Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Psihiatrična bolnišnica Vojnik je odprla nov oddelek

V petek, 11. oktobra, je bilo v Psihiatrični bolnišnici v Vojnik nadvse slovesno. Kako ne bi bilo, saj se je v bolnišnici tega dne odprl povsem nov oddelek, Oddelek D, v katerega se je preselil dozdajšnji dislociran oddelek iz Raven pri Šoštanju.
Zgodba Oddelka D se je pričela pred natanko 50 leti. Takrat so v Sanatoriju Ravne pri Šoštanju v zgodovinskem dvorcu Gutenbuchel pričeli z zdravljenjem psihonevroz za paciente s področje celotne Slovenije. Organizacijsko je enota spadala k Splošni bolnišnici Celje. Že kmalu po nastanitvi prvih bolnikov so se pojavili dvomi o ekonomski upravičenosti. Z več vmesnimi pretresi pa se je enota obdržala vse do ustanovitve Psihiatrične bolnišnice Vojnik, ko je postala eden od oddelkov bolnišnice, imenovana Delovna enota Ravne pri Šoštanju, in še dolgo poznana po imenu »sanatorij«.

Vodstvo bolnišnice je vzporedno s celovito obnovo kompleksa bolnišnice v Vojniku skrbelo tudi za sistematično obnovo Delovne enote Ravne, delavci pa so s svojim odnosom in predanostjo vnesli dih domačnosti, po katerem je bila Delovna enota Ravne prepoznavna.

Idiličnost okolja in odnosov pa je zmotila denacionalizacija, v postopku katere je bilo upravičencem, potomcem šoštanjskih usnjarjev Vošnjakov, v naravi vrnjenega večina od približno 5 hektarov kompleksa dislocirane enote. Postopki so se vlekli vrsto let in geodetsko še vedno niso povsem zaključeni. Vzporedno z načrti za obnovo zgodovinskih stavb so se v letu 2007 ponovno odprla vprašanja o upravičenosti in smiselnosti vlaganja sredstev. Pretehtali so tako strokovni kot ekonomski argumenti v prid odločitvi o selitvi 30 km oddaljene enote v Vojnik.

Na novo odprti Oddelek D je bil zgrajen v celoti iz lastnih sredstev bolnišnice, ki izvirajo iz uspešnega poslovanja v preteklih letih in so bila namensko razporejena za investicije. Vrednost naložbe je približno milijon evrov.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Z izkoristkom podstrešja v še ne 20 let starem objektu je avtorju projekta kot tudi stavbe Valterju Ernstu uspelo tako funkcionalno kot estetsko pridobiti približno 650 kvadratnih metrov uporabnih površin. Izvajalec del Smelt, d. d., iz Ljubljane je pod budnim očesom nadzora s skrbnim izborom kvalitetnih najmanj desetih podizvajalcev uspel gradnjo zaključiti v dobrih šestih mesecih.

Prostori so sodobno zasnovani, opremljeni pa so predvsem z opremo iz Enote Ravne, ki je bila preurejena in dopolnjena, da se sklada z okoljem in namembnostjo novega oddelka.

Oddelek skupne kapacitete 30 postelj ima devet dvo-, tro- in štiriposteljnih sob s kopalnicami, dve sobi za terapevtske skupine, štiri delovne prostore za osebje, skupen timski prostor, prostor za ambulantne posege ter skupno jedilnico. Oddelek D bo tako kot ostali oddelki bolnišnice imel na voljo uporabo tudi vseh drugih površin in spremljajočih dejavnosti, pa naj gre za delovno terapijo, kreativne, rekreacijske namene, parkovne površine, bolnišnično kapelo, kiosk in podobno.

Ekipo bo vodila mlada specialistka psihiatrije Andreja Nussle Pušnik, ki je pogumno zastavila program in s svojimi idejami približala delovanje novega oddelka potrebam sedanjega časa. Oddelek je namenjen ljudem z anksioznimi in depresivnimi motnjami, medicinsko osebje bo delalo predvsem na edukaciji in celostni obravnavi bolnikov. Pri zdravljenju bodo uporabljali tako zdravila kot psihoterapevtske pristope, kajti cilj je, da so bolniki v čim krajšem času pripravljeni za vrnitev v domače okolje, ko bodo zdravljenje lahko nadaljevali ambulantno.

Nove prostore je skupaj z v. d. direktorice Valentino Winkler Skaza slovesno otvorila državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Brigita Čokl, slovesnosti pa so se poleg župana in podžupana občine Vojnik udeležili tudi predstavniki izvajalcev, ki so oddelek zgradili, predstavniki zdravstvenih zavodov, zaposleni v bolnišnici in drugi gostje. Vsi, ki so si oddelek ogledali, so se strinjali, da je novi Oddelek D velika pridobitev za Psihiatrično bolnišnico Vojnik kot tudi za celotno slovensko psihiatrijo.

 

mag. Egidij Čretnik

Oglejte si tudi