Oceni objavo

Obisk četrtošolcev v svetu energije

V petek, 16. 12. 2022, smo se četrtošolci Osnovne šole Vransko-Tabor odpeljali v Krško, kjer smo izvedli tehniški dan. Učenci so na zanimiv, poučen in tudi zabaven način spoznali nastanek, proizvodnjo, lastnosti elektrike in pot elektrike od izvora do porabnika. Ogledali so si film, razstavni prostor, kjer so na njim primeren način spoznali glavne porabnike v hiši. Ob praktičnih in zelo nazornih maketah so spoznali delovanje različnih vrst elektrarn od hidro, vetrne, termo do jedrske elektrarne. V drugem delu smo obiskali eksperimetalnico  sobo s poskusi, kjer so učenci z lastno aktivnostjo spoznavali lastnosti elektrike s praktičnimi poskusi.

Tehniškega dneva brez pomoči gospoda Jurija Klančnika, očeta enega izmed učencev, ne bi mogli izvesti. Iz srca se mu zahvaljujemo za vso pomoč pri organizaciji. 

Več o dogodku so napisali učenci sami.

V petek, 16.12. 2022, smo imeli tehniški dan in smo šli v Krško v Geni Svet energije.

Vožnja je do Krškega trajala uro in pol. Med vožnjo smo videli  hidroelektrarne. Ko smo prišli v Geni, smo pojedli malico. Moj razred je šel najprej v eksperimentalnico. Delali smo poskuse z elektriko. Najbolj všeč mi je bil poskus s kroglo in lučjo. Jaz in Jakob sva se dotaknila krogle in neonska luč se je prižgala. Vse poskuse smo lahko sami naredili. Bilo je zelo zanimivo.

Potem smo šli na razstavo. Tudi tam so bili poskusi. Videli smo, v kaj shranjujejo energijo. Ogledali smo si, koliko energije porabi hiša v enem dnevu in kaj so največji porabniki. Pred tem smo si pogledali kratek film.

Ta dan sem se veliko novega naučil.

Matija Skumavc, 4. a

 

Zjutraj smo se z avtobusom odpeljali do Krškega v Svet energije. Tam sta nas pričakala dva vodnika. Naš je bil Garcia. Moj razred si je najprej ogledal razstavo. Na razstavi je bila igra, v kateri si vlekel kabel in ugotavljal, kako pride elektrika v našo hišo. Bila je tudi maketa hidroelektrarne. Ko smo končali z ogledom, smo odšli v eksperimentalnico. Meni je bil najbolj všeč eksperiment, kjer smo se s  sošolci prijeli za roke in sklenili tokokrog. Naša skupina je uspela zdržati v tokokrogu do 1000 voltov. Gospod Garsija nam je dovolil, da smo samostojno izvajali poskuse. Pokazal nam je tudi plazemsko kroglo, s katero je s pomočjo svoje roke prižgal neonsko luč. Dan mi je bil všeč.

Jon Brišnik, 4. b

 

V petek, 16. 12. 2022, smo šli v Krško. Najprej smo se zbrali in se prešteli. Ob pol devetih smo se odpravili proti Krškemu. Ko smo se peljali z avtobusom, smo videli veliko elektrarn, predvsem hidroelektrarne na Savi. Po slabih dveh urah vožnje smo prispeli do Krškega v Svet energije. Tam smo se razdelili v dve skupini. V tisti skupini, kjer sem bila jaz, smo šli najprej v eksperimentalnico. Tam smo delali poskuse. Najbolj mi je bila všeč krogla, v bližini katere je morala stati učiteljica in se jo držati. Ona se je dotaknila krogle in je morala migati z glavo in so ji šli lasje vsepovsod. Prikazali so nam statično elektriko. V eksperimetalnici so nam pokazali tudi strelo. Izvedli smo veliko poskusov. Čez nekaj časa smo se zamenjali z drugo skupino in smo šli v sobo, kjer so nam pokazali, kako  nastane elektrika. Tam so nam najprej pokazali, kako deluje jedrska  elektrarna, potem smo dobili ponarejeno gorivo za jedrsko elektrarno in še nazadnje so nam pokazali, kako debele stene ima jedrska elektrarna in model jedrske elektrarne. Potem smo se zbrali v garderobi. In nazadnje smo šli na avtobus in se peljali proti šoli. Meni je bila najbolj všeč plazemska krogla, na katero si dal roko in si držal neonsko luč, drugi pa je dal roko visoko v zrak in neonska luč se je prižgala. Gorela je kljub nesklenjenemu električnemu krogu.

Zala Farkaš, 4. a

V petek, 16. 12. 2022, smo obiskali Krško, kjer smo izvedeli veliko o elektriki. V GENI smo se peljali z avtobusom. Ko smo se peljali, smo videli tudi nekaj hidroelektrarn na reki Savi. Preden smo obiskali GENI, smo pojedli malico. Razdelili smo se v dve skupine. Na začetku smo šli v eksperimentalnico, kjer smo delali eksperimente. Vodič Jure nam je pokazal poskus s statično elektriko, kjer je učiteljici gospe Poloni dvignil lase. Gospod nam je povedal tudi veliko o elektrarnah.

Kasneje smo šli v drugo eksperimentalnico in na razstavo, kjer smo tudi naredili nekaj poskusov. Potem nam je gospod pokazal države, ki uporabljajo veliko elektrike iz neobnovljivih virov in tiste, ki uporabljajo elektriko iz obnovljivih virov. Gospod nam je tudi pokazal, koliko elektrike uporabljamo doma. Ta dan je bil zelo zanimiv in upam, da se ponovi.

Maja Reberšek, 4. a

Oglejte si tudi