2,4 mio. evrov se zvišujejo sredstva razpisa za sofinaciranje gasilske opreme in vozil, ki ga bo URSZR objavil v prihodnjih tednih.


V letošnjem letu v skladu s sprejetim Zakonom o finančni razbremenitvi občin začenjajo z odpravljanjem neurejenosti področja gasilskih zavarovanj.

Gasilci so vedno pripravljeni posredovati – ne glede na nevarnost okužbe z virusom. Zato so jim zagotovili tudi dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. O tem so se pogovarjali tudi na sestanku z vodstvom Gasilske zveze Slovenije, kjer so izpostavili vse vidne napredke pri urejanju gasilske problematike.


NACIONALNI CENTER CIVILNE ZAŠČITE

Minister za obrambo Matej Tonin in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković sta v januarju podpisala Sporazum o sodelovanju in podpori med Mestno občino Ljubljana in Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije. Gre za pomemben korak k vzpostavitvi nacionalnega centra civilne zaščite v Šentvidu.

Nacionalni center bo financiran iz evropskih sredstev, ki jih MORS pridobiva za področje zaščite in reševanja. Gre za 120 milijonov evrov, s katerimi bodo poleg nacionalnega centra vzpostavljeni še trije podcentri, in sicer podcenter za protipoplavno zaščito v severovzhodni Sloveniji, podcenter za žled in ujme na Kočevskem in nadgradnja že obstoječega podcentra za požare v naravi v Sežani.

Zagotovili bodo še ustrezno opremo, sredstva in vozila regionalno-lokalne enote za hitre intervencije ob podnebno pogojenih nesrečah.
Pripravljajo tudi nadgradnjo usposabljanj ter učnih pripomočkov za izobraževanje in usposabljanje. Podpis sporazuma predstavlja pomemben korak k vzpostavitvi nacionalnega centra, ki bo pod eno streho združil vse reševalne službe, povezane s sistemom civilne zaščite oziroma zaščite in reševanja.

Na pomoč!

Aleksander Reberšek


Oglejte si tudi