Oceni objavo

Prejemnik diplome Janeza Plečnika za izjemne študijske dosežke

Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je decembra 2022 podelila Adamu Wahibiju Diplomo profesorja Janeza Plečnika za izjemne študijske dosežke pri predmetih anatomija I., II., histologija z embriologijo in patologija.

Kdo je Adam Wahibi?

Adam je osnovno šolo končal v Vojniku, nato I. gimnazijo v Celju in zdaj je študent 4. letnika Medicinske fakultete v Ljubljani, smer splošna medicina. Za izjemne študijske dosežke v prvih treh letih študija pri predmetih anatomija I., II., histologija z embriologijo in patologija je prejel Diplomo Janeza Plečnika. Nagrajeni so študentje, ki po mnenju profesorjev dosegajo nadpovprečne študijske rezultate.

Diploma Janeza Plečnika za izjemne študijske dosežke

Janez Plečnik, mlajši brat arhitekta Jožeta Plečnika je študij medicine z doktoratom končal leta 1899 na Dunaju, kjer se je tudi specializiral iz patologije in sodeloval pri odkrivanju krvnih skupin, bil nekaj časa na prosekturi v Černovicah (Češka), 1905 je postal sodni izvedenec in jetniški zdravnik v Ljubljani, od 1917 pa prosektor patoantom v ljubljanski deželni bolnišnici. Ob ustanovitvi ljubljanske univerze je bil 1919 imenovan za izrednega profesorja in 1920 še za rednega profesorja patologije. Predaval je anatomijo in bil hkrati prosektor (prosektor = tisti ki secira trupla). Plečnik je bil ena ključnih osebnosti pri ustanovitvi takrat še nepopolne Medicinske fakultete v Ljubljani, trikrat njen dekan, večkrat prodekan in je posvetil veliko skrb slovenskemu anatomskemu izrazju, sistematično je zbiral ljudske izraze za označevanje organov in telesnih delov, veliko pa jih je poimenoval tudi sam. Bil je strokovnjak, ki je imel znanje polihistorja, srce pravega človekoljuba, velike življenjske izkušnje in izredno tenak čut za bogastvo maternega jezika in lastnosti ljudske govorice.(Vir: UL, Medicinska fakulteta)

Študij medicine je za vztrajne

Študent medicine je uspešen, če ima nekaj lastnosti, ki mu omogočajo, da vztraja. Adam pravi, da je študij zahtevno in garaško delo. Zelo mu ustreza način dela, ko v okviru obveznosti sam razporeja čas za študij in ostale dejavnosti. Ne manjka mu vztrajnosti, ko se pripravlja na izpite, način študija prva leta študentu medicine ne omogoča stika s pacientom. Ravno zato marsikdo, ki ni vztrajen, ni uspešen. Pred njim je čas klinične praktične izmenjave, ko julija odhaja v Turčijo. Na izmenjavi bo pridobival izkušnje na univerzitetni kliniki na enem izmed področij ortopedije, abdominalne kirurgije, nevrokirurgije ali plastične kirurgije. Prostovoljno delo na izmenjavi prinaša študentu poleg novih znanj, izkušenj in razgledanosti tudi točke, potrebne za sprejem na specializacijo.

Glasba in šport za mentalni odklop

Adam je ljubitelj glasbe, za seboj ima osem let glasbene šole v Celju, smer kitara. V osnovni šoli in na gimnaziji je bil zborovski pevec, študiral je tudi solo petje pri prof. Boštjanu Korošcu. Ob študiju najde čas za sprostitev v športu, rekreativno igra tenis in nogomet. Rad tudi potuje in spoznava svet, vsako leto obišče Jordanijo, domovino svojega očeta.


Uspešna naslednja študijska leta in zaključek študija medicine. 


Tekst: Lea Sreš

Foto: osebni arhiv


Oglejte si tudi