Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
5°C
PON.
26°C
4°C
Oceni objavo

Šolski planinci zaznamovali mednarodni dan podarjanja knjig

14. februar je vsem znan kot valentinovo. Gre za prvotni krščanski god v čast enemu ali dvema zgodnjima mučencema po imenu sveti Valentin. Skozi poznejše ljudske običaje je v številnih delih sveta postal pomemben kulturni, verski in komercialni praznik romantike in ljubezni. Manj pa je znano, da je 14. februar tudi mednarodni dan podarjanja knjig, ki smo ga zaznamovali šolski planinci, ki smo ravno ta dan odšli na pohod v Zahomce.

Dan podarjanja knjig ima korenine v Združenem kraljestvu kot »Book Giving Day«. Ideja je bila zasnovana na podlagi pomanjkanja knjig v šolah in vrtcih in ob dogodku »pokloni knjigo«. Kasneje se je kot primer dobre prakse razširil po svetu in se nadaljuje kot mednarodni dan podarjanja knjig.

V sredo, 14. 2. 2024, smo se šolski planinci, ravnateljica Majda Pikl in županja Nataša Juhart zbrali pred Občino Vransko. Preko video povezave smo se povezali s partnersko šolo na Slovaškem, s katero smo v preteklih letih sodelovali v projektu Erasmus. Učenci in ostali prisotni smo si izmenjali prijazne misli in pozdrave ter ta poseben dan zaznamovali s podarjanjem knjig. Vsi udeleženi učenci so na ta dan prinesli knjige in si jih med sabo podarili. Prav tako smo šoli na Slovaško po pošti poslali knjigo Pastirica Biba v slovenskem in angleškem jeziku. Knjiga govori o deklici, ki raziskuje Menino planino in njeno podzemlje ter nagovarja o varovanju voda. Naši učenci pa tudi že nestrpno pričakujejo knjigo, ki so nam jo poslali učenci iz Slovaške.

Po srečanju smo se planinci namenili v Zahomce, kjer smo uživali v sončnem vremenu, občudovali razglede vse do Ojstrice, opazovali prvo prebujanje narave, se družili in peli. Vseeno pa nismo pozabili na valentinovo. Na poti nazaj smo si vzeli čas in iz naravnih materialov ustvarjali srčne mandale.

Morda tudi vi kdaj izkoristite ta ali kateri koli drugi dan in bližnjemu podarite knjigo. Saj veste, kaj pravi Pavček: "Če ne bomo brali, nas bo pobralo."

Mentorici šolskih planincev: Nataša Pečovnik in Maja Jerman

 


Oglejte si tudi