Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Prikazovalnik hitrosti za večjo prometno varnost

Šolske počitnice se počasi končujejo. Da bi bila pot otrok v šolo čim bolj varna, bo od 27. avgusta do 9. septembra potekala nacionalna preventivna akcija »Začetek šolskega leta«, namenjena varni vključitvi otrok v promet, ki jo tudi letos vodi in koordinira Agencija za varnost prometa (AVP). V tem času bodo voznike še dodatno pozivali k dodatni previdnosti in strpni vožnji, s pomočjo 24 novih prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«, ki jih je AVP na podlagi javnega razpisa podelila v 10-mesečni brezplačni najem občinam, pa želijo še dodatno omejiti hitrosti v bližini vrtcev in šol ter ob šolskih poteh.
V Sloveniji je bilo v letu 2017 v prometnih nesrečah udeleženih kar 444 otrok, starih do 14 let, od tega je bilo 91 povzročiteljev prometnih nesreč, med katerimi so bili najpogosteje udeleženi kot pešci in kolesarji.

Otroci spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, saj v promet vstopajo s svojimi razvojnimi značilnostmi, kot so telesne sposobnosti, kognitivne sposobnosti, emocije in motivi, ki lahko velikokrat pripeljejo do napak v njihovem ravnanju in so zato bolj ogroženi. Ker so manjši, imajo ožje vidno polje kot odrasli in zato pozneje opazijo vozila z leve ali desne. Težje tudi določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila, ter ne znajo dobro presoditi hitrosti vozil in razdalj. Prepričani so tudi, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se sami. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.

En prikazovalnik hitrosti je v 10-mesečni brezplačni najem prejela tudi Občina Vransko. Z namenom povečanja prometne varnosti, še posebej varnosti najbolj ranljivih udeležencev v prometu 
otrok in starejših, smo ga namestili ob vzhodni vpadnici v trg Vransko, kjer opažamo pogoste in precejšnje prekoračitve dovoljene hitrosti 30 km/h.

Prvi podatki z nameščenega prikazovalnika hitrosti, kot je razvidno iz priložene grafike, posebej kar zadeva izmerjene najvišje hitrosti, niso ravno spodbudni, zato upamo, da bodo vozniki s pričetkom novega šolskega leta dosledneje upoštevali omejitev hitrosti in s tem pripomogli k večji varnosti ranljivejših udeležencev v prometu.
                                                                   

Občinska uprava Občine Vransko

Oglejte si tudi