Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

XI. Kletarski večer

Kar 82 vzorcev vin (v 10 letih pa že 901 vzorec) so vojniški vinogradniki prinesli v presojo mentorici Tadeji Vodovnik Plevnik, specialistki za vinarstvo s KGZS Maribor. Na svoji domačiji v Virštajnu pa kletari vino iz grozdja 7.000 trt – 10 sort, in to samo suha vina. Torej je tudi dober praktik!
Vsem vzorcem so izmerili žveplo, suho snov BX, kisline in izpisali vzorčni list – vse anonimno!. Strokovnjakinja je vsak posamezni vzorec res številnemu občinstvu podrobno pregledala – pokomentirala ter svetovala odpravo napak. Prisotni so lahko sami dobro spoznali napake v vinu:

boekser, česnov boekser, jajčni boekser, etil acetat, gumi boekser, miševino, gren, oksidacijo, preveč ali premalo žvepla, visoke kisline … Potrebno je ukrepati takoj: pretok, zračni pretok, žveplanje, uporaba vinskih droži ter stalna nega in opazovanje. PRAVA UČNA URA ENOLOGIJE! Odsotnim so vzorčni list poslali po pošti (primer na drugi strani).

 

Strokovnjakinja pravi, da pa so na splošno prinesena vina dobra, nekaterim pa že napovedala visoke ocene na X. OCENJEVANJU VIN meseca aprila 2013. Ugotavlja, da je tak način izobraževanja svojega članstva edini med 57 društvi Vinorodne dežele Podravje. ČLANI! IZKORISTITE TO ENKRATNO MOŽNOST, tudi strošek je mali.

 

Za res odlično strokovno izpeljan projekt zahvala prizadevni operativni skupini (sodelovalo je 11 članov), predvsem Miranu Kovaču, ki ima zasluge, da to zadnja leta poteka na najvišjem strokovnem nivoju.. Prijaznemu gostitelju PGD Vojnik pa velika HVALA!

 

Priljubljeni mentorici Tadeji Vodovnik Plevnik je društvo lani za 10-letno prizadevno delo v zahvalo izročilo lepo umetniško sliko domačinke Mojce Kuzman. Gospa Tadeja ima zanesljivo ogromno zaslug, da so vojniška vina sedaj prepoznavna po vsej Sloveniji. Želijo pa, da bila predavanja za člane ob bolj ugodni uri!

 

NA SVIDENJE NA OCENJEVANJU LETNIKA 2013 meseca aprila! Z veseljem zapišemo, da je društvo po številu prinesenih vzorcev za Šmarjem pri Jelšah in Rogaško Slatino na 3. mestu! To pomeni, da društvo dobro deluje. PRIDRUŽITE SE! Včlanite se lahko v nakupnem centru KZ Vojnik.

 

 

Pij malo, pij dobro!

 

Pavle Leskovar                                                                            

 

 

Oglejte si tudi