Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Pes, naš prijatelj

Društvo za zaščito živali VELES Celje deluje tako na področju varstva in zaščite živali v Celju in petnajstih pripadajočih občinah kot tudi na področju ozaveščanja otrok po šolah in vrtcih (kako ravnati z živalmi, kdaj jih imeti, kako skrbeti zanje ipd.). Teh predavanj oz. srečanj smo imeli že veliko, med njimi je bila tudi šola na Frankolovem, ki jo spet kmalu obiščemo s programom za višje razrede.
V društvu VELES imamo organizirana srečanja v domovih upokojencev in centrih za invalide s terapevtskim psom labradorcem Benom po vseh občinah celjske regije.

 

Redno obiskujemo dom upokojencev v Vojniku, za katerega imamo že vnaprej določene datume prihoda. Vsak naš napovedani obisk varovanci doma nestrpno pričakujejo že v avli, saj jim naš pes vedno prinese v košari piškote in jih razdeli mednje – že samo tak dogodek jim popestri dan. Druženje s psom nadaljujemo po vseh oddelkih doma, tako da vsak varovanec pride v stik z njim. Zaposleni in tudi sam direktor so se na lastne oči prepričali, kako pozitivno vpliva pes na njihove varovance: že samo po nekajminutnem stiku s psom je imela gospa uravnovešen tlak, česar prej niso dosegli s tabletami. Takšnih in podobnih primerov imamo po drugih domovih veliko, zato imamo že vnaprej določene termine za srečanja z varovanci domov. Za konec imamo vedno družabno srečanje v avli doma, kjer se pogovarjamo o živalih, nekateri varovanci pa gredo z našim Benijem na sprehode. Varovanci vedno povedo, da so ti dnevi, ko jih obiščemo, najlepši, odkar so nastanjeni v domu. Zato smo se z vodstvom doma dogovorili za redna srečanja njihovih varovancev s psom.

 

Marsikdo je moral pustiti svojega ljubljenčka doma po odhodu v dom ostarelih, zato smo se odločili za ta program, da vsaj delno osrečimo te ljudi, ki si to zaslužijo, saj nikdar ne vemo, kdaj lahko nas doleti podobna usoda, da pristanemo v kakšnem domu.

 

Dušan Vengust

 

 

Oglejte si tudi