Oceni objavo

Poučno in zabavno poletje

V Knjižnici Vojnik smo maja z našimi najmlajšimi bralci praznovali zaključek bralne značke Malček Bralček. Otroke smo letos za sodelovanje nagradili z gledališko predstavo Zakaj sem Ajček? v izvedbi Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica.

Projekt Malček Bralček izvajamo v naši knjižnici že več kot 20 let in je namenjen spodbujanju družinskega branja in obiskovanju knjižnice od rojstva, saj branje ugodno vpliva na otrokovo porajajočo se pismenost, je osnova za kasnejše uspešno učenje in bralno pismenost. Skupno branje poglablja medsebojne čustvene vezi in je dober začetek poti v svet knjige. Zelo smo veseli, da je letos predšolsko bralno značko uspešno opravilo 540 otrok. Vendar tega ne bi dosegli brez dobrega sodelovanja z vrtci in s starši, ki se zavedajo pomembnosti branja v zgodnjem obdobju.

Da je poletje v knjižnici tudi zabavno, smo pripravili cikel poletnih počitniških delavnic na zelenici pred knjižnico; če je vreme slabo, pa se družimo v večnamenskem prostoru knjižnice. Delavnice so vsak torek od 10. do 11. ure. Letos se nam je pri vodenju in ustvarjanju delavnic pridružila Veronika Pirman in skupaj s knjižničarkami smo izvedli prav zanimive delavnice, ki so bile dobro obiskane. Še enkrat več se je izkazalo, da otroci uživajo pri ustvarjanju v dobri družbi.

Nekaj utrinkov s počitniške tradicionalne ekskurzije za naše mlade bralce, ki jo vsako leto pripravi Knjižnica Vojnik v sodelovanju z Občino Vojnik. Letos smo se odpravili na potep na Goričko. Obiskali smo Doživljajski park Vulkanija in si ogledali največji grad na Slovenskem, grad Grad. V Vulkaniji smo preživeli nepozabno izkušnjo bruhajočega vulkana, ki je pred 3 milijoni let bruhal na območju Goričkega. S pomočjo sodobne IKT tehnologije smo spoznali geologijo, razvoj in nastanek Goričkega, odkrivali ter raziskovali kamnine in minerale. Vrh pravega doživetja pa je predstavljal spust z dvigalom 6000 metrov globoko pod zemljo in vožnjo z vlakom po vulkanski pokrajini. Po obisku Vulkanije smo se odpravili še na ogled največjega srednjeveškega gradu na Slovenskem. S pomočjo mentorjev smo odkrivali, spoznavali in ustvarjali. Še posebej nas je zanimal zmaj, o katerem pripoveduje legenda. Pridobili smo veliko informacij o zgodovini gradu, o njegovem pomenu nekoč in danes. Vrnili smo se polni vtisov, saj smo preživeli nepozaben dan.

Jesen je že skoraj pred vrati in z njo dejavnosti, s katerimi vas že nestrpno pričakujemo v naši knjižnici.

Tekst in foto: Betka Hutinski

Oglejte si tudi