Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Svečana predaja primarne kanalizacije in Centralne čistilne naprave Kasaze v uporabo, najem in upravljanje

S predajo novozgrajene primarne kanalizacije in povečane osrednje čistilne naprave v Kasazah v upravljanje Javnemu komunalnemu podjetju Žalec se je končal še zadnji od petih projektov v okviru operacije Celostno urejanje odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda in varovanja vodnih virov na povodju Savinje. V imenu investitoric so pogodbo podpisali župani, v imenu Javnega komunalnega podjetja pa direktor Matjaž Zakonjšek.
Začetki gradnje primarne kanalizacije v spodnjesavinjskih občinah ter nadgradnje osrednje čistilne naprave v Kasazah v sklopu operacije celostnega urejanja odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda na povodju Savinje segajo v leto 2004, gradnja pa se je pričela leta 2007. Nosilka projekta je bila Občina Žalec (vodja projekta Stojan Praprotnik), ki pa je morala reševati še velike težave zaradi stečaja kar treh izvajalcev, prav tako je bil izredno slab nadzor DRI, je ob predaji povedal žalski župan Janko Kos.

 

Dograjena osrednja čistilna naprava ima zmogljivost 60 tisoč populacijskih enot, primarno kanalizacijsko omrežje pa je v občinah Braslovče, Polzela, Prebold in Žalec skupaj dolgo skoraj 29 kilometrov. Zgrajenih je bilo tudi 11 črpališč. Skupna vrednost celotne investicije z odpravo napak in stroški zaradi stečajev in novih razpisov znašajo nekaj manj kot 20 milijonov evrov. Malo manj kot 62 % upravičenih stroškov je pokril evropski kohezijski sklad, 27,4 % proračun Republike Slovenije, ostalo pa občinski proračuni, je povedal žalski župan Janko Kos. Za odpravo napak predhodnih izvajalcev je bilo porabljenih skoraj 2 milijona evrov, za ostale posredne stroške pa še 600 tisoč evrov. Zato so bila za financiranje dokončanja projekta uporabljena še zadržana sredstva in unovčena bančna garancija.

 

Svečane predaje primarne kanalizacije in čistilne naprave v upravljanje, ki so jo pripravili v prostorih čistilne naprave v Kasazah, se je udeležil tudi minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan, ki je ponovno poudaril pomen varovanja vodnih virov, nato pa si je čistilno napravo tudi ogledal.

 

Tone Tavčar

Oglejte si tudi