Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Uspešno zaključen projekt Svetovalni center za spodbujanje sonaravnega vrtnarjenja

Konec oktobra 2022 uspešno zaključujemo projekt Svetovalni center za spodbujanje sonaravnega vrtnarjenja, ki je nastal v sodelovanju med Sadika, vrtnarstvo in cvetličarstvo, Jože Šmit, s. p., Zavodom za kulturo, turizem in šport Vransko ter Studiom Forma, Samo Sadnik, s. p. Projekt je potekal od septembra 2021 do oktobra 2022 in ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

S projektom smo vzpostavili Svetovalni center za spodbujanje sonaravnega vrtnarjenja, preko katerega prispevamo k zmanjševanju izpusta toplogrednih plinov, k učinkovitejšemu ravnanju z naravnimi viri, k povečanju samooskrbe, k boljši dostopnosti do lokalno pridelane hrane, k boljšemu poznavanju podnebnih sprememb ter h krepitvi pozitivnega odnosa do narave in skupnosti.

Osrednje aktivnosti projekta so zajemale:

1. Obnovo rastlinjakov v skladu s prilagoditvami na podnebne spremembe

Z obnovljenimi rastlinjaki prispevamo k boljši energetski učinkovitosti, manjši porabi vode ter k izboljšanju pogojev za vzgojo rastlin ter pridelavo zelenjave in sadja, s čimer se izboljšuje dostop prebivalcev SSD do lokalno pridelane hrane.

2. Prilagoditev rastnih pogojev na podnebne spremembe od sadik do pridelka

S povečanjem zaščitenih pridelovalnih površin smo izboljšali rastne pogoje za rastline. Prilagoditve so potrebne zaradi ekstremnih vremenskih pogojev, ki se vse pogosteje pojavljajo in so močno prisotne tudi v SSD. 

3. Ozaveščanje prebivalcev SSD o vplivih podnebnih sprememb in o pomenu lokalno pridelane hrane v spremenjenih zdravstvenih in gospodarskih razmerah

Pripravili smo tri izobraževalne dogodke, izvedli ustvarjalni natečaja, postavili smo demonstracijske visoke grede, postavili izobraževalne table, uredili informacijski kotiček za ozaveščanje o vplivih podnebnih sprememb in o pomenu lokalno pridelane hrane ter ozaveščali preko medijev in socialnih omrežij. 

4. Spodbujanje prebivalcev SSD k ohranjanju narave z sonaravnim vrtnarjenjem

Prebivalce SSD, še posebej osebe iz ranljivih skupin, smo spodbujali k ohranjanju narave z omogočanjem prenosa znanja iz teorije v prakso, z individualnim svetovanjem in razdelitvijo začetnih zabojčkov sadik za lažjo vzpostavitev lastnih vrtov.

 

Ob zaključku projekta Svetovalni center za spodbujanje sonaravnega vrtnarjenja se zahvaljujemo vsem, ki ste sodelovali pri pripravi in izvedbi projekta, še posebej vsem, ki ste sodelovali na naših dogodkih in aktivnostih, ter vsem, ki ste spremljali naše delo in nas spodbujali.

Podnebne spremembe predstavljajo enega ključnih izzivov našega časa. Vse bolj se kaže vpliv na okolje, ki ga povzročamo ljudje s svojim delovanjem. Vsak od nas lahko naredi nekaj za izboljšanje okolja, skupaj zmoremo veliko! Pot do velikih sprememb je tlakovana s številnimi majhnimi koraki. Vabimo vas, da tudi v prihodnje skupaj stopamo po poti, ki vodi k izboljšanju stanja okolja.

Vabimo vas, da nas obiščete in da dogajanje v Svetovalnem centru za spodbujanje sonaravnega vrtnarjenja še naprej spremljate preko naše Facebook strani, kjer boste tudi po zaključenem projektu našli številne nasvete o sonaravnem vrtnarjenju, pomenu lokalno pridelane hrane, podnebnih spremembah ter o dogajanju pri nas.

Lepo vabljeni.

Svetovalni center za spodbujanje sonaravnega vrtnarjenja 

Oglejte si tudi