Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Planinski kotiček

Naša potepanja: Srbija

Pot nas je vodila mimo Beograda do Smedereva, kjer smo si ogledali trdnjavo in se napotili proti soteski Đerdap. Ogledali smo si še eno najlepših utrdb na Donavi v Golubcu, Lepenski Vir, HE Đerdap, Rajačke pimnice, Muzej v Zaječarju, Gamzigrad in antično cesarsko vilo Felix Romuliana, ki je uvrščena na seznam Unicefove svetovne kulturne dediščine. 

V Zaječarju smo se srečali z našimi gostitelji iz Planinskega društva Zaječar. Na njihovo spodbudo in povabilo smo ta večer namenili tudi dogovoru o medsebojnem sodelovanju. Naš predsednik je v ta namen podal izjavo na TV Zaječar in s predsednikom PD Zaječar podpisal svečano listino o sodelovanju. 

Prvo soboto v juliju pa smo se planinci napotili proti avstrijskemu Reisecku. Čaka nas še Žrd v Italiji, skratka pohodi in izleti po programu.

 

Sodelovanja:

Naši markacisti so se aktivno pridružili nadelavi JAKOBOVE POTI. Pobudnik je Društvo prijateljev poti svetega Jakoba. Njihov namen je oživljanje tradicije slovenskih srednjeveških romanj in potovanj po poteh, ki vodi v Kompostelo. Pot, ki jo markirajo markacisti PD Vojnik, sega od Žičke Kartuzije do Kunigunde. Ta del poti je zajeta v t. i. Ogrsko vejo.

PD Vojnik je sodelovalo pri SVEČANOSTI, ki je bila PRI SV. TOMAŽU. Pomagali smo organizatorjem in bili tudi botri. Prireditev je bila lepa za vse nas prisotne. Čestitke in zahvala pobudnikoma in organizatorjema, bratoma Krameršek.

POHOD s prijatelji planinci PD Dramlje je bil letos v obratni smeri. Vsa leta smo iz Vojnika krenili planinci obeh društev, letos pa smo Vojničani startali v Dramljah. Kot vedno je bilo druženje prijetno, s kramljanjem, ki ga nam vsakdanjik pogosto onemogoča.

Dogajanja na koči:

PD Vojnik aktivno sodeluje ob raznih prireditvah in nalogah s sosednjimi društvi in društvi v občini. Mnogo tega se odvija v našem domu – Koči pri Tomažu. Veseli smo teh druženj, saj jih spremljata lepa pesem in nova znanstva.

Hvala vsem, ki skrbite, da ostaja prostor v in ob koči urejen, snažen!

 

In še :

Varnost na zelo zahtevnih planinskih poteh. Vedno več pohodnikov se odloči za poti, ki so označene ZZP -zelo zahtevna pot. Hoja po zelo zahtevnih planinskih poteh je povezana s tveganji. Pri nezadostni pripravljenosti, pomanjkljivi opremi ali napačnem ravnanju obstaja nevarnost padca. Na kaj moramo biti pozorni? NAČRTUJTE SKRBNO!
Načrtovanje je ključ do varnih, užitka polnih tur. Natančno se pozanimajte o težavnosti, dolžini, dostopu in sestopu, vremenu in razmerah na poti. IN CILJ? Cilj prilagodite osebnim sposobnostim!
Previsoko izbrana težavnostna stopnja zmanjšuje doživetje in lahko privede v nevarne situacije. Oprema? Uporabljajte popolno, normam ustrezajočo opremo!
Plezalni pas, varovalni komplet in čelada: samo dosledna in pravilna uporaba opreme omogoča varno hojo po zelo zahtevnih poteh. Za nujne primere imejte s seboj komplet prve pomoči in mobilni telefon. Ob nevarnosti nevihte ne vstopajte na zahtevno planinsko pot!
Udar strele pomeni življenjsko nevarnost. Dež, mokrota in mraz povečajo nevarnost padca. Kritično preverite žično vrv in sidra!
Padajoče kamenje, pritisk snega, drobljenje skale zaradi zmrzali in korozija lahko poškodujejo varovalne in druge naprave. Ne vstopajte na zaprte planinske poti. Dvojno preverjanje ob vstopu!
Kontrolirajte se medsebojno: spoj plezalnega pasu, povezava varovalnega kompleta s plezalnim pasom, čelado. Vzdržujte zadostno varnostno razdaljo! Med dvema fiksnima točkama se sme gibati samo ena oseba. Jasen dogovor pri srečevanju!
Komunikacija in obzirnost preprečujeta nevarne situacije pri prehitevanju ali srečevanju. Pozor, padajoče kamenje!
Previdno gibanje preprečuje sprožanje kamenja. Spoštujte naravo in okolje!
Potujte z javnimi prevoznimi sredstvi ali s skupinskim prevozom. Odpadke odnesite s seboj. Ne povzročajte hrupa.

 

VAREN KORAK VAM ŽELIM!

 

Za PD Vojnik: Zvonka Grum

 

 

 

Oglejte si tudi