Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Borci na Čreti

V soboto, 6. oktobra, dopoldne so se na Čreti na Dobrovljah na tradicionalnem srečanju zbrali borci in člani veteranskih organizacij. Počastili so spomin na prvo frontalno bitko slovenskih partizanov z nemško vojsko oziroma policijo oktobra 1941.
 Borce, druge obiskovalce in pohodnike je partizanska Čreta letos pozdravila v soncu, že tradicionalno pa so za praznično razpoloženje poskrbeli preboldski godbeniki. Slovesnost se je pričela s prihodom praporov veteranskih organizacij, v imenu organizatorja pa je zbrane pozdravil predsednik žalskega združenja borcev za vrednote NOB Marijan Turičnik. Udeležence srečanja sta nagovorila tudi župan Občine Nazarje Matej Pečovnik in podpredsednica Zveze koroških partizanov Marija Koletnik. Marijan Turičnik je na kratko orisal prvo frontalno bitko prvega Štajerskega bataljona na Čreti pred 77 leti.

Slavnostni govornik - zgodovinar in kustos vojaškega muzeja slovenske vojske dr. Martin Premk - je med drugim poudaril, da je bila druga svetovna vojna najtežje obdobje za slovenski narod. Danes želijo mnogi zanikati pomen partizanskega boja, vlogo Tita in tudi rdeče zvezde kot simbola boja, je izpostavil dr. Premk. Po mnenju dr. Martina Premka sprava sploh ni potrebna.

S pesmijo so spomin na težko obdobje druge svetovne vojne počastili tudi pevci mešanega pevskega zbora iz Tabora in recitatorka Jožica Ocvirk.

                                                                                               T. T.

 

 

Oglejte si tudi