Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
19°C
13°C
Oceni objavo

Dan gasilcev GZ Žalec, 120 let PGD Gotovlje

Letošnje praznovanje Dneva gasilcev Gasilske zveze Žalec (GZ) je bilo 1. julija združeno s praznovanjem 120-letnice delovanja PGD Gotovlje, zato je bila slovesnost organizirana pod stoletnimi lipami v Gotovljah. Prireditve, ki sta jo pripravila GZ Žalec in PGD Gotovlje skupaj, se je udeležilo preko 400 gasilk in gasilcev.
Prireditev se je pričela s slavnostnim prihodom osrednjega gosta, poveljnika Gasilske zveze Slovenije (GZ) Francija Petka, v spremstvu predsednika GZ Žalec Milana Pustoslemška in predsednika PGD Gotovlje Nejca Centriha. Zatem sta na prizorišče prikorakala častni vod četa in vod praporščakov s prapori 32 gasilskih društev GZ Žalec in gostujočih gasilskih društev ter prapor GZ Žalec pod vodstvom podpoveljnikov GZ Žalec Janka Lupšeta in Dušana Zabukovnika. Po predaji poročila poveljniku GZS Franciju Petku, ki ga je predal namestnik poveljnika GZ Žalec Rok Ušen, in  zaigrano slovensko himno je sledili uvodni pozdrav predsednika GZ Žalec Milana Pustoslemška. V imenu vseh petih občin je govorila županja Občine Vransko Nataša Juhart, slavnostni govornik pa je bil poveljnik GZS Franci Petek. Ta je gasilcem izrazil hvaležnost za poslanstvo, ki ga opravljajo, poudaril je dobro sodelovanje gasilske zveze z GZ Slovenije in se tudi zahvalil GZ Žalec, da je v tem letu pripravljena gostiti tako velik dogodek, kot je XVIII. Kongres GZS, ki bo potekal 6. in 7. oktobra v Žalcu.

V nadaljevanju je podelil najvišja gasilska odlikovanja. Gasilsko odlikovanje za posebne zasluge sta prejela Franci Trobiš iz Gotovelj in Zlatka Grobelnik iz Velike Pirešice, PGD Gotovlje pa je ob jubileju, ob 120-letnici, prejelo srebrno plaketo, ki jo je v imenu društva prevzel predsednik Nejc Centrih. Ta se je v imenu odlikovancev zahvalil za prejeta odlikovanja, v imenu PGD Gotovlje pa za številčno udeležbo, nekaj besed pa je namenil tudi 120-letnici PGD Gotovlje.

Program prireditve je povezovala gasilka Laura Kegu, za scenarij prireditve in vodenje protokola je bila zadolžena Sabina Sorčan, za glasbeno spremljavo prireditve so skrbeli člani KD godba na pihala Liboje. Prireditev se je zaključila z odhodom praporščakov ob igranju godbe iz Liboj, nadaljevala pa z veliko gasilsko veselico do jutranjih ur.                                                          

 T. Tavčer

Oglejte si tudi