Oceni objavo

Društvo za lepše mačje življenje Vojnik

Društvo za lepše mačje življenje Vojnik je bilo registrirano maja 2020. Za ustanovitev smo se odločili že do tedaj dolgoletni aktivni prostovoljci, ki lahko samo na tak način sledimo našemu videnju reševanja mačje problematike. Kljub »mladosti« društva je naše delo intenzivno in efektivno ter močno vpeto v reševanje mačje problematike v občini Vojnik s širšo okolico.

Skoraj dnevno prejemamo klice na pomoč za muce, za katere lastniki ne morejo skrbeti. Za muce, ki so jim jih neodgovorneži nametali na njihovo posest in so se jih usmilili ter hranili. In kakor hitro najditelj muco nahrani, se razume, da je muca njegova. Ostanejo sami s kopico muc, bolnih in poškodovanih, ki se ekstremno hitro razmnožujejo. Vsem, ki so nas klicali na pomoč, smo se odzvali in veterinarsko uredili muce na lokacijah.

V svojem prostem času smo prevozili na tisoče kilometrov, na vsako lokacijo posebej in večkrat, muce ulovili, jih peljali na veterino, po posegu so okrevale pri nas. Nato smo jih vrnili na lokacijo. Z vsakim klicateljem posebej smo se pogovorili o pomenu sterilizacije/kastracije, razglistenja/razparazitenja, rednega hranjenja in varnega bivanja. Tako smo leta 2022 poskrbeli za več kot 140 sterilizacij oz. kastracij. Financirali smo 7 zahtevnih operacij, kot so zobni posegi in amputacije tačk, 18 zdravljenj viroz, abscesov, mikrosporije … Veterinarski stroški so znašali približno 23.000 evrov. Financiramo se izključno iz naslova donacij ljudi, ki jim je mar za življenja najšibkejših, ki nimajo drugega kot nas. Izjemno hvaležni smo domači Občini Vojnik, ki je leta 2022 zaznala naš trud na živalovarstveni sceni in nam iz naslova javnega razpisa namenila 567 evrov.

Na številnih lokacijah v Vojniku in Celju s širšo okolico dvakrat dnevno skrbimo za približno 130 prostoživečih in pomoči potrebnih muc. Mesečno potrebujemo vsaj 120 kg hrane. Poleg hranjena seveda urejamo tudi bivališča muc. Izdelali smo bivalne hiške in hiške za hranjenje, ki jih je potrebno vsake toliko časa obnoviti. Pri tem nam z donacijami hrane pomagajo podjetja: Mr. Pet, Mimovrste, DM, LIDL, v City centru imamo postavljeno hišico za zbiranje hrane. Brez pomoči družbeno usmerjenih in odgovornih podjetij tega ne bi zmogli.

Ponosni smo, da naše delo zaznajo in cenijo tudi na Osnovni šoli Vojnik. Že drugo leto zapovrstjo so za nas uspešno organizirali dobrodelno akcijo zbiranja hrane za pomoči potrebne muce in pse. Hvaležni smo otrokom, njihovim staršem in vsem zaposlenim na šoli za izkazano zaupanje in več kot potrebno pomoč v obliki zbrane hrane.

Leta 2022 smo izpolnili vse pogoje, ki jih določa zakonodaja za pridobitev statusa društva v javnem interesu. Tako lahko sedaj do 1 %  dohodnine vsako leto namenite našemu društvu. To lahko storite tako, da obrazec za namenitev dela dohodnine za donacije natisnete, izpolnite in pošljete ali osebno vročite na pristojni finančni urad ali elektronsko prek portala e-davki. Vse aktivnosti, ki smo jih izpeljali v preteklem letu, bomo nadaljevali tudi v letu 2023 in pri tem sledili našemu poslanstvu: STERILIZIRAJ & KASTRIRAJ & POSVAJAJ. Poskrbeli bomo za veterinarske storitve pomoči potrebnih muc, kot so: sterilizacije /kastracije, zdravljenje viroz, operativni posegi po potrebi, oskrba psov, za katere lastniki težko skrbijo, hranjenje prostoživečk in zagotavljanje hrane mucam na kmetijah. Letošnje številke bodo zagotovo presegle lanskoletne.

Če nam občani Vojnika želite pri tem pomagati, lahko to storite z dobrodelnim sms DZLMZVOJNIK5 na 1919 ali z nakazilom donacije na naš TRR SI56 0400 1004 8662 076. Vsem se iz srca zahvaljujemo in vas vabimo, da si naše delo ogledate na naši fb strani DZLMZ Vojnik.

Tekst in foto: Suzana Suholežnik, Lidija Žohar

 

Oglejte si tudi