Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Ekskurzija četrtošolcev v Postojno

Četrtošolci so komaj čakali na ekskurzijo, na kateri so spoznavali in doživeli Kras, njegove značilnosti in lepote. Učenci so v prijetnem jesenskem vremenu doživeli nepozaben dan. Spremljale so jih učiteljice Danijela Jeršič, Polona Vodičar, Simona Jan in Nataša Romih. Preberite si vtise učencev 4. razreda.
V četrtek, 17. 11. 2022, smo odšli v Postojnsko jamo. V šoli smo vzeli malico. Z avtobusom smo se ustavili na počivališču Lom, kjer smo malico pojedli. Potem nas je avtobus odpeljal v Predjamo, kjer smo si ogledali Predjamski grad. Vodnik nas je peljal po različnih sobah v gradu. Pokazal nam je mučilnico, sodišče, kapelo, spalnico kaplana in spalnico pomembnih ljudi, spalnico stražarjev, kuhinjo in orožarno. Ogledali smo si tudi skalni del nad gradom, ki obdaja grad.

Po ogledu smo se odpeljali do Postojnske jame, kjer smo si najprej ogledali razstavo EXPO. Tam smo izvedeli nekaj o zgodovini in o samem nastanku jame. Po ogledu smo odšli na kosilo.

Na koncu je sledil še ogled jame. V jami smo videli različne stalagnite, stalaktite n stebre. Videli smo tudi različne dvorane. V jamo nas je odpeljal vlakec. V jami smo prehodili 1,5 km poti. Na koncu smo videli človeško ribico in njene mladičke. Nato smo se z vlakcem odpeljali iz jame in odšli na avtobus, ki nas je odpeljal nazaj na Vransko.

Dan je bil zanimiv in poučen. Bil mi je zelo všeč.

Jakob Novak, 4. a

V četrtek, 17. 11. 2022, smo se odpravili na izlet v Postojno. Ko smo prišli pred šolo, smo počakali na avtobus. Po uri vožnje smo se ustavili na prvi postojanki, ki je bila na počivališču Lom. Tam smo pojedli šolsko malico.

Naslednji naš cilj je bil Predjamski grad, ki je bil zelo mogočen in velik. Izvedeli smo veliko o zgodovini gradu. Vodnik Kevin nas je peljal po vseh sobah, ogledali smo si tudi Erazmov skriti rov.  Po njem nismo smeli iti.

Nato smo odšli do Postojnske jame, to je bil finale našega izleta. Pred vstopom smo morali pokazati vstopnice, nato pa smo se usedli na vlak. Vožnja z vlakom je bila carska. Nekje sredi jame smo izstopili in se peš odpravili po jami. Vodnik nas je odpeljal na ogled jame. Povedal nam je, da je jama stara 90 milijonov let in da jo je oblikovala reka Pivka. Videli smo zelo zanimive kapnike in dvorane. Ob koncu ogleda smo si ogledali še mladičke človeške ribice. Po ogledu smo sedli na vlak, ki nas je odpeljal iz jame. Nato je sledil odhod na avtobus, ki nas je pripeljal pred šolo. Tako se je zaključil naš zanimiv dan.

Žan Stojakovič, 4. a

V Sloveniji je več kot 140 jam. Postojnska jama je največja kraška jama v Sloveniji s kar 20 km podzemnih rovov. Za turizem je odprtih 5 km rovov. Leta 1872 so v jami odprli prvo železnico v kapniški jami na svetu. Del jame še vedno ni raziskan. Jamo je ustvarila reka Pivka. Največja globina jame je 115 m. Med 2. svetovno vojno so imeli Nemci ob vhodu v jamo skladišče goriva, ki so ga partizani preko skrivnega rova uničili in povzročili ogromen požar. Kapniki ob vhodu so še danes črni od saj zaradi požara. Stalna temperatura v jami je 10 °C. V jami so odkrili 115 različnih živali, med njimi tudi najbolj znano človeško ribico. Človeška ribica je dvoživka, ki živi v podzemnih vodah. Diha s pomočjo škrg, oči ima zaraščene s kožo, zato namesto vida uporablja druga čutila. Vodnik nam je pokazal zanimive kapnike, kot so žaba, sladoled, kokoš, nebotičnik, biljard in Miklavž. Ogledali smo si različne jame, meni je bila zelo všeč špagetna dvorana.

Tim Adlešič, 4. a

V četrtek, 17.11. 2022, smo imeli ekskurzijo v Postojno in Predjamo. Najprej smo si v Predjami ogledali Predjamski grad. Videli smo grajsko kuhinjo, spalnico, grajsko jedilnico. Bili smo tudi na balkonu. Zelo zanimiva je bila mučilnica in Erazmov rov. Vodič nam je povedal, da so tisti, ki raziskujejo paranormalno,         prespali v gradu in ponoči slišali korake, zato je možno, da se duh viteza Erazma še sprehaja med nami. Potem smo šli v Postojno, kjer smo si ogledali razstavo EXPO. Za finale smo si ogledali Postojnsko jamo. V jamo smo se odpeljali z vlakcem. Super je bilo. V jami smo si ogledali najprej stari del, kjer smo videli najstarejši kapnik. Potem smo se sprehodili skozi Špagetno, Belo in Rdečo dvorano. Ogledali smo si tudi kapnika, ki sta simbol Postojnske jame. Briljant je najčistejši beli kapnik. Iz jame smo odšli z vlakcem. Na avtobusu sem sedela s Tejo. Bilo je super.

Stella Vrankar, 4. b

V četrtek, 17. 11. 2022, smo odšli z avtobusom v Postojno. Med potjo smo se ustavili na počivališču, kjer smo pojedli malico. Potem smo nadaljevali pot do Predjamskega gradu. Tam nas je vodič popeljal po gradu. Ko smo vstopili, nam je razložil, kako so včasih živeli na tem gradu. V sobi, kjer so se učili za viteza, smo lahko dvigovali meče od najlažjega do najtežjega. Nato smo se povzpeli v jamski del gradu. Vodič nam je razložil, da je imel vitez Erazem rov iz gradu in je lahko skrivoma šel po hrano, ko je bil obkoljen. Nato so nas odpeljali v Postojno. Tam smo si najprej ogledali muzej. Tu nam je vodič predstavil zgodovino Postojnske jame, kamnine, ki so tam prisotne, in kraške značilnosti okolice. Nato smo vstopili v Postojnsko jamo in sedli na vlakec, ki nas je odpeljal do Velike gore. Vodič nas je opozoril na mnoge značilnosti. Na koncu smo si ogledali človeške ribice in se z vlakom odpeljali do vhoda. Vrnili smo se na Vransko, kjer so nas že čakali starši.

Zoja Semen, 4. b

 

V četrtek, 17. 11.  2022, smo imeli ekskurzijo v Postojno. Peljali smo se z avtobusom. Med potjo smo se ustavili na počivališču, kjer smo imeli malico. Nato smo prispeli do Predjamskega gradu. V gradu smo videli mučilnico, kuhinjo, spalnico ter čudovit razgled in zvonec, s katerim smo pozvonili in si nekaj zaželeli. Potem smo šli v jamski del gradu, kjer sem videla netopirja. Z avtobusom smo se nato odpeljali do Postojnske jame, kjer smo si najprej ogledali muzej EXPO. Tam smo videli različne kamne, star vlakec ter velik 3D-zemljevid, kjer nam je vodič povedal vse o površju krasa. Po kosilu, ki je bilo odlično, smo končno odšli v jamo. Na začetku smo se peljali z vlakcem. Vodič nam je razložil, da se kapnikov ne smemo dotikati, ker jih tako umažemo in postanejo črni. Tam smo videli tudi 16-metrski stalagmit Nebotičnik, ki je star okoli 150 000 let. Ker smo bili zelo pridni, smo si lahko ogledali človeške ribice, starejše in mlajše. Super dan je bil in še večkrat bi si ogledala jamo.

Ema Remic, 4. b      

 

 

Oglejte si tudi