Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Način temeljenja stanovanjskih in gospodarskih objektov vse pomembnejši

Slovenija ima zelo pestro geološko sestavo tal. Poleg tega je tudi reliefno zelo razgibana. Vse te naravne danosti zahtevajo kar nekaj pozornosti pri izgradnji in temeljenju stanovanjskih hiš ter gospodarskih objektov. Ker vedno bolj gradimo tudi na neugodnih temeljnih tleh, je izbira najustreznejšega načina temeljenja vse pomembnejša, da se izognemo kasnejšim težavam zaradi posedanja ali celo plazenja objektov.
Tipična geološka sestava tal narekuje osnovne zahteve v zvezi s temeljenjem. Na primer za gričevnate in položnejše predele občine Vojnik je značilen predvsem debel do tanek sloj preperinske podlage, ki se nalega na lapornata tla. Ta območja so občutljiva na večje vkope in nasipe. Na ravninskih predelih, ki jih je oblikovala reka Hudinja, so raščena prodnata tla načeloma neproblematična. Na poslabšanje karakteristik neugodno vplivajo podzemne vode, ki otežujejo izvedbo temeljenja in narekujejo dopustno globino poseganja v tla, ter površinske vode s svojo erozijo.

 

Temeljenje objektov

Stanovanjske hiše so trajni objekti, ki služijo svojemu namenu tudi več generacijam. Zato je zelo pomembno, da je vsak objekt skrbno in terenu primerno temeljen. Kasnejša popravila, ki so posledica neustreznega temeljenja, so lahko zelo zahtevna in draga, včasih pa tudi neizvedljiva.

 

Po naši zakonodaji lahko na območjih, ki niso plazovita ali erozijsko ogrožena, določi način temeljenja stanovanjske hiše projektant objekta. Na območjih, ki so opredeljena kot potencialno plazovita ali erozijsko ogrožena, pa mora investitor pridobiti ustrezno geomehansko poročilo (kot prilogo gradbenemu dovoljenju), v katerem so opredeljeni ukrepi za varno temeljenje.

 

Za določitev najustreznejšega načina temeljenja se odločimo za izvedbo nekaterih terenskih preiskav pri pripravi geomehanskih poročil. Najenostavnejše in cenovno dostopne preiskave so sondažni izkopi, ki se z rovokopačem izvedejo na predvideni lokaciji izgradnje objekta. Ob tem spoznamo sestavo tal, debelino slojev in ocenimo geofizikalne karakteristike zemljin. Geomehanik v geomehanskem poročilu poda ustrezno globino in način temeljenja predvidenega objekta, naklone začasnih in končnih vkopnih brežin, morebitno potrebo po izgradnji podpornih zidov ter smernice glede površinskega in globinskega odvodnjavanja (ponikanja). Če gre za območje, kjer je pričakovana slabša sestava tal in zahtevnejša zasnova objekta, je treba izvesti geomehansko vrtino v kombinaciji z meritvami karakteristik zemljin na terenu (statična ali dinamične penetracije).

 

Primeri iz prakse

Na ravninskih predelih z dobro prodnato sestavo tal se dogaja, da so v preteklosti na neproblematični parceli odkopali prod in jamo zasuli z umetnim nasipom slabših karakteristik. Brez geomehanskega nadzora so nov objekt temeljili deloma na dobrih temeljnih tleh, deloma na nasipu. To je privedlo do neenakomernih posedkov, deformacije hiše in s tem poškodbe posameznih delov (razpokane fasade in stene, poškodovane hidro in toplotne izolacije, težave pri uporabi stavbnega pohištva in nagnjena tla v prostorih itd.).

 

Nujno se je treba izogniti temeljenju deloma v hribinski podlagi in deloma na nasutju iz izkopnega materiala. To se pri gradnji prepogosto dogaja. Posledica je počasno posedanje dela objekta na nasutju ali pa ob neugodnih vremenskih razmerah zdrs takega nasutja in posledično porušitev stanovanjske hiše. Poleg tega so znani primeri, ko izvajalci izkop izvršijo v prestrmih brežinah. V takih primerih pogosto pride do rušenja odkopanih brežin in posledično do znatno večjih stroškov zaradi sanacije. Prav tako so znani primeri, ko so objekte na pobočju zgradili brez večjih težav. Potem pa je po daljšem ali krajšem obdobju kot posledica neprimerno urejene odvodnje objekta prišlo do splazitve razmočene zemljine v pobočju tik pod objektom. Zaradi nevarnosti širitve zgornjega odlomljenega robu plazu do temeljev objekta je bilo treba izvršiti sanacijo splazitve, kar je prineslo veliko stroškov.

 

Zakaj je tudi temeljenje pomembno

Pri gradnji objektov je temeljenje eden prvih gradbenih posegov, ki je včasih videti predrag. Na končni izgled in uporabnost na prvi pogled ne vpliva. Največkrat pa se prepozno pokaže, da ni tako.

 

Zgoraj je naštetih nekaj najpogostejših težav, ki jih s sodelavci opažamo pri gradnji objektov. Zato priporočam, da se pri gradnji ob kakršni koli problematiki (četudi lokacija ni opredeljena kot potencialno plazovita ali erozijsko ogrožena) obrnete na strokovnjaka s področja geomehanike. Kasnejše sanacije in popravila v zvezi s temeljenjem utegnejo biti namreč zelo zahtevni, neprijetni in dragi.

 

Če se v okolju občine Vojnik srečujete s podobnimi vprašanji oz. ne veste, na koga bi se glede pogojev temeljenja, odvodnjavanja oz. ponikanja obrnili,  mi lahko pišete na e-pošto: katarina.zibret@gi-zrmk.si. Ker tudi sama stanujem v občini Vojnik, so mi geološko geomehanske razmere domače in vam lahko pomagam.

 

Viri in reference: Arhiv Gradbenega inštituta ZRMK d. o. o.  


Tekst in foto : mag. Katarina Žibret

 

Oglejte si tudi