Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Psi in njihove potrebe

Psi za komuniciranje z nami uporabljajo drugačno vrsto komunikacije kot ljudje. Psi pač ne znajo govoriti, namesto tega nam sporočajo vrsto drugih signalov, ki jih še vedno veliko skrbnikov ne zna prepoznati. 

Komunikacija pri psih poteka preko miritvenih signalov. Le-ti so nam lahko v veliko pomoč pri razumevanju našega psa. Psi so znani kot zelo miroljubne živali, raje kot v konflikt se v stresnih situacijah zatekajo k umiku. Razen seveda, kadar se počutijo preveč ogrožene, takrat lahko preidejo v »napad«. Vendar pred vsakim napadom najprej sledi vrsta miritvenih signalov. Te psi uporabljajo za komuniciranje z drugimi psi ali ljudmi, pa tudi z drugimi vrstami živali. S pomočjo miritvenih signalov pa se tudi sproščajo. Miritvene signale lahko hitro prepoznate, v kolikor opazujete svojega psa v situaciji, ki mu je neprijetna (ponavadi je psom neprijetno objemanje, tako da lahko miritvene signale prepoznate, če objamete svojega psa). Pes se začne oblizovati, zehati, stresati, obračati pogled stran, mahati z repom (obstaja več različnih oblik mahanja, ki imajo vsak svoj pomen). Pes, ki maha z repom, ni nujno »vesel«. 

 

Takrat je zelo pomembno, da psu omogočimo umik iz stresne situacije. Kadar miritvene signale dlje časa ignoriramo ali jih celo zatiramo, pes ugotovi, da se ne obrestujejo in prične z bolj jasnimi miritvenimi signali, kot je npr. renčanje, opozarjati na neugodno situacijo,. Zadnja stopnja miritvenih signalov je ugriz. Pogosto slišimo ljudi govoriti, da je pes ugriznil iz "ljubega miru". To ne bo držalo. Pes nam vsak dan skozi različne situacije sporoča vrsto miritvenih signalov, ker seveda ne zna komunicirati drugače. Če so ti signali dlje časa  (včasih tudi več let) zatirani, se nauči, da jih je nesmiselno uporabljati oziroma da ne delujejo in v določeni situaciji, ko se stres nakopiči, odreagira z ugrizom. 

Psi so seveda precej raznoliki glede na karakter in posamezne značilnosti, glede na pasmo psa, pa tudi glede na okolje, iz katerega prihajajo. Vendar je vsem skupno eno, in sicer to, da vsi uporabljajo iste miritvene signale. Druga zelo pomembna zadeva v korist psa je zadovoljevanje nagonov. Tukaj še zdaleč ne mislimo na nagon po razmnoževanju. 

 

Eden izmed bistvenih nagonov pri psu je nagon po iskanju, planski nagon oziroma nagon po hranjenju. Psi, ki so večino časa zaprti v boksu ali ograjenem dvorišču ali celo na verigi, trpijo zaradi zatiranja ključnih nagonov, ki so v njihovi nravi. Zato je tako dejanje skrbnikov sebično in obsojanja vredno. Vsi skrbniki psov imamo svoje obveznosti (služba, družina) in vendarle najdemo nekaj trenutkov, da se posvetimo svojemu psu, za katerega smo ne nazadnje odgovorni. Vsak pes potrebuje ustrezno gibanje, ki ni omejeno zgolj na nekaj m2 dvorišča ali boksa. Znanstveno dokazano je, da pes z vohanjem sprošča stres. Psi imajo okoli 300 milijonov receptorjev, medtem ko jih imamo ljudje samo okoli 6 milijonov. Psom je hranjenje iz posode dolgočasno, zato je priporočljivo, da mu del obroka ali priboljške skrijete v travo, kjer ga s pomočjo vonja išče. S tem se pes mentalno zaposli (tudi utrudi) in hkrati sprosti.

Psi torej vidijo več stvari preko vohanja kot preko vida. S pomočjo različnih vonjav se učijo in spoznavajo druge pse, ostale živali in ljudi. Zato jih je treba razumeti, ko jih peljemo na sprehod in želijo prevohati vse mogoče. Če jih ves čas vlečemo naprej in jim tega ne pustimo, je to podobno, kot bi mi gledali določen televizijski program, nekdo drug pa bi nam nenehno preskakoval med programi.

Če pa imamo psa, ki mu ne omogočamo sprehodov, je to približno tako, kot bi mi živeli v dnevni sobi, kjer se nenehno več let vrti isti program. 

 

Psi preko svojega urina puščajo drugim živalim »sporočilo«, s tem pa naredijo sebi in drugim psom življenje zanimivo. To je približno tako kot družabno omrežje pri ljudeh. Zato ne bodite sebični in ozkogledi in poskrbite za zanimiv vsakdan vašega psa. V kolikor se soočate z vedenjskimi težavami pri svojem psu, nas lahko vedno kontaktirate za nasvete. Prav tako nas lahko kontaktirate, v kolikor bi zaradi različnih dejavnikov potrebovali pomoč v obliki sprehajanja svojega psa. Naš kontakt je 070/85-11-66 ali zavod.muri@gmail.com

 

Kot nasvet pa naj vam omenimo, da s svojim psom nikoli ne hodite na sprehod brez priboljškov! Le-ti so vam lahko v veliko pomoč pri obvladovanju različnih situacij. Toda, kadar boste preblizu stresnim situacijam, tudi priboljški »ne delujejo«. Vendar to je tema za prihodnji članek. 

 

Sprehod naj bo koristen za oba, tako za psa kot za skrbnika. Najbolje je, če sprehod poteka izven urbanega naselja, kjer se pes lahko res sprosti in prepusti različnim vonjavam, ki kar vabijo k branju »sporočil«.

Hkrati pa naj opozorimo na pobiranje iztrebkov, ki jih psi puščajo za sabo. Dolžnost vsakega skrbnika je, da pospravi za svojim psom. Vsi občani imamo radi urejen izgled svoje občine. 

 

Zavod Muri

Oglejte si tudi