Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Cepljenje sadnega drevja

V okviru operacije »Kmetujem - naravo varujem« tudi učenje cepljenja sadnega drevja

Konec meseca marca smo v okviru operacije »Kmetujem – naravo varujem« izvedli tudi usposabljanje s področja razmnoževanja in cepljenja sadnih rastlin in sicer v obliki dveh praktičnih delavnic. Ena je potekala na Vesenjakovi domačiji v Jagočah pri Laškem  in druga na kmetiji Ferlič v Zagradu pri Celju.   Obe sta bili zelo dobro obiskani. Udeležence so navdušili zlasti številni praktični nasveti o cepljenju sadnih rastlin. Gre za starodavno tehniko, ki omogoči, da s spojitvijo cepiča in podlage kombiniramo lastnosti dveh sorodnih rastlin. S cepičem ohranimo lastnosti sorte, s katere smo odrezali poganjek zanj, z izbiro podlage pa drevo prilagajamo rastnim in podnebnim razmeram in načinu oskrbe. Tako je od izbire podlage odvisna tudi velikost odraslega drevesa.

Včasih so cepljenja učili že otroke v šolah in so bili tega opravila vešči mnogi ljudje. Danes pa je drugače: v šolah se o tem ne učijo več, sadike kupujemo v drevesnicah, cepiti znajo le še posamezniki.

Predavatelj Janez Gačnik, univ. dipl. ing. agr. je predstavil pripravo cepičev, pogoje za cepljenje in oskrbo mladih rastlin. Opisal in pokazal je različne načine cepljenja in pri tem poudaril, da bo delo uspešno, če bomo natančni in bomo cepič in podlago pripravili tako, da se bo pri spojitvi obeh prerezanih delov zeleni del ali kambij pri cepiču čim lepše prekril s kambijem podlage.

Poskušali smo tudi sami in ugotovili, da je pri cepljenju poleg praktičnih izkušenj zelo pomemben tudi dovolj oster cepilni nož.

Govorili smo tudi o ohranjanju visokodebelnih sadovnjakov, ki so marsikje zelo zapuščeni.  V njih ljudje pogosto ne vidijo potenciala,  a naš predavatelj, sadjar po stroki in duši,  je drugačnega mnenja. Poudaril je pomen visokodebelnih dreves, ki so nepogrešljivi del naših domačij in prednosti starih sort sadja. Le te so pogosto manj občutljive, navadno vsebujejo več kislin, zato so boljše za predelavo.

Pri prikazu rezi je spodbudil k oživitveni rezi visokodebelnih dreves. 

Poudaril je, da so krošnje največkrat pregoste, zato  jih je potrebno najprej razredčiti, izrezati povešena veje in na tak način izboljšati osončenje.

Jožica Krašovec, KGZS-Zavod Celje

 

Oglejte si tudi