Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Vzpon na Strnadov travnik

V majhnem kraju naše občine, imenovanem Socka, že več kot 15 let deluje Športno društvo Socka. Tradicija organizacije športnih dogodkov, srečanj krajanov in spodbujanja mladih za dejavno preživljanje prostega časa v društvu nadaljujejo tudi pod trenutnim vodstvom predsednika Petra Špeglja. Tako lahko člani čez leto sodelujejo pri različnih športnih dejavnostih, kot na primer zimskem tekmovanju v gorskih tekih (predvsem med člani) po prelepih predelih Socke, ki ga imenujejo Gams safari, zimsko rekreacijo (košarka, odbojka, razne vadbe) in drugih druženjih članov (vsakoletno skupno spoznavanje Slovenije, obisk Blaževega spomenika na Raduhi, kostanjev piknik idr.). Člani društva so tako v preteklih letih skupaj obiskali že Bovec, Planico, Vindgar, grad Grad, Vulkanijo in okoliške prekmurske kraje. Nekaj najbolj dejavnih članov se vsako leto peš poda tudi na Raduho, kjer počastijo tragično preminulega člana društva.
V preteklih letih je bilo ŠD Socka ponosni organizator tekmovanja na državni ravni, to je državno tekmovanje v gorskih tekih za štafete. Prireditev je prijetno popestrila dogajanje v kraju Socka in privabila veliko število obiskovalcev. Predvsem pa je razveselila in še dodatno spodbudila šolsko mladino v celotni občini Vojnik k pridnemu treniranju teka in preizkusu svojih zmogljivosti v malo drugačni tekmi.

 

Paradna prireditev ŠD Socka pa je tradicionalna prireditev na Strnadovem travniku, ki se vsako leto odvija 15. avgusta. Prireditev sestavljajo pohod na Kislico ali Strnadov travnik, tek na Kislico, kolesarski vzpon na Strnadov travnik in mali Cicitek. Tradicionalna prireditev je potekala tudi to leto in je člane razveselila z dobro udeležbo tekmovalcev in drugih udeležencev. 

Med tekmovalci teka na Kislico smo lahko zasledili tudi svetovnega prvaka v gorskih tekih, Mirana Cveta, ki je postavil nov rekord proge in tako še dodatno popestril prireditev. Svetovnemu prvaku so dobro sledili tudi člani ŠD Socka in zabeležili resnično dobre čase. Na dosežen čas na cilju je lahko ponosen tudi najmlajši udeleženec tekme, ki je pri rosnih 15 letih dosegel četrto mesto s časom 37 minut. Na tekmi smo lahko pozdravili tudi najboljšo veteransko gorsko tekačico Božo Meža, ki je prav tako dosegla zavidljiv čas na cilju.

 

Kolesarski vzpon je ponovno gostil zvestega tekmovalca in zmagovalca te tekme Marka Čretnika, ki mu je na tekmi sledilo lepo število drugih tekmovalcev. Rekord proge letos sicer ni bil dosežen, so pa tekmovalci prišli na cilj v zares zavidljivih časih.

 

Pohoda se je udeležilo rekordno število obiskovalcev, ki so na zaključek prireditve z mašo prišli z vseh mogočih izhodiščnih točk. Prvi pohodniki so prispeli do koče na Strnadovem travniku že navsezgodaj zjutraj, kjer jih je pričakala kava. Ob osmih zjutraj so se od gasilskega doma v Socki povzpeli še ostali pohodniki in pri koči, kjer so jih pričakale palačinke, navijali na startu tekačev, ki je bil prav tako ob devetih pri gasilskem domu v Socki. Ob desetih so vzpon začeli še kolesarji, ki so jih na vrhu čakale dobrote z žara, prav tako tudi tekače, ki so se že vračali iz cilja na Kislici. Z dobrotami so se lahko mastili seveda tudi pohodniki in drugi obiskovalci. Okoli dvanajste ure so se pred kočo zbrali vsi tekmovalci, saj jih je čakala podelitev medalj in nagrad, za katere so poskrbeli zvesti pokrovitelji društva. Ob enih je gospod Alojz Vicman priredil še mašo v čast Marijinemu vnebovzetju in tako se je zaključilo še eno srečanje na Strnadovem travniku. Za uspešno izvedbo prireditve gre zahvala predvsem požrtvovalnemu delu članov društva in podpori pokroviteljev.

Avtor: Saša Špegelj
Foto: Riana Solar

Oglejte si tudi