Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
12°C
-2°C
JUTRI
14°C
-3°C
Deli
8467

Dr. Stanislav Lipovšek – zlatomašnik

Jernejeva ali lepa nedelja, kot jo imenujemo, je bila 26. avgusta 2018 za Vojničane in še marsikaterega vernika s širšega slovenskega področja nekaj posebnega. Svojo zlato mašo, torej 50 let mašništva, je skupaj s sobrati, prijatelji in sorodniki slavil msgr. dr. Stanislav Lipovšek, celjski škof, doma iz Jankove pri Vojniku.

Ob 10. uri so v slovesni procesiji vstopili v cerkev zlatomašnik Stanislav Lipovšek, apostolski nuncij dr. Juliusz Janusz, mariborski nadškof metropolit, dr. Alojzij Cvikl, Andrej Glavan, novomeški škof, koprski škof dr. Andrej Glavan, murskosoboški škof dr. Peter Štumf, upokojeni linški škof Maximilian Aichen, upokojena škofa dr. Marjan Turnšek, dr. Franc Kramberger, ljubljanski pomožni škof dr. Franc Šuštar, Zlatko Koren, zagrebški pomožni škof Ivan Šaško, dr. Porfirije Perič, zagrebško-ljubljanski metropolit, dr. Nedžad Grabus, mufti islamske verske skupnosti, celjski paroh Milan Dudukovič, Aleksander Obradović, Savo Kosojević, Goran Šljivič, Leon Novak, Nazif Topus, Ibrahim Malanovič, islamska v. skupnost in še mnogi drugi duhovniki, ministranti in verniki. Tako velike množice verskih poglavarjev različnih verskih skupnosti v Vojniku še ni bilo nikoli. Prisotni so bili tudi drugi gostje, predstavniki KS, občine, društev, Gasilske zveze Slovenije …

Po procesiji je zlatomašnika pozdravil župan Občine Vojnik, ki je poudaril dobro sodelovanje z občino ter povedal, da imamo najboljšega škofa, ki pa je že prejel posebno občinsko priznanje. Prijazne pozdravne besede je namenil svojemu škofu tudi domači župnik Anton Perger. Nato se je začela sveta maša, pri kateri je apostolski nuncij prebral voščilo svetega očeta, v katerem je povzel zlatomašnikovo delo in sodelovanje med verskimi skupnostmi in skrbjo za duhovna opravila. Ob zaključku je zapel pesem Povsod Boga, ki jo pojejo tudi na Poljskem, kjer je doma, seveda v poljščini, tu pa jo je zapel z vsemi prisotnimi v cerkvi, kar je bilo posebno voščilo zlatomašniku. Slavnostni pridigar je bil dr. Alojzij Cvikl. Sveto mašo so nadgradili pevci Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Jerneja in Forte ob spremljavi glasbenikov in orgel. Po slovesni sveti maši se je slavje nadaljevalo v Domu svetega Jerneja. Vsi govorniki so potrdili in poudarili zelo dobro sodelovanje. V popoldanskem času je škofa zlatomašnika čakalo čudovito srečanje s sorodniki, sosedi, prijatelji in duhovniki na domačiji v Jankovi. Dr. Stanislavu Lipovšku želimo vse dobro, veliko zdravja in duhovne veličine.


Tekst: Milena Jurgec

Foto: Andraž Purg

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi