Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Dan slovenske hrane na OŠ Vransko-Tabor

Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane. Zaznamujemo ga z namenom ozaveščanja o pomenu slovenske hrane, čebelarstva in varovanja okolja.

Letos poteka pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!« Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolk ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka. 

Na šoli so v preteklem tednu na hodnikih in v avli potekale številne dejavnosti. Otroci so se lahko preizkusili v igrah spomin, tri v vrsto, sestavljankah, labirintu, točenju medu, Honeycomb igri, pokušnji medu in različnih vrst kruha ter prirejanju različnih žit in moke. Na ogled je bila razstava panjskih končnic, ki so jih ustvarili šolski čebelarji v lanskem letu. Del dogajanja je med glavnim odmorom ujela tudi županja Nataša Juhart.

Šolski čebelarji so z gospodom Janezom Kropivškom opravili kratek intervju o pomembnem čebelarju Antonu Janši, ki nas bo letošnje šolsko leto spremljal na čebelarskih dogodkih na šoli. Posnetek je pripravila naša knjižničarka Katja Brezovnik, učenci pa so si ga lahko ogledali v avli šole.

Dan nam je popestrila pridna čebelica Maja, za katero nam je maskoto prijazno posodila Občinska knjižnica Žalec. Med sladkanjem s tradicionalnim slovenskim zajtrkom je obiskala šolarje, vrtčevske otroke in zaposlene s sporočilom, naj si privoščijo slovenski kruh, med, mleko in sadje vsak dan in pomnijo: »Če zajtrka ne bi bilo, bi se učili s prazno glavo.«

 

Pripravili mentorici čebelarske dejavnosti Barbara Cijan in Nataša Pečovnik s pomočniki.

Oglejte si tudi