Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

15. srečanje pevskih zborov osnovne šole Vojnik, Jirkov in Chomutov

Nepozabno srečanje pevcev čeških zborov Hlasek iz Chomutova, Slaviček iz Jirkova in Mladinskega pevskega zbora iz Vojnika je potekalo od četrtka, 30. 5., do nedelje, 2. 6. 2013. Višek dogajanja je bil koncert čeških in vseh pevskih zborov OŠ Vojnik.

V četrtek, 30. 5. 2013, se je v popoldanskih urah pričelo nepozabno srečanje otrok Mladinskega pevskega zbora OŠ Vojnik in čeških prijateljev, pevcev iz Chomutova in Jirkova. Češki prijatelji so odšli na domove naših pevcev in z njimi preživeli tudi naslednje dni.
V petek so imeli v dvorani v Novi Cerkvi generalko pred večernim nastopom. Ob 18. uri se je začelo zares. Nastopili so Mladinski pevski zbor OŠ Vojnik pod vodstvom Emilije Kladnik Sorčan, za spremljavo sta poskrbeli Janja Belej na klavirju in Laura Jesenek na flavti. Sledil je nastop Mladinskega pevskega zbora Slaviček iz Jirkova z zborovodkinjo Evo Stainbachovo ob klavirski spremljavi Hane Male, nato se je predstavil Mladinski pevski zbor Hlasek iz Chomutova z zborovodkinjo Liano Jichovo in na klavirju Hano Jichovo. Vsi ti zbori so zapeli dve pesmi skupaj, in sicer eno slovensko, eno pa češko. Prisotne je pozdravila ravnateljica Majda Rojc, ki vsestransko podpira ta srečanja.
Sledil je nastop Otroškega pevskega zbora 1. in 2. razreda, ki ga je do nedavnega vodila Vesna Kotnik, sedaj pa Emilija Kladnik Sorčan. Nato so veselo zapeli pevci otroških pevskih zborov POŠ Nova Cerkev pod vodstvom Sabine Penič in ob spremljavi Nejca Cehnerja na klavirju, POŠ Šmartno v Rožni dolini pod vodstvom Lee Rezar ter ob spremljavi Janje Belej na klavirju ter  Blaža Vebra na harmoniki in POŠ Socka pod vodstvom Nataše Čerenak in ob klavirski spremljavi Sanje Poljšak-Pesan. Lepo so zapeli še otroci Otroškega pevskega zbora 3., 4. in 5. razreda pod vodstvom Emilije Kladnik Sorčan, spremljali pa so jih Janja Belej na klavirju, Manca Prislan in Barbara Tadina na violini ter Jože Žlaus na kontrabasu. Ob zaključku so zapeli še združeni otroški zbori, ki so s češko in slovensko pesmijo zaključili čudovit pevski večer v polni dvorani.
Češki gostje so se vrnili na domove gostiteljev. Naslednji dan so si ogledali Muzej premogovništva v premogovniku Velenje, po kosilu v šoli pa so se odpravili na bowling v TUŠ Celje. Povsod so se družili s svojimi gostitelji. Zvečer so odšli na domove, kajti v nedeljo zjutraj jih je čakal nastop v cerkvi svetega Jerneja v Vojniku, kjer so vsi trije zbori s petjem odlično sodelovali pri sveti maši. Po kosilu na domovih vojniških pevcev so se zbrali v večnamenski dvorani v Novi Cerkvi, kjer se je veselo druženje nadaljevalo do večernih ur. Žal so morali gostje iz Češke zaradi slabih vremenskih razmer in poplav na pot prej, kot je bilo predvideno. Solze žalosti ob slovesu so bile prisotne tako kot vedno, kadar se pri nas poslavljajo češki prijatelji ali kadar se na Češkem poslavljajo naši pevci. Je že tako, da je vsako slovo težko, a nekatere vezi prerastejo slovo in ostanejo trajna prijateljstva. Prijateljstva so stkana že petnajst let, tako med učenci kot med učitelji.

 

Milena Jurgec

 

Oglejte si tudi