Oceni objavo

Gozd – vir našega otroštva

Župnijska cerkev sv. Jerneja ima prelep kotiček v gozdu – gaj, kamor se zatekamo z otroci iz Vrtca Mavrica Vojnik, šolarji OŠ Vojnik in »gozdna šola«. V tem prečudovitem kotičku smo začeli ustvarjati pravo gozdno učilnico. Vnašamo različna spoznanja o gozdu iz različnih področij kurikuluma, otrokom omogočamo, da napredujejo v konativnem, emocionalnem, kognitivnem, motoričnem razvoju. Poseben poudarek dajemo odnosu do mene, tebe, nas in okolja. Že velikokrat se je zgodilo, da so gozdno hiško podrli. Zadnji obisk nas je zelo užalostil, saj smo opazili, da so uničili naš trud, ki smo ga vložili. Razrezali in uničili so staje, ki so namenjene hranjenju gozdnih živali, okolje so onesnažili z odpadlo embalažo, oblačili in steklovino.

»Gozdna šola« je postavila krasen opomnik  "Gozdni bonton", ki ga vestno spoznavamo in upoštevamo, žal pa smo bili razočarani, ko smo ga našli podrtega. Razočarani smo, da posamezniki rušijo gozdni mir in nevarno posegajo v prostor gozdnih živali.

Vrtčevski otroci imajo razvit notranji lokus gozdnega bontona in živijo gozdno življenje. Ob nevarnih odpadkih opozorijo strokovne delavke, če jih te spregledajo oz. vključimo otroke v čistilno akcijo. Vrtčevski otroci vedo, kaj smejo in česa ne smejo za dobrobit gozdnih živali in rastlinja. Vrtčevski otroci uživajo gozdno lepoto in ponujena sredstva, ki so jim na dosegu rok. Vrtčevski otroci se zavedajo, kakšen raj jim ponuja »GAJ« in se zahvaljujejo za dano možnost, da živijo življenje gozdnih otrok.

Zahvaljujem se tudi staršem in strokovnim delavkam, ki dovolijo, da otroci živijo otroško življenje, kot so ga nekoč živeli naši babice in dedki.

Tekst in foto: Polonca Kralj Kolman, dipl. vzg.

 

Oglejte si tudi