Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
PON.
27°C
4°C
Oceni objavo

Mesečno poročilo Gasilske zveze Žalec med 10. majem in 10. junijem 2022

V petek, 20. maja 2022, se je v gasilskem domu PGD Braslovče pričel prvi tečaj za Pionirja I, ki se je zaključil 22. 5. 2022. Tečaj je zaključilo 30 mladih gasilcev.

V soboto, 21. maja 2022, je v Zabukovici potekala orientacija gasilk GZ Žalec. Med potjo so morale tekmovalke poiskati kontrolne točke, kjer so jih čakale različne gasilske naloge (vezanje vozlov, spajanje cevi na trojak, hitro zvijanje cevi, teorija topografski znaki, zbijanje tarče, pravilna postavitev orodja, vaje iz orientacije …). Na koncu je sledilo prijetno druženje ob pogostitvi, ki so jo pripravili domači gasilci PGD Zabukovica.

V torek, 24. maja 2022, je v gasilskem domu PGD Ojstriška vas – Tabor, potekal 11. posvet veteranov in veterank GZ Žalec. Na posvetu je predsednik komisije za veterane GZ Žalec Milan Lesjak predstavil program dela veteranov in veterank GZ Žalec za leto 2022–2023, nato so se udeleženci seznanili o novostih na področju delovanja gasilskih veteranov na nivoju SavinjskoŠaleške regije in Gasilske zveze Slovenije, novosti jim je predstavila članica sveta veteranov GZS in predstavnica veteranov SŠ regije Savina Naraks. Prisluhnili pa so tudi predavanju z naslovom »Aktivna starost«. Predavateljica je bila dr. Barbara Lužar, vodja Hiše sadeži družbe Žalec.

V četrtek, 2. 6. 2022, je vremenska ujma prizadela osrednji del Slovenije in ni prizanesla niti naši dolini. Gasilci gasilskih društev Gasilske zveze Žalec so bili v sredo zvečer na terenu in so vse do jutranjih ur odpravljali precejšnje razdejanje, ki so ga povzročili močan naliv, toča in veter. Najbolj prizadeta je bila občina Žalec, kjer je poplavilo dve proizvodni hali in več stanovanjskih objektov, toča je uničila več streh na stanovanjskih hišah in gospodarskih objektih. Gasilci iz 6 gasilskih društev z Gasilskega poveljstva občine Žalec (Gotovlje, Ponikva pri Žalcu, Dobriša vas – Petrovče, Arja vas, Žalec, Ložnica pri Žalcu) so posredovali na 12 lokacijah v GPO Žalec, kjer so črpali vodo, odstranjevali so podrta drevesa, nudili pomoč občanom ter zavarovali kraje izrednih dogodkov. Sodelovalo je 40 gasilcev. V Gasilskem poveljstvu občine Polzela, Gasilska zveza Žalec, je posredovalo PGD Polzela na eni lokaciji.

Neurje z močnim dežjem in vetrom je bilo tudi v občini Vransko, Gasilska zveza Žalec. Posredovala so vsa štiri gasilska društva iz Gasilskega poveljstva občine Vransko (Ločica pri Vranskem, Prekopa-Čeplje-Stopnik, Tešova in Vransko), gasilci so prečrpali vodo iz poplavljene kleti. Skupaj je v Gasilski zvezi Žalec bilo na terenu 100 gasilcev, ki so posredovali na 14 lokacijah. V petek, 3. junija 2022, so nekatere enote iz GPO Žalec nadaljevale z odpravljanjem posledic neurja.

V soboto, 4. junija 2022, je v Šoštanju potekalo Regijsko tekmovanje v gasilski orientaciji 2022 za gasilsko mladino. Iz Gasilske zveze Žalec se je tekmovanja udeležilo 15 tekmovalnih enot. V kategoriji pionirk je prvo mesto zasedla tekmovalna enota PGD Drešinja vas, drugo mesto pa je zasedla tekmovalna enota PGD Velika Pirešica. V kategoriji mladinci je tekmovalna enota PGD Velika Pirešica zasedla tretje mesto, v kategoriji gasilci pripravniki je tekmovalna enota  PGD Dobriša vas – Petrovče osvojila drugo mesto, v kategoriji gasilk pripravnic pa je tekmovalna enota z PGD Kapla-Pondor osvojila drugo mesto. Prva in drugouvrščena ekipa iz vsake kategorije se bosta udeležili državnega tekmovanja, ki bo v jeseni.

V nedeljo, 5. junija 2022, je pri gasilskem domu v Braslovčah in na Skupnem placu v organizaciji GZ Žalec in Prostovoljnega gasilskega društva Braslovče potekalo gasilsko tekmovanje članic in članov A in B ter tekmovanje starejših gasilk in gasilcev Gasilske zveze Žalec 2022. Članske enote so izvajale naslednje gasilske discipline: vajo z motorno brizgalno s skupnim startom enot, vajo razvrščanja in teoretično testiranje, starejši gasilci in gasilke pa vajo s hidrantom in vajo raznoterosti.

Da je tekmovanje potekalo dobro, je zasluga tudi vseh spremljevalnih služb: od komisije za tekmovanja, ki je pripravila tekmovalni prostor, tekmovalnega odbora, sodnikov, pa seveda tudi redarske in kurirske službe ter prehrane, kar je v celoti zagotavljalo Prostovoljno gasilsko društvo Braslovče, pa vse do komisije za prvo pomoč GZ Žalec, ki je skrbela za nudenje prve pomoči pri poškodbah.

V šestih kategorijah je tekmovalo skupaj 47 enot oziroma preko 450 gasilk in gasilcev. Najboljši so bili:

¾    Člani A: 1. Andraž nad Polzelo, 2. Drešinja vas, 3. Braslovče

¾    Članice A: 1. Andraž nad Polzelo, 2. Kapla-Pondor, 3. Dobriša vas – Petrovče

¾    Člani B: 1. Letuš, 2. Levec, 3. Braslovče

¾    Članice B: 1. Letuš, 2. Braslovče, 3. Andraž nad Polzelo

¾    Starejši gasilci: 1. Ponikva pri Žalcu, 2. Zabukovica, 3. Drešinja vas

¾    Starejše gasilke: 1. Grajska vas, 2. Kapla-Pondor

V jeseni bo potekalo še izbirno tekmovanje za uvrstitev na regijsko in državno tekmovanje.

V obdobju mesečnega poročila so člani Gasilske zveze Žalec opravili 31 intervencij, ki so skupno trajale 82 ur in 25 minut. Najdaljša intervencija je trajala 11 ur, najkrajša pa le 40 minut.

Statistika gasilskih občinskih poveljstev v GZ Žalec

V GPO Žalec so imeli 21 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Polzela 5 intervencij, v GPO Vransko tri, v GPO Braslovče in GPO Tabor pa so imeli po eno intervencijo.

Priloga mesečnemu poročilu Gasilske zveze Žalec

Intervencije na območju Gasilske zveze Žalec  izpis iz VULKANA

(izsek za GPO Vransko)

GPO VRANSKO, 19. 5. 2022

Ob 18.48 je na Vranskem, GPO Vransko, Gasilska zveza Žalec, v mizarski delavnici zagorelo v odsesovalnem sistemu. Posredovali so gasilci PGD Vransko, Ločica pri Vranskem, Prekopa-Čeplje-Stopnik in Tešova, ki so vstopili v objekt, ogenj pogasili ter pregledali in prezračili prostore.

GPO VRANSKO, 2. 6. 2022

Na Vranskem, GPO Vransko, Gasilska zveza Žalec, je poplavilo klet stanovanjske hiše. Gasilci so prečrpali vodo iz kleti.

GPO VRANSKO, 4. 6. 2022

Ob 8.04 so gasilci PGD Vransko In Prekopa nudili pomoč občanu v kraju Jeronim, GPO Vransko, Gasilska zveza Žalec, pri iskanju pobegle govedi. Živali so našli ter spravili nazaj v ogrado.


Tadej Zupan

predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

Oglejte si tudi