Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Cinkarna Celje ob 140-letnici delovanja Podružnični osnovni šoli Socka podarila učni čebelnjak.

V natečaju poslikave panjskih končnic sodelovalo rekordnih 1.150 otrok.
Cinkarna Celje je učencem Podružnične osnovne šole Socka v torek slovesno podarila učni čebelnjak. Krasi ga pročelje, izbrano na likovnem natečaju, ki ga je podjetje razpisalo v tem šolskem letu. Zmagovalno pročelje so izdelali učenci Podružnične osnovne šole Nova Cerkev.

 

Cinkarna Celje želi z natečajem opozoriti na pomen skrbi za čebele in odgovorno ravnanje z njimi. Pročelja obenem simbolno obeležujejo 140-letnico delovanja, ki jo podjetje praznuje letos, in 40-letnico začetka proizvodnje titanovega dioksida.


Cinkarna Celje že več let uspešno pripravlja različne natečaje za osnovnošolce iz Celja in okolice. Letos smo osrednjo pozornost namenili čebelam, brez katerih si življenja na Zemlji ne bi mogli predstavljati, čeprav pomen njihovega opraševanja pogosto prezremo. Osnovnošolce smo zato želeli spodbuditi k razmišljanju o onesnaževanju, boleznih, podnebnih spremembah in celo nepravilni uporabi škropiv za zaščito rastlin, kar povzroča izumiranje čebel in ogroža naš obstoj. 

 

Učenci so morali poslikati lesene deščice in jih sestaviti v pročelje čebelnjaka. Prispela pročelja je ocenila strokovna komisija pod vodstvom Ide Gnilšak, kustodinje v Čebelarskem muzeju Radovljica.

 

V tokratnem natečaju smo zabeležili rekorden odziv šol! Sodelovalo je približno 1.150 otrok in 72 mentorjev iz 45 šol v naši regiji. Podatek vsekakor kaže na to, da so naši natečaji postali prepoznavni zaradi raznolikosti in kvalitetnih izobraževalnih vsebin, ki jih ponujajo.

 

Zmagovalci razmišljali o vplivu človeka na ravnovesje v naravi

 

Zaradi velikega števila kvalitetnih poslikav so imeli člani komisije zelo težko delo, a na koncu so izbrali: najustreznejše pročelje so izdelali učenci Podružnične osnovne šole Nova Cerkev. Preko poslikave so opozorili na pomen varovanja čebel, vključili so tradicionalne slovenske simbole, z napisom »Ohranjamo naravo« pa trkajo tudi na vest gledalca o tem, kakšen vpliv imajo naša ravnanja na naravno ravnovesje.

 

Pročelje bo pritrjeno na učnem čebelnjaku v neposredni bližini POŠ Socka. To lokacijo je na podlagi javnega razpisa kot najustreznejšo izbrala Čebelarska zveza Slovenije.

 

Pročelja bodo trajen spomin na praznovanje 140-letnice Cinkarne Celje

 

Po tehtnem premisleku in ponovnem pregledu prispelih likovnih del so člani sklenili nagraditi še dve izstopajoči pročelji. Enega so izdelali učenci Osnovne šole Ob Dravinji.

 

Njihovo pročelje je sestavljeno iz motivov, ki pripovedujejo zgodbo od cveta do medu. Avtorji drugega izbranega pročelja prihajajo iz Osnovne šole Žalec. Upodobili so 4 nadstropja, ki predstavljajo različne ekosisteme in opozarjajo na pomen ohranjanja biotske pestrosti.

 

Pročelji bosta krasili kozolec ob glavnem vhodu v Cinkarno Celje in bosta simbolično opozarjali na visoka jubileja, ki ju podjetje obeležuje letos – 140-letnico delovanja Cinkarne in 40-letnico začetka proizvodnje titanovega dioksida.

 

Cinkarna v Celju od leta 1873

 

Začetki Cinkarne segajo v čas nekdanje Avstro-Ogrske, natančneje v leto 1873, ko je bila zaradi bližine cinkove rude v Celju zgrajena topilnica cinka. V poznejših obdobjih se je podjetje usmerilo v kemijsko-predelovalno dejavnost. 21. maja obeležujemo 40. obletnico začetka obratovanja proizvodnje titanovega dioksida.

 

Podjetje danes zaposluje skoraj tisoč ljudi. Ves čas se trudimo spodbujati zdravo in pozitivno delovno okolje ter v proizvodnjo vpeljujemo najboljše razpoložljive tehnike, s čimer v največji možni meri zmanjšujemo morebitne vplive na okolje.

 

Nikolaja Podgoršek-Selič,

tehnična direktorica Cinkarne Celje

 Foto: Blaž Črepinšek, Cinkarna Celje.

 


Oglejte si tudi