Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Obisk Italije preko Erasmus+ projekta

Sredi oktobra 2019 smo v Vrtec Vransko in Vrtec Tabor dobili obisk sodelujočih v Erasmus+ projektu ABC games. Tako so si naša dva vrtca in tudi šolo ter lokalne znamenitosti in posebnosti ogledali predstavniki Nemčije, Italije, Turčije, Litve in Bolgarije. 

Prevzeli smo jih s svojim načinom dela, ki temelji na participaciji otrok, z zavzetostjo in s predanostjo naših strokovnih delavcev ter s spodbudnim in varnim učnim okoljem, ki zavzema tako notranje prostore kot tudi igrišča in okolico obeh enot vrtca in šol. 

V decembru pa smo predstavniki šole in vrtca obiskali Lodi, italijansko mesto v bližini Milana. Gostitelji so nam pokazali svoj način dela, šolsko in vrtčevsko okolje, njihovo povezovanje v lokalnem okolju, financiranje, organiziranost ter še mnogo več.

Včasih je dobro iti v svet, da se še bolj zaveš vseh prednosti domačega okolja, nacionalnega sistema organizacije vzgoje in izobraževanja, po drugi strani pa dobiš tudi neprecenljive ideje in vpogled, širino in možnosti za mreženje.

Mednarodno sodelovanje je lahko namreč tudi ena od poti k večji kakovosti dela, drugačnim, novim pristopom poučevanja in dela v izobraževalnih institucijah. 

Takšno sodelovanje spodbuja in omogoča aktivno izmenjavo izkušenj pri razvoju vseživljenjskega učenja, profesionalnega razvoja ter pristopov h kakovosti. Na ta način lahko razvijamo tudi kritičen pristop do lastnih programov, spoznavamo mednarodne trende na področju vodenja in kakovosti v vzgoji in izobraževanju ter hkrati vplivamo na njihov razvoj.   

Ko vidimo svojo organizacijo od zunaj, se stvari postavijo v drugačno perspektivo. Tako spoznamo pozitivne vidike in kvaliteto domačega šolskega prostora, po drugi strani pa z novimi dimenzijami in primerjavami pridobimo boljšo samopodobo. Tako se z večjo stopnjo notranje motivacije lotevamo vsakodnevnih izzivov, saj gradimo na svojih prednostih, za delo na šibkih področjih pa smo opremljeni z novimi idejami.

Zanimivo je bilo primerjati naše pogoje za delo z italijanskimi. Glede na to, da smo kot razvojni vrtec v projektu Vzpostavitev, dopolnitev in pilotni preizkus modela ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti na področju vzgoje in izobraževanja imeli vpogled tudi v druge vrtce po Sloveniji, lahko rečemo, da tako velikih razlik v materialnih in prostorskih pogojih, kot smo jih videli v sosednji državi po različnih regijah, pri nas nikakor ni opaziti. Prav tako lahko z zadovoljstvom ugotavljamo, da imamo v Sloveniji dobro poskrbljeno za prehrano v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. To je standard, ki ga dosegajo le redke države. Prav tako v državi gostiteljici ni bilo opaziti tako opremljenih in urejenih igrišč, kot jih imamo v Sloveniji. Smo pa tam videli mnogo več različnih kultur, otroci in učenci prihajajo iz zelo različnih držav, zato je pri njih zelo velik poudarek na integraciji. Drugačen imajo tudi način financiranja, inštitucije so drugače organizirane. Vsi pa imamo isti cilj, kako vzgojiti zdrave, zadovoljne in motivirane otroke, ki se bodo znali odpirati in si medsebojno zaupati, ki bodo znali prevzemati odgovornost in sodelovati.

Ne glede na to, na katerem koncu sveta smo, če smo pri svojem delu angažirani, zagnani in predani, bomo presegli marsikatero oviro, ki nam pride na pot. Dosegli bomo, da bodo otroci napredovali in dosegali optimalne rezultate ter da bo vladalo vzajemno spoštovanje.

 

 

za Vrtec Vransko-Tabor: Mojca Brglez

Oglejte si tudi