Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Mesečno poročilo Gasilske zveze Žalec med 15. septembrom in 15. oktobrom 2020

Od 1. 9. 2020 dalje smo gasilci pričeli izvajati izobraževanja ob strogih predpisih za preprečevanje okužbe s COVID – 19.

 

V soboto, 19. 9. 2020, je bil za Ivana Derča, PGD Kapla-Pondor in Gasilsko zvezo Žalec pomemben zgodovinski dan. V Šentjerneju je potekala slavnostna seja Plenuma Gasilske zveze Slovenije, kjer je Ivan Derča prejel tretje najvišje gasilsko odlikovanje – PLAKETO GASILCA Gasilske zveze Slovenije. Ivan Derča si je omenjeno plaketo prislužil z dolgoletnim delom in trudom, saj je član gasilske organizacije od svoje mladosti, in sicer polnih 53 let.

 

Od leta 1984 do leta 2018 je bil član štaba operative oziroma poveljstva Gasilske zveze Žalec. V GZ Žalec je na operativnem področju pustil vidno sled, saj ni bilo dogodka, kjer ne bi sodeloval – od tekmovanj, usposabljanj, slovesnih prireditev … V letu 2018 se je njegova pot na operativnem področju zaključila in glede na vse izkušnje ter tudi njegovo prepoznavnost med gasilci GZ Žalec je na željo predsednika GZ Žalec pričel v Zvezi z delom na področju veteranov in prevzel vodenje komisije za veterane GZ Žalec, ki združuje preko 500 veteranov. Spodbujal je gasilska društva v GZ, da dostojno poskrbijo za svoje veterane, in veterane, da ostanejo v društvih aktivni tudi po končanem operativnem stažu. Njegov lik gasilca je poznan po celotni regiji in tudi širše. Zmeraj je bil zagovornik tovarištva, reda in spoštovanja pravil v gasilstvu.

 

Na podelitev v Šentjernej, kjer je plaketo gasilca iz rok predsednika Gasilske zveze Slovenije Janka Cerkvenike tudi prejel, so ga spremljali njegovi domači, člani PGD Kapla-Pondor ter predsednik Gasilske zveze Žalec Edvard Kugler.  Ob vrnitvi v gasilski dom so za odlikovanca pripravili sprejem, kjer se je zbralo veliko članov, ki so tako s svojo prisotnostjo počastili njegovo delo. ​

Pripravila: Sabina Sorčan.

 

 

Žal pa smo morali po le 14 dneh, natančneje 5. 10. 2020, sporočiti žalostno vest, da je Ivan DERČA, član PGD Kapla-Pondor, predsednik komisije za veterane Gasilske zveze Žalec, član Upravnega odbora GZ Žalec, član komisije za veterane SŠ regije in prejemnik plakete gasilca 2020, umrl. Pogreb z gasilskimi častmi je bil v soboto, 10. 10. 2020, na pokopališču v Taboru.

 

V tem času se je v GZ Žalec ob upoštevanju vseh ukrepov 19. 9. 2020 pričel izvajati 149-urni tečaj za operativnega gasilca, ki ga obiskuje 25 tečajnikov. Tečaj smo morali 19. 10. 2020 zaradi ukrepov proti širjenju virusa korona začasno prekiniti.  

 

Naši člani pa se redno udeležujejo tudi specialnih usposabljanj v organizaciji GZ Slovenije v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu ter v Pekrah in Sežani. Od 15. 9. 2020 se je različnih vrst usposabljanj (delo z dihalnimi aparati, gašenje notranjih požarov, praktične vaje z dihalnimi aparati, inštruktor) udeležilo 39 naših članov. Do 2. 11. 2020 pa so tudi usposabljanja GZ Slovenije prekinjena.

 

Nekaj statistike

 

V obdobju mesečnega poročila so člani Gasilske zveze Žalec opravili 23 intervencij, ki so skupno trajale 34 ur in 11 minut. Najdaljša intervencija je trajala 3 ure, najkrajša pa 35 minut. 

 

Statistika občinskih poveljstev v GZ Žalec

 

V GPO Žalec so imeli 13 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Braslovče so imeli 4 intervencije, v GPO  Polzela in GPO Vransko so imeli po 2 intervenciji ter v GPO Tabor eno intervencijo.

 

Priloga mesečnemu poročilu Gasilske zveze Žalec 

Intervencije na območju Gasilske zveze Žalec med 15. septembrom in 15. oktobrom 2020 – izpis iz VULKANA (Izsek za GPO Vransko)

 

GPO VRANSKO, 22. 9. 2020

Domnevni požar objekta v Čepljah, GPO Vransko, Gasilska zveza Žalec. Gasilci so opravili izvoz, a intervencija ni bila potrebna. Ugotovili so, da gre za kurjenje pod nadzorom.

 

GPO VRANSKO, 28. 9. 2020

Ob 2.20 se je iz kleti stanovanjske hiše v Praprečah, GPO Vransko, Gasilska zveza Žalec, valil gost dim. Posredovali so gasilci PGD Vransko, PGD Tešova, PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik in PGD Ločica pri Vranskem, ki so vstopili v objekt ter ugotovili, da se požar še ni razvil, je pa tlela elektroomarica nad zamrzovalno skrinjo, kar je imelo za posledico uničeno električno napeljavo ter luči. Gasilci so objekt prezračili ter pregledali s termokamero.

 

Prispevek pripravil:

Tadej Zupan
predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

 

Oglejte si tudi