Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Odgovori Telekoma Slovenije na temo izgradnje optičnega omrežja na Vranskem

Telekom Slovenije je odgovoril na vprašanja predsednice Trškega odbora Vransko, gospe Marn, glede izgradnje optičnega omrežja na Vranskem.

 

Vprašanja predsednice Trškega odbora Vransko, gospe Marn:

 

Spoštovani župan Vranskega, gospod Sušnik, 

več krajanov trga Vransko nas je obvestilo, da se po trgu sprehajata dva gospoda, ki naj bi bila predstavnika Telekoma in od krajanov pridobivata podpise, na podlagi katerih naj bi ti soglašali z napeljavo optičnega telekomunikacijskega omrežja preko njihovih parcel, s čimer naj bi se zelo posodobilo telekomunikacijsko omrežje na Vranskem. Navajata tudi, da bodo posamezni lastniki parcel morali v ta namen podpisati pogodbo, s katero bodo Telekomu dodelili služnostno pravico. Krajanom, ki so to zahtevali, so predstavniki Telekoma poslali v pregled osnutek Pogodbe o ustanovitvi služnosti, ob katerem se krajanom postavlja kar nekaj vprašanj, na katera je treba odgovoriti na skupnem sestanku krajanov, kjer bi na predstavitvi projekta in pogodbenih določb o služnosti sodelovali predstavniki občine, trške skupnosti, Telekoma ter izvajalca gradbenih del.

Na tem sestanku, ki ga naj župan skliče v mesecu septembru (med tednom, po 17. uri, da se ga bodo krajani lahko udeležili) in na katerem bi sodelovali našteti predstavniki, bi bilo potrebno odgovoriti krajanom na naslednja vprašanja: 

- Zakaj Telekom pričakuje od posameznih krajanov, da mu dodelijo služnostno pravico za "graditev, postavitev in obratovanje elektronskega komunikacijskega omrežja in pripadajoče infrastrukture za potrebe njihovega obratovanja in vzdrževanja"?  Ostali primerljivi ponudniki storitev namreč nimajo služnostne pravice (JKP, Elektro ipd.), pa tudi dostopajo na privatno zemljišče in vzdržujejo omrežja.

- Kaj sploh pomenijo besedna zveza "graditev, postavitev in obratovanje elektronskega komunikacijskega omrežja in pripadajoče infrastrukture za potrebe njihovega obratovanja in vzdrževanja" in posamezni pojmi v njej, npr. pripadajoča infrastruktura? Ali to pomeni, da bo možno s pomočjo dodeljene služnosti na zasebnih parcelah graditi oddajnike za potrebe 5G mobilnega omrežja?

- Krajanom z območij, kjer naj bi se položilo optično omrežje, je treba pojasniti, kakšno omrežje naj bi se posodobilo v trgu Vransko in kakšno je obstoječe omrežje, da ne ustreza navedbam Telekoma, ki jih navajam v nadaljevanju.

Telekom namreč na prvi strani svoje spletne strani pod prispevkom "Navdihujoča prihodnost"  navaja naslednje: 

"Po tem, ko smo s hitrim omrežjem LTE/4G pokrili že več kot 98 % prebivalstva Slovenije, svoje omrežje prvi nadgradili s tehnologijo interneta stvari NB-IoT ter uporabnikom omogočili številne napredne storitve, je čas za naslednji razvojni korak. 5G je najnovejša generacija mobilnih omrežij, ki bo omogočila razvoj novih možnosti uporabe in še boljšo uporabniško izkušnjo. V primerjavi z obstoječimi mobilnimi omrežji uporabnikom prinaša veliko večje hitrosti prenosa podatkov v obeh smereh (od in do uporabnika) in veliko krajši odzivni čas z izjemno nizko zakasnitvijo (latenco) nekaj milisekund". (Najdeno na www.telekom.si, 28. 8. 2020.) 

Iz navedenega citata je razumeti, da je Slovenija (utemeljeno lahko verjamemo, da tudi Vransko) v pretežnem delu že pokrita s sodobnimi komunikacijskim omrežjem in da je to, kar bi sedaj Telekom rad izvajal po zasebnih parcelah v trgu na Vranskem, pravzaprav priprava omrežja za tehnologijo 5 G. To pa bi pomenilo, da bi poleg optičnih kablov in kanalov Telekom lahko čez čas, na podlagi pridobljene služnosti (na celotnih parcelah 1/1), na teh parcelah postavil tudi 5 G oddajnike. Ti bodo morali biti dosti bolj gosto posejani kot pri sedanji tehnologiji, tehnološki razvoj pa bo narekoval tudi uporabo vse močnejših frekvenc te tehnologije, ki bo lahko zdravju škodljiva. 

Zaradi naštetih pomislekov in vprašanj predlagamo, da:

- v Kulturnem domu Vransko v mesecu septembru skličete sestanek, katerega se morajo udeležiti poleg predstavnikov občine in zainteresirane javnosti tudi predstavniki Telekoma, ki imajo odločevalsko pristojnost (sicer bo vse obstalo na ravni obljub in morebitnih dezinformacij ...), in predstavniki izvajalca gradbenih del, ki morajo krajanom natančno pojasniti, kaj in po kakšnem načrtu bi izvajali morebitna gradbena dela na zasebnih parcelah in kakšen je njihov namen (opis tehnologij ...). 

Krajani bodo potrebovali odgovore tudi na številna druga vprašanja v zvezi s služnostno pogodbo, nameravano izgradnjo elektronskega komunikacijskega omrežja in pripadajoče infrastrukture. 

Prosim, da mi na ta mail odgovorite in predlagate termin sestanka ter udeležence iz Telekoma ter gradbene firme v roku 7 dni po prejemu tega maila. 

 

Z odličnim spoštovanjem

 

Predsednica Monika Marn, 

Trška skupnost Vransko 

 

________________________________________________________________________________________

 

Odgovor župana predsednici Trškega odbora Vransko, gospe Marn:

 

Pozdravljeni!

V nadaljevanju vam posredujem odgovor gospoda Vehovarja iz Telekoma. Mnenja sem, da vsebina odgovarja na vse vaše dileme. 

Širši sestanek s krajani pa bom sklical po izboljšanju epidemioloških razmer.

 

Franc Sušnik, župan Občine Vransko

 

________________________________________________________________________________________

 

Odgovor Telekoma Slovenije, gospoda Vehovarja:

 

Pozdravljeni, gospod župan!

Se opravičujem za pozen odgovor, ker sem čakal na odgovor oziroma usmeritve vodstva.

Prosim vas, da posredujete uradni dopis z navedenim tekstom predsednice trške skupnosti, gospe Marnove, ter prošnjo za definiranje termina za udeležbo na sestanku s krajani na Telekom Slovenije, d. d., Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana.

Sicer pa vas obveščam, da predvidena gradnja GPON-omrežja V centru Vranskega nima nikakršne povezave z omrežjem 5G.

Na Vranskem, v planu pa imamo tudi izvedbo omrežja v Prekopi ter Stopniku, se predvideva izvedba optičnega rezidenčnega omrežja, kjer se do posameznega gospodinjstva zgradi optični kabel, po katerem se prenašajo signali za HD (4K) TV, hitri dostop do interneta in telefonija. Optični kabel bo nadomestil bakreni TK kabel.

Po zakonu za izkop in graditev telekomunikacijskega omrežja (ZEKom-1) je potrebno za posege imeti sklenjeno služnostno pogodbo z lastnikom oz. upravljavcem zemljišča, kjer mora biti podpis notarsko overjen. Stroške overitve pogodbe krije Telekom Slovenije.

Besedna zveza »graditev, postavitev in obratovanje elektronskega komunikacijskega omrežja in pripadajoče infrastrukture za potrebe njihovega obratovanja in vzdrževanja« pomeni, da bo na zasebnih parcelah potekal izkop jarka v širini 30-50 cm in globini 80 cm, v katerega se bodo položile zaščitne cevi PEDH fi 50, v katere se bo uvlekel optični kabel.

Služnostne pogodbe, ki jih pooblaščeni izvajalci Telekoma posredujejo lastnikom v podpis, so tipske, enake za celo Slovenijo. Do sedaj nismo imeli z lastniki slabih izkušenj, pa tudi lastniki z nami ne, saj se povsod trudimo uskladiti naše potrebe z željami lastnikov.

Trenutno obstoječe omrežje na območju Vranskega je bakreno. Optično omrežje omogoča višje prenosne hitrosti in boljšo uporabniško izkušnjo.

Projekt GPON Vransko zajema torej samo fizične optične dostopovne povezave do uporabnikov. Nadgradnje brezžičnega omrežja ta projekt ne zajema, niti ne predvideva.

Obstoječe bazni postaji ob avtocesti (cestna baza DARS in pri bivši cestninski postaji) zadostujeta potrebam in postavitve novih baznih postaj trenutno nimamo v planu. Res pa imajo tudi drugi ponudniki storitev postavljene svoje bazne postaje na območju občine Vransko.

 

Lep pozdrav

 

Samo Vehovar, Telekom Slovenije

 

 

 

 

Oglejte si tudi