Oceni objavo

Želim biti najboljši

Krepak stisk roke, odkrit pogled in pogovor je stekel, kot da sva stara znanca. Mlad fant, ki ima v rokah niti svoje prihodnosti, jasne cilje in interese. Redko srečam tako mlade ljudi, ki natančno vedo, kaj hočejo. Dobro usklajuje šolo in treninge, seveda ob podpori obeh staršev.

Stefan je star 16 let, je dijak 3. letnika Srednje ekonomske šole v Celju, smer tehnik varovanja. Izbira srednje šole ni bila naključje, šolanje želi nadaljevati v Tacnu. Njegov vzornik je oče Boris.

Kot prvošolec OŠ Vojnik se je vpisal Judo klub Ivo Reja, ker je želel doseči več, je zamenjal klub in danes je član Judo Kluba SANKAKU Marjana Fabjana. Za njegov napredek sta zaslužna tudi trenerja Petra Nareks in Igor Trbovc. Ima status športnika. Stefan priznava nesporno avtoriteto svojih trenerjev in zanj je judo način življenja. Urnik srednješolca je natrpan, dodati mu moramo še dve vadbi dnevno. Teden preživi v ustaljenem ritmu: vstane ob petih in v klubu  trenira od šestih do sedmih. Pouk traja do 13.30, sledi malo počitka in delo za šolo, od 17. pa do 19. ure pa obišče drugi dnevni trening. Jutranja vadba je usmerjena v pridobivanje kondicije in moči, popoldanska pa borbi. Za konec tedna pa še nastopi, potovanja …

Dosegel je že kar nekaj lepih rezultatov. Ponosen je na 1. mesto na državnem prvenstvu za kadete, 3. mesto na državnem tekmovanju med mladinci, 7. mesto na letošnjem European Youth Olympic Festivalu v Mariboru, njegove stene krasi lepo število priznanj in medalj. Iz lastnih iskušenj ve, da talent brez dela ni nič. Prosti čas, ki mu ostane, preživi s svojo deklico Niko, uspešno judoistko. Prijateljstvo s Tianom in Kerimom mu pomeni veliko.

Stefan je prepričan, da je judo šport, kjer se naučiš spoštovati vse ljudi, nasprotnik v športu ni nikoli sovražnik, v borbi ni čustev, je le trdo delo. Zaveda se, da živi v urejenem okolju, v družini, kjer se spoštujejo, ga vzpodbujajo in se veliko pogovarjajo. Staršema je hvaležen za podporo in pomoč. Tudi trenerju Marjanu Fabjanu se zahvaljuje za treniranje, učenje borbe in razumevanje vsega tistega, kar prinese življenje. Dober trener vzbuja zaupanje in vse to vodi k dobrim rezultatom.

Tekst: Lea Sreš

Foto: osebni arhiv, Lea Sreš

 

 

Oglejte si tudi