Oceni objavo

Vožnja z motornimi vozili v naravnem okolju je prepovedana

Vožnja v naravi z različnimi motornimi prevoznimi sredstvi je zakonsko prepovedana (Zakon o ohranjanju narave, Zakon o gozdovih in Zakon o planinskih poteh).

Aktualno dogajanje zaradi pandemije koronavirusa problematiko voženj z motornimi vozili v naravnem okolju še zaostruje. Marsikdo si namreč zaradi omejitev gibanja privošči več, kot je dovoljeno.

Kolesarji se lahko v naravnem okolju vozijo po neutrjenih poteh, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljavec poti, medtem ko motorna vozila oziroma vozila na motorni pogon ne smejo voziti v naravnem okolju. To pomeni, da je kakršna koli rekreativna vožnja z motornimi vozili v naravnem okolju prepovedana. Zakon izjemoma dovoljuje organiziranje javnih prireditev vožnje z vozili na motorni pogon v naravnem okolju s soglasjem organizacije, ki je pristojna za ohranjanje narave, ter lastniki zemljišč, na katerih bi prireditev ali tekmovanje potekalo, ob tem pa na takšnem zemljišču ne smeta biti več kot dve prireditvi na leto.

Prosta vožnja po gozdnih prometnicah (gozdnih cestah in gozdnih vlakah) je po Zakonu o gozdovih prepovedana. Tovrstna vožnja negativno vpliva na gospodarske, ekosistemske in socialne funkcije gozda. Poleg škode zaradi hrupa in s tem povezanega motenja prostoživečih živali in souporabnikov prostora tovrstne aktivnosti povzročajo tudi trajne škode na gozdnih prometnicah in neposredno na raščenih gozdnih tleh (tla zunaj gozdnih prometnic). Gozdne ceste in gozdne vlake so prvenstveno oziroma izključno namenjene gospodarjenju z gozdom, vožnja z motornimi vozili pa je dovoljena le, če se gospodarjenje ne ovira in se ne povzroča škoda.

Zakon posebnih izjem glede lastništva ne opredeljuje – negativni vplivi na gozdni ekosistem so enaki ne glede na to, ali vožnjo izvajamo na svojem ali tujem zemljišču.

Če za gozdne ceste manjši del vzdrževanja (in s tem tudi odprave škod zaradi vožnje v naravnem okolju) krijeta država in občina iz proračuna, pa je odprava poškodb na gozdnih vlakah ali celo na raščenih gozdnih tleh povsem na plečih lastnika vlake ali parcele. Zato bodimo spoštljivi do tuje lastnine in narave ter se odpovejmo tovrstnim rekreativnim aktivnostim na površinah, ki temu niso namenjene!   


Občinska uprava

(povzeto po članku Prepoved: Vožnja z motornimi vozili v naravnem okolju (https://www.amzs.si/motorevija/mobilnost/ekologija/2020-04-22-prepoved-voznja-z-motornimi-vozili-v-naravnem-okolju)

Oglejte si tudi