Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Komemoracija ob dnevu spomina na mrtve

Spomenik na Gorici je postavljen v spomin ujetim partizanom, ki so se decembra 1944 v bližini Vranskega predali Nemcem, ker so se zanašali na obljubljeno amnestijo. Ti so jih nato 23. decembra 1944 v globeli za Gorico (Žegnani studenec) postrelili. Tem žrtvam so do novega leta sledile še druge. V petih grobovih na Gorici je bilo zakopanih 174 žrtev. Leta 1955 so iz vseh petih grobov pobrali trupla borcev in jih pokopali v skupno grobišče na vrhu Gorice, kjer so postavili spomenik. (Franci Golavšek: NOB na Vranskem in okolici, Vransko in njegova šola, 1974)

Kot že mnogo let doslej smo se tudi letos 31. 10. 2022 ob 11. uri zbrali pri spomeniku na Gorici in se v tišini in spominu poklonili prijateljem, znancem, sorodnikom, predvsem pa žrtvam vseh vojn.

Prireditev so z glasbo in recitacijami popestrili učenci OŠ Vransko-Tabor, župan Franc Sušnik pa je s podžupanjo Natašo Juhart in podžupanom Marjanom Pečovnikom k spomeniku položil venec. Enako sta storila tudi predstavnika Zveze borcev za vrednote NOB.

Suzana Felicijan Bratož

Oglejte si tudi