Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Vabilo k tekmovanju

Energetsko učinkovita soseska

Osnovni namen tekmovanja je navdihniti in opogumiti gospodinjstva za zmanjšanje rabe energije in s tem znižanje obratovalnih stroškov zgolj na podlagi spremembe bivalnih navad, brez posebnih investicijskih stroškov (zamenjava žarnic z učinkovitejšimi sijalkami, popolno izklapljanje električnih naprav namesto običajne uporabe funkcije mirovanja, doslednejša uporaba časovnikov ogrevalnih sistemov, nastavitev ustrezne temperature ogrevanja, pravilno prezračevanje prostorov in podobno).

Izraz »soseska« ne označuje nujno skupine sosedov iz iste stavbe ali bližnjih stavb. To je skupina od 5 do 12 gospodinjstev, ki jih povezuje pripravljenost sprejeti izziv zmanjšanja porabe energije za vsaj 9 % v konkurenci z drugimi soseskami v Evropi. Soseska je lahko sestavljena npr. iz članov društva ali kluba, lahko pa tudi iz sorodnikov, prijateljev in znancev. Pomembno je le, da imajo člani ekipe redne medsebojne stike, kar jim omogoča izmenjavo izkušenj o ravnanju in varčevanju z energijo.

Sosesko lahko tako sestavljajo gospodinjstva iz iste stavbe ali iz različnih stavb, npr. gospodinjstva sodelavcev v podjetju, družinskih članov ali prijateljev; gospodinjstva članov plesnega društva, jahalne šole, klekljarskega krožka ali gasilske brigade. Možnosti so praktično neomejene. Edini pogoj oz. nujni skupni imenovalec je tehnična možnost rednega spremljanja individualne porabe toplote za ogrevanje in elektrike. Pri stavbah s skupnim števcem za toploto pa to pomeni, da “sosesko” sestavljajo vsi stanovalci.

Soseska z največjim prihrankom v posamezni državi bo nacionalni zmagovalec, soseska z največjim prihrankom v obeh sezonah tekmovanja v mednarodnem okviru, pa veliki skupni zmagovalec.

 Na prvem skupnem srečanju v mesecu novembru bo vsako gospodinjstvo prejelo začetni paket, ki vsebuje:

•           informacijsko knjižico s podrobnimi podatki o projektni spletni strani in uporabi orodja za vnos podatkov ter spremljanje rezultatov in nasveti za učinkovito rabo energije v gospodinjstvih,

•           vodnik za samostojen energetski pregled gospodinjstva,

•           podatkovno kartico za vnašanje stanja števca oziroma porabljene energije in

•           plakat.

 

KAKO SODELOVATI:

•           Prijavite sebe in/ali svojo sosesko: pošljite elektronsko pošto na naslov miha.tomsic@gi-zrmk.si ali miha.mirtic@gi-zrmk.si, ali pa ali nas pokličite na številko 01 2808 401 do 1. novembra 2011.

•           Poiščite stare račune za energijo ali se obrnite na dobavitelja – za obdelavo podatkov in izračun prihrankov moramo namreč ugotoviti, koliko energije ste porabili lani. Tudi če ste se vselili v zadnjem letu, nikar ne skrbite, saj še vedno lahko sodelujete!

•           Udeležite se začetne prireditve v novembru in spoznajte energetske strokovnjake, ki vam bodo pomagali pri izbiri ukrepov za zmanjšanje rabe energije v vašem domu. Prav tako se boste srečali z drugimi soseskami v vašem območju – imeli boste priložnost spoznati konkurenco!

•           1. decembra 2011 se tekma začne – odčitajte stanje števca!

•           Sami naredite pregled rabe energije v vašem domu in s tem preverite, kje so možni prihranki.  Na spletni strani energetsko učinkovitih sosesk vam bomo vsakih 14 dni nudili nasvete, ob katerih se vam bodo gotovo porodile nove ustvarjalne ideje.

•           V bazo podatkov, ki je na spletni strani, vnesite tedensko stanje števca oz. porabljene energije, opazujte lasten napredek in primerjajte dosežke svoje soseske s konkurenco.

•           31. marca 2012 se tekmovanje konča – še zadnjič odčitajte stanje svojega števca oz. porabo energije!

•           Udeležite se slavnostnega dogodka v maju 2012 in ugotovite, ali je vaši soseski uspelo zmagati.

 

Andrej Klemenc

Oglejte si tudi