Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
20°C
10°C
Oceni objavo

Vrtec Danijelov levček Vojnik

V tednu pred cvetno nedeljo, na torek, so pridne roke babic in tudi dedkov izdelovale rožice iz krep papirja. Nastale so pisane, velike, majhne in raznovrstne rožice.
 

Še posebej prav so nam prišle, saj nam jo je letos zima zagodla in so nam pričarale pravo pomlad. Pri delu so pomagali tudi otroci, tako s svojimi rokami kot s pesmijo. Druženje je spremljal sproščen pogovor, tudi o tem, kako velike butare so včasih izdelovali po vaseh, kako so možje nosili več 10 metrov velike in jih postavljali ob zvonik.

 

Naslednji dan smo se zopet zbrali in iz zelenja in rožic, ki so ga otroci pridno prinašali, spletli butare. Zopet so nam na pomoč priskočili stari starši, ki so nam pokazali svoje znanje in spretnosti. Vsak je ponosno pokazal svojo butaro, ki mu jo je naredil/a dedek/babica.  Nakar smo po skupinah spoznavali svetopisemski dogodek ob Jezusovem slovesnem vhodu v Jeruzalem. Tako so otroci spoznali simboliko cvetne nedelje. Butare so otroci skupaj s svojimi starši na cvetno nedeljo nesli v cerkev k blagoslovu. To je bil uvod v naše priprave in praznovanje svetega tridnevja in velike noči.

 

Priprave na veliko noč

 

Priprave na veliko noč potekajo že ves postni čas, ko z branjem zgodb iz Svetega pisma spoznavamo Jezusa in njegove prilike. Vsak petek smo se zbirali ob skupni molitvi križevega pota in petju postnih pesmi. Na velik četrtek pa bomo praznovali spomin zadnje večerje: pekli bomo kruh in spoznavali liturgijo velikega četrtka. Veliki petek bo v znamenju spomina na Jezusovo trpljenje na križu. Ob svetem pismu in pogovoru bomo spoznali vse pomembne dogodke, ki so se mu zgodili v dneh pred smrtjo. Pripravljali bomo tudi velikonočno košaro – žegen, v kateri bodo vse jedi, ki predstavljajo simboliko, povezano z Jezusovim trpljenjem. Seveda pa ne smemo pozabiti na Jezusovo vstajenje, saj nam s tem daje upanje v svetlejšo prihodnost.

Ob tem vam kolektiv Vrtca Danijelov levček želi blagoslovljene velikonočne praznike, prežete z mirom in veseljem ob zmagi življenja nad smrtjo.

 

Vzgojitelji vrtca Danijelov levček

Foto: Andreja Frece

Oglejte si tudi