Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

60 LET VRANSKEGA PUSTNEGA KARNEVALA

Vranski pustni karneval je letos praznoval 60 let. Odvijal se je na pustno soboto v trgu Vransko. V nedeljo pred karnevalom so oblast na Vranskem prevzeli Vranski generali Vranarji, ki so sprejeli pustni zakonik, veljaven do pustnega torka. Generali so v tednu pred karnevalom opravili številne službene poti, saj so morali napolniti prazno blagajno. Obiskali so  župane in sodelavce spodnjesavinjskih občin, podjetnike, gostinske lokale ... Poslovno darilo ob obisku so bili seveda krofi. Na pustni petek so počivali, da so nabrali moči za osrednji dogodek - sobotni karneval, ki je točno ob 14.01 krenil na pot. Najprej so se v sprevodu predstavili otroci vrtca in OŠ Vransko-Tabor. Telefone in podobne naprave so zamenjale družabne igre, v katere so se prelevili.

Poleg otrok se je v karnevalu predstavilo 17 skupin oziroma različnih mask. Na čelu povorke so bili generali Vranarji, ki so strumno korakali do osrednjega prizorišča po ritmih pihalnega orkestra. Maske  so bile domiselne in zanimive, pohvalno pa je tudi to, da ni bilo političnih mask. Vransko so na pustno soboto obiskali praljudje, Egipčani, Vikingi, vitezi, med vrane so se pomešale sove, na plano sta pokukala krtka, potapljači, ki so čistili morje, so izvlekli na površje tudi meduze. Na Vranskem se je ustavila poslovalnica s poljskim kebabom Poliš Brodwaj kebab, ki je konkurirala Mesninam dežele Gotov'lske. Ko to tamo peva so na avtobus za Beograd sprejeli nekaj domačinov, za opravljeno delo podnevi in zabavo zvečer so poskrbele Vranske ženičke dobre p(t)ičke. Seveda ni manjkal župan, iz povsem drugega sveta so prišli še Asterix in Obelix ter Batman in Catwoman. Pestro dogajanje ni zmotilo niti Ločiških bajatlonk, ki so po hitrem teku tudi v tarče streljale brezhibno. Za dobre piškote in duhovni pridih so poskrbeli Hare Krišna, kurenti pa so kot zadnji z zvonci in s pokanjem zagotovo pregnali zimo iz naših krajev. Med vsemi je uspešno krmaril, naredil kaj mimo pustnega zakonika in dobro naštudiral generale Franci Podbrežnik - Solčavski. Rezultate je bilo lažje dočakati ob vižah Veselih Savinjčanov. Karneval si je ogledalo več kot 2000 obiskovalcev.

Zmagali so PRALJUDJE, drugo nagrado so prejeli EGIPČANI, tretje so bile LOČIŠKE BAJATLONKE. Vse maske so bile nagrajene, sponzorjem in vsem, ki so kakor koli pomagali pri izvedbi šestdesetega Vranskega pustnega karnevala, se organizator Klub mladih Vransko v sodelovanju z ZKTŠ Vransko in Občino Vransko lepo zahvaljuje in kliče na svidenje naslednje leto.

Pustna vrana

Oglejte si tudi