Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Novi prostori VDC Dobrna v Razdelju

Po desetletnih aktivnostih vodstvenih kadrov, ki so se zvrstili v omenjenem obdobju v CUDV Dobrna, se je končala saga menjave stare graščine na Dobrni. K njej spada tudi idilična hiška ob vznožju, v kateri so se do nedavnega odvijale zaposlitve za naše uporabnike. Ker pa so potrebe vedno večje, smo že nekaj časa iskali za najem večje, svetlejše in uporabnejše prostore. Po tehtnem premisleku smo se odločili za čudovito lokacijo v vaškem okolju v Razdelju; za prostore v lasti družine Goričan, ki so bili pripravljeni prilagoditi notranjost in zunanjost zgradbe, da bo primerna za zaposlitve uporabnikov pod posebnimi pogoji.
Vsak delovni dan se na tri različne lokacije iz CUDV Dobrna odpravi 50 uporabnikov, ki ob podpori zaposlenih ustvarjajo unikatne izdelke, te pa nato ponudijo v prodajo v lastni prodajno-razstavni Galeriji Zvonček na Dobrni. V delavnicah v Vojniku (nad delavnico Ostri) se uporabniki zaposlijo z delom z glino, šivanjem, izdelovanjem papirja, sitotiskom in enostavnejšo obdelavo lesa.

V delavnice v Razdelju se bo dnevno vključevalo 26 uporabnic in uporabnikov ob podpori šestih zaposlenih. V lesni delavnici se bodo uporabniki ob skrbnem nadzoru zaposlenih seznanjali z delom s stroji za obdelavo lesa. Ob tem bodo nastajale lično izdelane gajbice, pručke, leseni nakit, podstavki in dodatki za dekoracijo. S postavitvijo lesenih ograj in podpor za vrtnine bodo poskrbeli tudi za okolico. Za potrebe Centra bodo čistili službene avtomobile. V okviru zelenega programa bodo obdelovali zeliščni vrt in nato pridelana zelišča predelali v čaje, mila, kreme in olja. Za pomlad je v načrtu razširitev dejavnosti še na zelenjavni vrt za lastne potrebe in potrebe centralne kuhinje. S tem uporabniki ohranjajo svoje sposobnosti in usvajajo postopke obdelovanja zemlje, hkrati pa preživijo kakovosten del časa na prostem.

V šiviljski delavnici se bodo ob strokovni pomoči urili v strojnem vezenju. Za potrebe celotnega centra bodo v Razdelju označevali oblačila uporabnikov. Težje zaposljivi uporabniki bodo opravljali enostavnejša dela, veliko časa bodo preživeli na prostem ob sprehodih v bližnjo okolico, druženju v atriju in preprostih dejavnostih. Skupina uporabnikov bo imela ob podpori dveh zaposlenih redne kolesarske treninge, v okviru obstoječih možnosti se bodo udeleževali tudi kolesarskih maratonov in letovanj. S tem osebe s posebnimi potrebami ohranjajo obstoječa znanja in pridobivajo nova ter uresničujejo lastne ideje, ob tem pa krepijo občutek koristnosti in samopotrditve.

Tekst: Marija Krajnc

Foto: Lea Sreš

 

Oglejte si tudi