Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Zelišča na domačem vrtu

Zelišča so navihana, dišeča, zdravilna! Imajo pestro uporabo tako na vrtu kot v kuhinji.

Prednost gojenja zelišč, kot so bazilika, meta, rožmarin, origano, timijan itd., je v tem, da so odličen vir hrane za koristne žuželke, medtem ko škodljive žuželke odganjajo. Pri pripravi hrane jih lahko dodamo med kuhanjem, jih uporabimo v svežih solatah, prelivih, z njimi le okrasimo posamezne jedi ali dom. V primeru, da imate za gojenje na voljo le okensko polico, jo lahko obogatite z zelišči ter po potrebi odrežete vejico ali dve.

 

Če boste zelišča vzgajali doma, jih boste imeli vedno pri roki in kar je še pomembneje, če jih boste nabirali po potrebi, bodo ohranila hranljivo vrednost in aromo, ki se pri transportu in hranjenju v hladilnikih prav hitro izgubi. Pogosto slišimo o superhrani, ki k nam prihaja iz daljnih krajev prezremo pa tisto, ki lahko zraste na našem vrtu ali celo na balkonu.

Bazilika (Ocimum basilicum)

Bazilika vsebuje vrsto koristnih vitaminov, ki lahko pripomorejo k vašemu splošnemu zdravju in dobremu počutju. Vsebuje vitamine in minerale, ki imajo pomembno vlogo pri ohranjanju imunskega sistema. Bazilika vsebuje celo omega-3 maščobne kisline, ki so pomembne za telo, ker znižujejo krvni pritisk in tako pomagajo pri preprečevanju bolezni srca.

Bazilika med kuhanjem zelo hitro izgubi svojo aromo, zato jo v jed na začetku damo le malo za okus, preostalo pa tik pred koncem kuhe. Najbolje bo, če bomo jedem dodali svežo baziliko. V kuhinji je vsestransko uporabna. Uporabimo jo kot dodatek k omakam, je zvesta spremljevalka paradižnika, prilega se k bučkam, krompirju, stročnicam, jajcem, olivam, jajčevcem, mocareli, solatam, picam …

Uporaba bazilike se priporoča za pomiritev in boljši spanec, za dobro prebavo, za odpravljanje aft v ustih. Baziliko lahko uporabimo doma kot okras in z njo odišavimo prostor. Pripisuje se ji tudi številne čarobne lastnosti, npr. če damo v žep ali denarnico sveže liste bazilike, s tem prikličemo večje bogastvo.

Bazilika je trpežno zelišče, ki uspeva tako notri kot na prostem. Za nego ni zahtevna, potrebuje redno zalivanje približno enkrat na dan. Potrebno je redno obiranje vršičkov, da preprečimo cvetenje in spodbujamo razvejanost rastline in rast novih listov. Dobri sosedje bazilike so: paradižnik, kumare, bučke, šparglji, ognjič, sladki komarček. Njeni slabi sosedje pa: timijan, melisa, žajbelj, šetraj, pelin.

Meta (Mentha species)

Sveža meta vsebuje malo kalorij in zelo veliko vitaminov in mineralov. S tem zeliščem zaužijete vitamina A in C ter minerale kalij, magnezij, kalcij in železo.

Meto lahko pripravimo v čaju, nekaj listov mete lahko dodamo vodi, ki jo pijemo, iz nje lahko pripravimo odličen sirup ali pa jo uporabimo kot začimbo pri pripravi jedi ali sladic. Meta je odlično sredstvo za odganjanje muh in komarjev.

Uporaba mete se priporoča pri preganjanju prehlada, pomaga pri prebavnih težavah, ker deluje antimikrobno, se priporoča tudi za ohranjanje zdravja ustne votline.

Odlično bo uspevala zunaj, v visoki gredi ali v cvetličnem koritu, prav tako lahko poskusite z gojenjem v notranjosti. Meta potrebuje kar nekaj prostora, saj hitro raste in pri sajenju skupaj z drugimi rastlinami tem hitro odžira življenjski prostor. Dobri sosedje so cvetača, brokoli, grah, krompir, kolerabica, brstični ohrovt, paradižnik, arašidi.

 

Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

Rožmarin je že zelo dolgo znan ne le kot dišeča začimba, ampak tudi kot močna zdravilna rastlina. Vsebuje številne vitamine, npr. vitamin A, E, C, pa tudi kalcij, kalij, magnezij, fosfor in natrij.

Pri rožmarinu so uporabni tako cvetovi kot listi. Cvetove nabiramo, ko so v polnem razcvetu, ter jih posušimo. Zimzelene liste pa lahko nabiramo skozi vse leto. Tudi liste rožmarina lahko enostavno posušimo tako, da naberemo šopek, ki ga zvežemo in obesimo v zračen in senčen prostor.

Rožmarin je zelo aromatičen in zaželen v kuhinji. Običajno ga dodajamo na začetku kuhanja pri pripravi mesa in rib, kot dodatek paradižnikovi omaki, enolončnicam …

V ljudskem zdravilstvu se rožmarin uporablja v številne namene: za hitrejše celjenje ran, za izboljšanje krvnega obtoka, za boljši spomin in večjo zbranost, za preprečevanje izpadanja las, proti prhljaju, proti bolečinam v mišicah, proti revmi … Eterično olje v izparilniku lahko uporabimo tudi za razkuževanje zraka v prostoru.

Rožmarin najbolje uspeva na sončni legi, lahko ga posadimo na vrt ali v posodo, potrebno je redno zalivanje. Je bolj občutljiv na mraz, ne prenese predvsem daljših obdobij pod lediščem, zato je bolje, da ga sadimo v zaščitene lege. Njegovi dobri sosedje so: cvetača, brokoli, fižol, kolerabica, korenček, paradižnik. Slabi sosedje pa: buče, bučke, kumare, žajbelj.

Z željo po povezovanju teorije in prakse smo v Svetovalnem centru za spodbujanje sonaravnega vrtnarjenja na Vranskem pripravili informacijski kotiček, kjer najdete številne informacije o vzgoji zelišč, vrtnarjenju in podnebnih spremembah.

 Vabimo vas, da obiščete naš informacijski kotiček.

Prebivalce Spodnje Savinjske doline vabimo tudi na brezplačna individualna svetovanja o sonaravnem vrtnarjenju ter k prevzemu brezplačnih začetnih zabojčkov sadik za lažjo vzpostavitev lastnih vrtov. Za dodatne informacije lahko pišete na naslov center.sonaravnega.vrtnarjenja@gmail.com ali pokličete na Jožeta Šmita na številko 041 737 482.

Lepo vabljeni.

Oglejte si tudi