Oceni objavo

Vojnik, stopimo skupaj

V Vojniku smo v drugi polovici decembra 2018 pristopili k humanitarnemu projektu Vojnik, stopimo skupaj z namenom, da Sandri Janc in otrokoma, 7-letnemu Lovru in 5-letnemu Matevžu, zgradimo dom. Družinica je konec meseca novembra ostala brez očeta, ki ni zmogel premagovati teže življenja in je v svoji nemoči zapustil partnerko in otroka.

Pred tem si je družina počasi in z veliko ljubezni urejala in prenavljala hišo, v kateri je živela Sandrina babica in je bila zgrajena davnega leta 1890. Čeprav ima hiša v središču Vojnika zavidljivo letnico, sta Sandra in njen partner upala, da jo jima bo uspelo obnoviti in sanirati v roku 15 let. V mesecu avgustu 2018 je v hiši prišlo do velikega izliva vode, ki je povzročila ogromno škodo v vseh bivalnih prostorih. Spet se je začelo naporno delo, saj je bilo treba tla in stene zaradi vlage odstraniti in začeti izsuševati, kar pa je dolgotrajni postopek. V času tragičnega dogodka je bilo delo nedokončano in družina živi v zelo slabih bivanjskih pogojih (neometane stene, tla, ki nimajo zaključnega sloja oz. estriha itd.). Prav tako v hišo udarja vlaga, ki je ne bo mogoče nikoli popolnoma sanirati.

 

Na pobudo poslanca Aleksandra Reberška, ki je že zaključil takšen projekt v Žalcu in pomagal materi samohranilki, se je v Vojniku ustanovil konec meseca decembra 2018 poseben odbor. Po proučitvi in ogledu strokovnjakov gradbene stroke je bila sprejeta odločitev, da se stara hiša poruši in zgradi nadomestna hiša v izmeri okoli 70 m2 stanovanjske površine. Okvirna predračunska vrednost je ocenjena na 100.000,00 EUR. Projektna dokumentacija je že pripravljena in je postopek v fazi pridobivanja soglasij in izdaje gradbenega dovoljenja za nadomestno gradnjo.

 

V drugi polovici meseca januarja 2019 smo začeli zbirati finančna sredstva in se vključili v oglaševanje preko družbenih omrežij, tiskanih medijev, televizijskih oddaj in drugih načinih oglaševanja. V humanitarni projekt je vključena celotna občina Vojnik in celotna Slovenija. Odzivnost po nudenju pomoči je velika – samostojni podjetniki in gospodarske družbe so ponudili pomoč v obliki gradbenega materiala, storitev, notranje opreme, kopalniške opreme, instalacije idr. Po oceni odbora je kljub vsem doniranim materialom treba zbrati pribl. 50.000,00 EUR. V zbiranje sredstev in druge pomoči so vključena tudi vsa društva in humanitarne organizacije, organizirajo se dobrodelni koncerti in prireditve. Zbiranje sredstev je razvidno; in sicer se zbirajo preko Škofijske Karitas Celje, donatorji se tedensko objavljajo in sporoča se znesek zbranih sredstev. Do zdaj imamo zbranih pribl. 15.000,00 EUR.

Finančna sredstva zbira:

Škofijska Karitas Celje, Muzejski trg 8, 3000 Celje

Številka računa (TRR) za nakazilo je: SI56 0510 0801 5567 619,
sklic: 29380, namen: Vojnik, stopimo skupaj, koda: CHAR.

Obvezna navedba sklica! 

Kdor lahko in kolikor lahko. Hvala vam dobri ljudje!

 

Tekst: Vida Podergajs

Foto: Andrej Cimperšek

 

Oglejte si tudi