Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Pes naj bo doma

V zadnjem mesecu se na nas obrača vse več oseb, ki jih moti lajanje sosedovega psa. Ljudje govorijo, muce mijavkajo, krave mukajo in psi lajajo. Seveda se sporazumevajo tudi na drugačne načine, ampak o tem malo kasneje. 

Problem v današnjem času je ta, da vse preveč lastnikov psov misli, da vse ve o svojem psu. Zanimivo, da ponavadi ravno ti isti lastniki pogosto ne najdejo časa in ustrezne zaposlitve zanj. V kolikor se s psom ne ukvarjate, mu ne nudite ustrezne fizične in mentalne zaposlitve, bo hitro razvil nezaželena vedenja. Med drugim tudi neprestano lajanje, tuljenje, uničevanje predmetov, preganjanje drugih živali in uhajanje od doma. Tak pes potem pogosto postane preveč moteč za okolico in namesto izbire prave poti do odprave vedenj se zanj najde pot do boksa ali pa ga lastnik priveže na verigo. Lastnik je s tem rešil težavo za sebe, psa pa pahnil v še večjo stisko. 

Preden se odločimo za posvojitev oziroma nakup psa, moramo vedeti, koliko časa dnevno smo mu pripravljeni nameniti. Poleg tega vedno poudarjamo, da naj izbira psa temelji glede na življenjski slog posameznika in ne toliko na izgled psa.

Če se torej odločimo v svoj dom sprejeti psa lovske pasme, ki ima izrazit lovski nagon, ne moremo pričakovati, da nas bo pridno čakal pred domačim pragom, medtem ko mi večino ur v dnevu delamo. Ko končno pridemo domov, pa pogosto zmanjka časa zanj. Tak pes bo slej kot prej poiskal zaposlitev drugje (lovljenje kokoši, mačk, uhajanje od doma). Izrazit nagon ga premaga in vedno znova opozarja na njegov prvotni izvor. Predstavljajte si, da se je kmetovalec, ki je celo življenje vajen obdelovati zemljo in delati v naravi, prisiljen preseliti v stanovanje in se zaposliti v pisarni, kjer mora sedeti več ur dnevno. Z zatiranjem svojih želja postaja iz dneva v dan bolj nesrečen. 

Znano je, da je pes družabno bitje, ki za svoje dobro počutje potrebuje družbo ljudi. Hkrati ne smemo pozabiti, da je pes žival in ne človek, zato za komuniciranje z okolico uporablja drugačne načine kot ljudje. Z vrsto miritvenih signalov nam sporoča, kdaj mu določene situacije niso pogodu ali se ob njih počuti celo ogroženega (prestrašenega). Opazujte svojega psa, ko se približuje drug pes ali človek. Vaš pes vam morda sporoča vrsto signalov (se predkloni, zeha, stresa z glavo, obrača oči, se oblizuje). Vse to so miritveni signali. In pomenijo nič drugega kot: "Potrebujem svoj mir oziroma prostor." 

Ker lastniki psov teh signalov pogosto ne prepoznajo ali jih celo zatirajo, torej silijo psa v nekaj, kar mu predstavlja stres, se pes nauči, da se miritveni signali ne obrestujejo. Zato jih po določenem času preneha uporabljati. Predzadnja faza miritvenih signalov je renčanje in zadnja ugriz. Od tod potem izjava ljudi, da je ugriznil iznenada. Pes nikoli ne ugrizne iznenada, vedno je v ozadju dolgoletno zatiranje miritvenih signalov in trenutni sprožilec, kjer se v določeni situaciji počuti tako zelo ogroženega, da reagira z ugrizom. 

Če se vrnemo na začetek, ko si pes zaradi dolgočasja ali paritvenega nagona najde zaposlitev drugje, kar pomeni, da nenadzorovano hodi okoli. Ne smemo pozabiti na dejstvo, da smo psa kupili ali posvojili mi, ne celo naselje. Določeni ljudje imajo strah pred psi in ni prav, da se morajo izogibati srečanju z vašim psom v upanju, da se bo vse dobro izteklo. Četudi je vaš pes vedenjsko popolnoma neproblematičen, nikoli ne veste, ali ga morda ravno tisti dan, ko se je odločil za pohod, boli taca in ga nekdo želi pobožati po delu, ki je že tako občutljiv, in pes odreagira z ugrizem. Kadar vaš pes nenadzorovano hodi po naselju, ga lahko drugi ljudje preganjajo, brcajo, vanj mečejo predmete. Vsi ti negativni dogodki lahko vplivajo na vedenjsko stanje psa in na koncu bo zopet pes potegnil najkrajšo. Vi ste njegov skrbnik in vi morate poskrbeti zanj. Kdo bo, če ne vi? 

Uporaba zateznih ovratnic, bodečih ovratnic in celo elektronskih ovratnic povzroča psu neugodje in bolečine. kar dolgoročno ne prinaša nobenih pozitivnih koristi. Sploh pa je uporaba omenjenih metod za psa zelo stresna, saj v resnici ne rešuje problema, temveč ga zatira. Vsi vemo, da v kolikor problemov ne rešujemo, se le-ti kopičijo in samo vprašanje časa je, kdaj bo njihov negativen rezultat pogledal na plan kot posledica. 

Vsem skrbnikom psov, ki se soočajo z nezaželenimi vedenji, smo vedno na voljo z nasveti na telefonu 070 85-11-66. S skupnimi močmi bomo zagotovo našli rešitve, ki bodo dolgoročno ugodne za vas, vašega psa in okolico. 

Vsem, ki se odločate za posvojitev ali nakup psa, pa priporočamo dober razmislek ter upoštevanje vseh dejavnikov, ki lahko kasneje vplivajo na kakovost življenja psa. 

Več podrobnosti o postopku posvojitve psa pa si lahko preberete tudi na naši spletni strani www.zavodmuri.si. 

 

Zavod Muri

Oglejte si tudi