Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
12°C
SRE.
22°C
9°C
Oceni objavo

Križnikov pravljični festival

MED GORAMI IN MORJEM: Motnik je bil včasih kraj, skozi katerega so potekale pomembne poti med gorami in morjem, zato ni čudno, da ima dolgo zgodovino in da so tu domovale pravljice in povedke, povezane s širšim evropskim prostorom.

Ob 600. obletnici, ko je Motnik prejel trške pravice, se prepletata tradicija in sodobnost, kot se prepletata tudi v zgodbah, s katerimi oživljamo kraje, čas, zgodovino in mnoga življenja na poteh med gorami in morjem. Ena od teh poti nas pripelje v Motnik.

 

Sreda, 7. 6., ob 19.00, Kamnik, dvorana nad kavarno Veronika

20 let Vroče župe

20 let od prvega nastopa VROČE ŽUPE je čas za koncertno verzijo najbolj znanih pravljičnih hitov tega rock’n’ roll dvojca. Rok Kosec in Goran Završnik sta na oder tokrat povabila še dva izjemna mlada glasbena ustvarjalca – Gašperja Selka (X.U.L) in Aneja Ivanušo (Norea).

 

Četrtek, 8. 6., petek, 9. 6., od 9.00 do 17.00, sobota, 10. 6., od 9.00 do 14.00, Motnik

Pripovedovalska delavnica  Drevo življenja

Dijana Zorić, Ana Čorić in Srebrenka Peregrin

Delavnico pripovedovanja vodi Dijana Zorić, Zagrebčanka in ustanoviteljica StoryLaba, kjer poteka akreditirani program pripovedovalske delavnice.

Vsebina: Kako izbiramo, pripovedujemo in interpretirano zgodbe, pravljica in zvok, kaj je dobra zgodba. Več na spletni strani knjižnice.

 

Četrtek, 8. 6. 2023, ob 19.00, Vransko, kulturni dom

Križnik pred Križnikom: Literarno društvo LiVra vas vabi na pripovedovalski večer za odrasle. Pripovedujejo: Patrik Paul, Arnold Marko, Frenk Železnik, Miljana Sgerm, Boris Križnik, Vid Križnik, Teja Križnik, Maja Jerman

 

Petek, 9. 6. ,  Motnik, ob 19.00,  park Pod lipami

JENKRET JE BIV … JEN Motnik: 600 let trga Motnik

 V letu 2023 praznujemo 900. obletnico prve omembe Motnika v pisnih virih in 600. obletnico, odkar je avstrijski nadvojvoda Ernest Železni podelil kraju trške pravice.  Tradicijo in sodobnost povezuje pripovedovanje pravljic, ki so se ustavljale tudi v Motniku, koder je potekala pomembna pot med gorami in morjem.

Pripovedujejo: Jože Keršič, Katja Preša, Boštjan Napotnik – Napo, duo Vroča župa, Verena Perko, Dijana Zorić, Liljana Klemenčič, Tjaša Koprivec. Glasba Jože Prezelj.

 

Po dogodku bo v parku Pod lipami Zavod za turizem in šport Kamnik v sodelovanju s Turističnim društvom Motnik poskrbel za izbrano kulinarično in lokalno obarvano pogostitev Okusi Kamnika. 

Sobota, 10. 6., ob 10.00, Trojane, pred gasilskim domom

Pižama in Goran: Čuknjene zgodbe

 

Domačinu Boštjanu Gorencu - Pižami se bo za letošnji Križnikov festival pridružil Goran Završnik, ki ga poznate kot glasbeno polovico pripovedovalskega dueta Vroča župa. Z mešanico pripovedovanja in glasbe bosta otroke in otrokinje spravila v tak krohot, da za vsak primer priporočamo uporabo plenic, tudi če že znate sami na kahlico ali stranišče.

 

Sobota, 10. 6., od 14.00 dalje, Motnik, park Pod lipami in prireditveni prostor

 

Dan, poln dogodkov v parku in na prireditvenem prostoru:

-       Knjižnica pod krošnjami

-       LandArt z Anno Roso Tomšič Jacob

-       Tačke pomagačke

-       Delavnice za otroke

-       Poslikava obraza

-       Kotiček za lačne in žejne

 

Ob 14.00:  PODOBA GAŠPERJA KRIŽNIKA IN NJEGOVEGA KRAJA.

Podelitev nagrad likovnega natečaja in odprtje razstave. Vodi Luka Korenčič

Pripovedujejo: Anže Slana, Petra Čičič, Mirjam Slanovec. Nastopila bo tudi Otroška folklorna skupina Verine zvezdice OŠ Marije Vere, mentorica Vanja Hočevar, s plesom Veselje s klobuki.

 

Ob 15.00: Mladi Križnik med gorami in morjem

Ob 600. letnici Motnika: nastop učencev Podružnične šole Motnik.

Na mladih svet stoji, zato bodo oder spet zavzeli mladi pripovedovalci, ki pravljice jemljejo zares in ki jih še znajo naloviti v svetu, ki povezuje gore in morje: AJDA STRNIŠA, JONA GOLOB, MAŠA KOGOVŠEK IN ELLA POLJANŠEK (OŠ Toma Brejca),  JAKOB KUHAR, ELMA ŠABOTIĆ (OŠ Marije Vere), KAROLINA GRAJ, KLARA IVANČIČ KLEMENČIČ (OŠ Stranje).

Povezuje in pripoveduje: Vanja Hočevar

 

Ob 16.00: Zgodba na gumbe

Lutkovna predstava, gledališče Zapik

 

Ob 16.30: Peter Klepec dobi moč

 ples  Otroške folklorne skupine Verine zvezdice OŠ Marije Vere, mentorica Vanja Hočevar

 

ob 17.00: Lutkovna predstava Štrikec

 Izvedba Zohn teater, Društvo LiVra Vransko, režija: Anuška  Križnik 


Ob 18h, Motnik, Park Pod lipami

Križnik v družbi domačinov, pripovedovalski večer za odrasle

Pripovedujejo: Jože Keršič, Marjan Semprimožnik, Petra Zupančič, Božo Zupančič, Majda Zupančič, Matevž Cene, Špela Regulj. Glasba: Lea Boršič in Brigita Pintar

 

Ob 19.30h, Motnik, Kulturni dom Motnik:

Med gorami in morjem – žgečkljivo

Opozorilo: tokratno pravljično pripovedovanje je primerne za odrasle nad 18 let, vendar tudi to ni zagotovo, saj bodo zgodbe tako žgečkljive, da bolj ne morejo biti.

Erotične zgodbe bodo pripovedovali Anže Slana, Matic Maček, Rok Kušlan, Barbara Zonta. Ajda Špacapan, Dejvid Kneževič, plesni klub Šinšin.

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi