Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Inovator leta Spodnje Savinjske doline 2021

S slavnostno podelitvijo priznanj in nagrad, ki je bila tokrat organizirana na Gradu Komenda, pod pokroviteljstvom Občine Polzela, je bil zaključen že deseti jubilejni razpis »Inovator leta Spodnje Savinjske 2021«, kjer so občine Spodnje Savinjske doline in Zbornica zasebnega gospodarstva Žalec s strokovno pomočjo Razvojne agencije Savinja tokrat podelili priznanja štirim najboljšim inovacijam lokalnega okolja za preteklo leto.

Priznanja je tokrat nagrajencem podelil novi državni sekretar Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan, ki je poudaril pomembnost inovacij pri reševanju ključnih družbenih izzivov, od okoljske problematike, varnosti, dostopa do hrane, staranja prebivalstva do izzivov na področju zdravja.

Po podatkih SURS-a je inovativno nekaj manj kot 40 odstotkov slovenskih podjetij. Polovica teh podjetij je inovativnih na tehnološkem in tudi na netehnološkem področju, nekaj manj kakor tretjina teh podjetij je inovativnih na način, da so uvedli tehnološko inovacijo, preostalih 20 odstotkov podjetij pa je uvedlo netehnološko inovacijo.

Slovenija se dviga na globalni lestvici inovativnosti. Še vedno smo v skupini 30 najbolj inovativnih držav, vendar se tu ne da počivati na starih lovorikah. Ravno zato je potrebno inovacije iskati vsak dan in na vsakem koraku. Podjetja zgolj s svojimi produkcijskimi zmožnostmi že nekaj časa niso več kos cenejši konkurenci iz držav s poceni delovno silo. Inovacijska sposobnost je, skupaj s človeškim kapitalom, ključen dejavnik za boljšo produktivnost. Pomembno pa je tudi povečanje učinkovitosti države in njenih institucij, vključno s konstantnim izboljševanjem spodbudnega okolja za razvoj podjetij. 

V Spodnji Savinjski dolini partnerji podjetniškega okolja že vrsto let sodelujejo pri organizaciji različnih oblik spodbujanja razvoja ter odpiranja novih delovnih mest v gospodarstvu. Ena od tovrstnih oblik je tudi spodbujanje inovacij s pomočjo razpisa »INOVATOR LETA Spodnje Savinjske doline«.

Razpis že deseto ljubilejno leto zapored poteka na medobčinski ravni. Šest sodelujočih občin Spodnje Savinjske doline, in sicer Občina Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec, že pred objavo razpisa namenijo sredstva za izvedbo, ki jih v 90 % namenijo za denarne nagrade najbolje ocenjenim inovacijam. Omeniti je potrebno, da je razpis že sam po sebi inovativen, saj se na podobnih tekmovanjih in tudi na tekmovanjih na višjih nivojih inovatorjem podeljujejo le priznanja, medtem ko so tu podeljene nagrade, po višinah primerljive povprečni slovenski menedžerski plači.

Na razpisu je tako v desetih letih sodelovalo 167 inovatorjev s 107 inovacijami, kar je dovolj zgovoren podatek o razsežnostih skupnega razpisa.

Inovacije oceni sedemčlanska Komisija za ocenjevanje, ki deluje po zastavljenem Pravilniku. Ocena posamezne inovacije je sestavljena iz več kriterijev, od katerih se poseben poudarek namenja prav inovativnosti. 

Kvaliteto nagrajenih inovacij se zagotavlja s predpisano minimalno oceno, ki jo morajo nagrajene inovacije dosegati, potrdi jih svet županov sodelujočih občin, nagradi pa se do 5 najboljših inovacij, ki prejmejo oceno najmanj 8,5.  

Skozi vsa leta pri razpisu v okviru ocenjevalne komisije sodeluje tudi Zbornica zasebnega gospodarstva Žalec, administrativno tehnično podporo pa že vsa leta izvaja Razvojna agencija Savinja.

Nagrajene inovacije zagotavljajo rešitve z najrazličnejših področij človeškega delovanja: od osnovnih pripomočkov za gospodinjsko rabo do raznih kmetijsko obdelovalnih in industrijskih strojev, elektronskih naprav, inovativnih rešitev socialnega okolja ter celo specializiranih naprav za medicinsko diagnostiko.   

Od nagrajenih inovacij jih je do sedaj nekaj zelo uspešno kandidiralo tudi na regionalnem in državnem nivoju.

Na aktualnem razpisu za leto 2021 je sodelovalo 12 inovacij, od katerih je bilo 5 skupinskih, tako da je pri razvoju prijavljenih inovacij sodelovalo 24 inovatorjev.

Inovacijska priznanja in nagrade, ki jih podeljuje Območni svet Območnega razvojnega partnerstva Spodnje Savinjske doline, imajo namen dati neposredno spodbudo inovatorjem na lokalnem področju in promovirati njihove inovacijske rezultate, hkrati pa je to tudi posredna pomoč lokalnemu in nacionalnemu gospodarstvu.


Letošnji nagrajenci razpisa »Inovator leta SSD 2021« so:

Št.

Inovatorji

Podjetje

Naziv inovacije

Inovacija dobi

Nagrada (EUR)

1

dr. Barbara Čeh, IHPS Žalec in

dr. Vesna Žepič Bogataj, TECOS Celje

IHPS Žalec

In

TECOS Celje

BioTHOP

1. nagrado in priznanje

2.552 €

2

Damjan Lopan, Matej Zorko, Blaž Kozjek, Andrej Rakun,  Marko Koceli, Ignac Gobec, Janez Tomelj, Tilen Hadolin, Sebastjan Bogataj, Borut Srčnik

SIP d.d.

Modularna zasnova traktorske kosilnice SIP DISC 1100

2. nagrado in priznanje

2.487 €

3

Borut Srčnik

/

eCarv-nagibna električna platforma za osebni prevoz

3. nagrado in priznanje

2.486 €

4

Damjan Lopan, Matej Zorko, Blaž Kozjek, Andrej Rakun, Marko Koceli, Ignac Gobec, Janez Tomelj, Tilen Hadolin, Sebastjan Bogataj, Jan Ledl

SIP d.d.

Avtomatski mehanski zaklep kosilnice v transportni položaj

4. nagrado in priznanje

2.479 €

 

Na tokratnem razpisu so sodelovale še naslednje inovacije:

- Inovativna rešitev pogonov stranskega zgrabljalnika STAR 860 »Z-DRIVE LINE«; inovatorji: Sebastjan Bogataj, Žiga Volk, Žiga Žlender, Rok Ostervuh, Blaž Kozjek, Jan Ledl, Tomaž Zupanc. Implementirano v podjetju SIP, d. d.

- Preklopno zlaganje zaščit kosilnega grebena traktorske kosilnice; inovatorji: Damjan Lopan, Matej Zorko, Blaž Kozjek, Andrej Rakun, Marko Koceli, Ignac Gobec, Janez Tomelj, Tilen Hadolin, Sebastjan Bogataj, Borut Srčnik. Implementirano v podjetju SIP, d. d.

UNICATOR  univerzalni merilnik za določanje količine cepljene hlodovine na rezalno cepilnem stroju; inovator: Robert Horvat. Implementirano v podjetju Uniforest, d. o. o.

Zaprt sistem hidropnevmatskega razbremenjevanja v kombinaciji z vlečenim sistemom pobiralne enote; inovatorji: Sebastjan Bogataj, Jure Jošt, Miha Lampret, Aljoša Bolčina. Implementirano v podjetju SIP, d. d.

Spremenjeno plodiščno okence AŽ-panja; inovator: Darko Nemivšek.

Materino mleko v prahu; inovatorka: Maja Mirosavljević.

BIO-EKO panelni nadstreški; inovator: Mitja Smrekar.

- KEOPS lesena glamping piramida; inovator: Peter Kočevar.


Razvojna agencija Savinja

 

Oglejte si tudi